Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Esrever On: Έκθεση στην Titanium Yiayiannos Gallery

Esrever On: Έκθεση στην Titanium Yiayiannos Gallery

Η Titanium Yiayiannos Gallery παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Καραβοκύρη με τίτλο «Esrever On», η οποία θα

διαρκέσει έως και το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013 στις 20.00. 

 

Σκέψεις πάνω στην έκθεση:

Ο τίτλος της έκθεσης «Esrever On» είναι η φράση "No Reverse" γραμμένη ανάποδα. Reverse είναι η ταχύτητα όπισθεν στα αυτοκίνητα.  Η έκθεση αναφέρεται στα εγκαταλελειμμένα μηχανολογικά μνημεία που αντιστέκονται στο χρόνο. Μέσα από τη ζωγραφική του, ο καλλιτέχνης θέλει να δείξει πως πλέον δεν υπάρχει χρονική επαναφορά, δηλαδή όπισθεν στο χρόνο.

 

Ο Αριστείδης Γιαγιάννος γράφει:

 

Ποιος έφερε εδώ σε μιάν άκρη της παραλίας κοντά στα σιδερένια σκαριά και άφησε αυτή τη Chevrolet να μένει για να μετρά μαζί τους τον χρόνο; Στην πραγματικότητα δεν την άφησε, δεν την εγκατέλειψε, την εγκατέστησε. Θέλησε να την παραδώσει στο μέλλον και να την στείλει πίσω στο μεταφυσικό εκείνο χωροχρόνο από τον οποίο κατάγεται. Στον προπερασμένο αιώνα και μέχρι τα προπολεμικά χρόνια, τα αυτοκίνητα έφθαναν ακτοπλοϊκώς στα διάφορα σημεία προορισμού τους αφού δεν υπήρχαν κατάλληλα οδικά δίκτυα. Γι’ αυτό την επιστρέφει δια θαλάσσης.
Κι έρχεται ο καλλιτέχνης, ο ζωγράφος, να εναντιωθεί απέναντι στις διαθέσεις αλλά και στις ενέργειες του γλύπτη César -ενός από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της pop art, που παραδίδει συμπιεσμένες μάζες σιδερένιων οχημάτων σε μορφή κύβων. Αντίθετα, ο Γιώργος Καραβοκύρης δε θέλει να αγγίξει τα απομεινάρια του παρελθόντος, διατηρώντας τα κελύφη μιας μυθικής ζωής για όσους έζησαν με αυτά και μέσα σ’ αυτά.

 


Σιδερένια καράβια, σιδερένια οχήματα, σιδηροτροχιές, σιδερένιοι γερανοί, η απαράμιλλη δύναμη και κομψότητα του σχεδίου και της εφαρμογής της ανθρώπινης ευρηματικότητας. Και αργότερα κελύφη μιας έγχρωμης διαβίωσης, όπου τα μάτια πιστεύουν ό,τι θέλουν να δουν και βιώνουν το πώς θέλουν να ζουν. Όσοι έφυγαν, συνέχισαν τη χίπικη ζωή τους, σαν τα σαλιγκάρια που αφήνουν πίσω το κέλυφός τους, το οποίο όμως δεν ξανακατοικήθηκε ποτέ. 
Τα παλαιά αυτοκίνητα αποσύρθηκαν, όχι όμως με τη χυδαία σημερινή μέθοδο. Σχεδόν μόνα τους, λες και έφυγαν κι έψαξαν να βρουν ένα μέρος, έξω από τις πόλεις, ερημικό, μοναστικό, ιδανικό. Κυριολεκτώντας, χωρίς οδηγό. ΑΥΤΟ-κίνητα.
 

Σχετικές ειδήσεις
C-Thru-GEOMETRY: Έκθεση της Στέλλας Πυλαρινού στην Chili Art Gallery
27.12.2016 12:06
Μια ματιά μέσα από γραμμές και σχήματα παρουσιάζει η Στέλλα Πυλαρινού στην ατομική έκθεση Ζωγραφικής «C-Thru-GEOMETRY» ‘See through lines and shapes’, που φιλοξενείται στην Chili Art Gallery στο Θησείο.
Watercolours: Έκθεση ζωγραφικής του James Foot στην Image Gallery
23.11.2016 13:27
Ο άγγλος καλλιτέχνης James Foot πραγματοποιεί τη δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο “Watercolours” στην Image Gallery στην Αθήνα.
Η άλλη πόλη: Έκθεση του Φώτη Κλογέρη στην Myro gallery
15.11.2016 16:21
H Myrό Gallery εγκαινιάζει την ατομική έκθεση με νέα σειρά έργων ζωγραφικής του Φώτη Κλογέρη στην Κεντρική Αίθουσα της, υπό τον τίτλο “Η άλλη πόλη”, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016.
Έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Τσίνογλου στη Myro Gallery
20.09.2016 12:12
Η Myrό Gallery βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει να παραβρεθείτε στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Μιχάλη Τσίνογλου στην Κεντρική Αίθουσα της που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016.
Still Time: Έκθεση της Μαρίας Φιλιππακοπούλου στην Kourd Gallery
02.03.2016 13:45
“Still Τime”. Με αυτόν τον τίτλο η Kourd Gallery εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Φιλιππακοπούλου την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016.