Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Fovea: Έκθεση από την Iliodora Margellos στη γκαλερί Αντωνοπούλου

Fovea: Έκθεση από την Iliodora Margellos στη γκαλερί Αντωνοπούλου

Η Γκαλερί Αντωνοπούλου φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση της Iliodora Margellos με τίτλο «Fovea»…

… στις 23 Ιανουαρίου-2 Μαρτίου 2013.


Η Iliodora Margellos αποφοίτησε με BA in Art από το Yale University, επιλογή που έκανε έχοντας αρχικά ξεκινήσει τις σπουδές της με κύριες κατευθύνεις σπουδών (Μajors) σε Art και Medicine (τέχνη και ιατρική).


H "Fovea" series προέρχεται από τον όρο της ανατομίας "fovea" - μια μικρή εσοχή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα (retina) του ματιού, όπου εστιάζεται το κέντρο του οπτικού πεδίου, με αποτέλεσμα η όραση στο συγκεκριμένο σημείο να είναι πιο ακριβής από οπουδήποτε αλλού στο οπτικό μονοπάτι ως τον εγκέφαλο - optical path. Η παρούσα σειρά έργων είναι η άποψη της καλλιτέχνιδος για το βιολογικό ρόλο της fovea, μέσα από μια οπτική αφήγηση  πλούσια σε χρώματα και σχήματα. Κάθε έργο απεικονίζει μια ομάδα αντικειμένων με  συγκεκριμένη θεματική ενότητα , όπως αυτά  παρουσιάζονται -κατά την άποψη της καλλιτέχνιδος- μετά από την επεξεργασία που έχουν υποστεί από τη fovea στον ανθρώπινο εγκέφαλο.


Σημείο εκκίνησης αλλά και λήξης της έκθεσης είναι μια εγκατάσταση (με τίτλο Scotoma, ή αλλιώς blindspot -τυφλό σημείο του ματιού) η οποία συγκεντρώνει τα αντικείμενα τα οποία έχουν απεικονιστεί ανά θεματικές ομάδες στα έργα της έκθεσης. Έναυσμα και σημαντική πηγή έμπνευσης για τη νεαρή καλλιτέχνιδα  αποτέλεσε η δουλειά του Semir Zeki, καθηγητή της Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Σχετικές ειδήσεις
Ατομική έκθεση της Μαριάννας Ιγνατάκη στη γκαλερί CAN Christina Androulidaki
21.02.2017 13:11
Η γκαλερί CAN Christina Androulidaki εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 την ατομική έκθεση της Μαριάννας Ιγνατάκη, με τίτλο H Josie, η Πανοπλία και ο Μαλλιάνθρωπος.
Good Buy Human: έκθεση της Carly Mark στη γκαλερί The Breeder
15.06.2016 12:20
Η ατομική έκθεση της Carly Mark «Good Buy Human» που παρουσίαζεται στο δευτερο όροφο της γκαλερί The Breeder, είναι αποτέλεσμα της διαμονής της καλλιτέχνιδας στην Αθήνα, στα πλαίσια του The Breeder Residency Program -που επιμελείται η Σταματία Δημητρακοπούλου- και επικεντρώνεται σε ζωγραφική, γλυπτά, βίντεο και εγκαταστάσεις με σημείο αναφοράς την εμμονή της Carly Mark στην εταιρία ζαχαρωτών Haribo. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος.

Ατομική έκθεση του Γιάννη Γίγα στη γκαλερί ΑΔ
15.06.2016 11:40
Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Γιάννη Γίγα στην γκαλερί ΑΔ.
... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube
15.03.2016 14:57
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 την καινούρια δουλειά του Χρήστου Κουτσούκη με τίτλο “... έλα να παίξουμε”, που είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στο χώρο, μετά τις “Στιγμές” (Φεβρουάριος 2012).
Here Is All There Is: έκθεση του Αλέξη Βασιλικού στη γκαλερί CAN
15.03.2016 12:30
Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί CAN με τίτλο “Here Is All There Is" ο Αλέξης Βασιλικός παρουσιάζει μια σειρά από εικόνες οι οποίες τραβήχτηκαν από το 1995 έως και το 2015.