Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Και οι δήμιοι πεθαίνουν, στους κινηματογράφους

Και οι δήμιοι πεθαίνουν, στους κινηματογράφους

Η New Star παρουσιάζει το αριστούργημα του Fritz Lang σε σενάριο Μπέρτολτ Μπρέχτ με τίτλο «Και οι δήμιοι πεθαίνουν»…

… σε πρώτη προβολή από την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012.


«ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΙΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ»
HANGMΕN ALSO DIE!
Η.Π.Α.- 1943 - 134'



Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Fritz Lang
Σενάριο: Bertolt Brecht
Πρωταγωνιστούν: Brian Donlevy, Walter Brennan, Hans Heinrich von Twardowski, Anna Lee, Nana Bryant, Gene Lockhart, Margaret Wycherly
Μουσική: Hanns Eisler
Φωτογραφία: James Wong Howe
Μοντάζ: Gene Fowler Jr.
Είδος Ταινίας: Πολεμική, Θρίλερ
Γλώσσα: Αγγλικά, Γερμανικά
Εικόνα: Ασπρόμαυρη


Περίληψη
Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Τσεχοσλοβακίας ο χειρουργός Δρ. Franticek Svoboda (Brian Donlevy), ένας Τσέχος πατριώτης, δολοφονεί τον άγριο “Δήμιο της Ευρώπης” Reichsprotektor Reinhard Heydrich (Hans Heinrich von Twardowski) και τραυματίζεται κατά τη διάρκεια. Στην προσπάθειά του να διαφύγει λαμβάνει βοήθεια από έναν Καθηγητή Ιστορίας τον Stephen Novotny (Walter Brennan), ο οποίος παρακολουθείται από τους Ναζί και την κόρη του Mascha (Anna Lee). Ως αντίποινα για τη δολοφονία ο αρθρογράφος Emil Czaka (Gene Lockhart), και ένας ζυθοποιός, βοηθούν τις διαδικασίες για την εκτέλεση  400 πολιτών της Πράγας, συμπεριλαμβανομένου του Καθηγητή Novotny, αν δεν αποκαλυφθεί  ο δολοφόνος. Μέσα από μία σύνθετη αλληλουχία γεγονότων, η Αντίσταση καταφέρνει  να παγιδέψει και να υποδείξει τον Czaka ως τον δολοφόνο, αλλά όχι πριν  οι Ναζί εκτελέσουν πολλούς ομήρους.


Βιογραφία Σκηνοθέτη, Φριντς Λανγκ
Ο Φριτς Λανγκ (Friedrich Anton Christian Lang, 5 Δεκεμβρίου 1890- 2 Αυγούστου 1976) ήταν Αυστριακός σκηνοθέτης και, μαζί με τον Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου, ο βασικός εκπρόσωπος του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Το Ινστιτούτο Βρετανικού Κινηματογράφου του έδωσε μάλιστα το χαρακτηρισμό "Master of Darkness". Γεννήθηκε το 1890 στη Βιέννη. Μετά το σχολείο, παρακολούθησε για σύντομο διάστημα μαθήματα στην Ανώτερη Τεχνική Σχολή της Βιέννης, ενώ αργότερα άρχισε να παίρνει μαθήματα ζωγραφικής. Στο διάστημα μεταξύ 1910 και 1914 ταξίδεψε στην Ευρώπη και, όπως ο ίδιος ισχυρίζονταν, στην Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, επιστρέφει στη Βιέννη και κατατάσσεται στο στρατό. Τον Ιούνιο του 1916 τραυματίζεται σοβαρά και καθώς αναρρώνει γράφει μερικά σενάρια για ταινίες. Το 1918 επιστρέφει στη Βιέννη με νευρικές διαταραχές από τους βομβαρδισμούς και για σύντομο διάστημα δουλεύει ως ηθοποιός , προτού δεχθεί τη δουλειά του σεναριογράφου στην εταιρεία παραγωγής Decla του Έριχ Πόμερ στο Βερολίνο. Εκεί, εργάστηκε για λίγο ως σεναριογράφος αλλά γρήγορα στράφηκε στη σκηνοθεσία συνεργαζόμενος με εταιρείες όπως η UFA και η Nero-Film.


Το 1920 γνωρίζει την ηθοποιό και συγγραφέα Τέα φον Χάρμπου (1889 - 1954), η οποία έγραψε σχεδόν πάντοτε μαζί του τα σενάρια των πιο γνωστών του ταινιών: Dr. Mabuse der Spieler, Die Nibelungen, Metropolis, και Μ. Παντρεύονται το 1922 για να χωρίσουν το 1933. Την ίδια χρονιά απαγορεύεται από το Γ' Ράιχ η προβολή της ταινίας του Testament des Dr. Mabuse και ο Λανγκ φεύγει για το Παρίσι, για να καταλήξει, ένα χρόνο αργότερα στην Αμερική. Αρχικά υπογράφει συμβόλαιο με την ΜGΜ και τα επόμενα είκοσι χρόνια θα σκηνοθετήσει αρκετές αμερικανικές ταινίες. Το 1950 σκηνοθετεί τις τρεις τελευταίες του ταινίες στα γερμανικά, οι οποίες έτυχαν άσχημης υποδοχής από το κοινό. Το 1964, σχεδόν τυφλός, έγινε πρόεδρος της επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Ως σκηνοθέτης είχε τη φήμη του τελειομανούς και κακού χαρακτήρα που κακομεταχειριζόταν τους ηθοποιούς. Πέθανε στην Καλιφόρνια το 1976.


Φιλμογραφία Φριντς Λανγκ
1960 Journey to the Lost City
1953 The Blue Gardenia
1944 Ministry of Fear
1936 Fury
1924 Die Nibelungen: Siegfried
1960 Die 1000 Augen des Dr. Mabuse
1952 Clash by Night
1943 Hangmen Also Die!
1934 Liliom
1922 Dr. Mabuse, der Spieler - Ein Bild der Zeit
1959 Das indische Grabmal
1952 Rancho Notorious
1942 Moontide (uncredited)
1933 Das Testament des Dr. Mabuse
1921 Der müde Tod
1959 Der Tiger von Eschnapur
1950 American Guerrilla in the Philippines
1941 Confirm or Deny (uncredited)
1933 Le testament du Dr. Mabuse
1921 Vier um die Frau
1956 Beyond a Reasonable Doubt
1950 House by the River
1941 Man Hunt
1931 M
1920 Das wandernde Bild
1956 Eno i polis koimatai
1947 Secret Beyond the Door...
1941 Matomeni haravgi
1929 Frau im Mond
1920 Die Spinnen, 2. Teil - Das Brillantenschiff
1955 Moonfleet
1946 Cloak and Dagger
1940 The Return of Frank James
1928 Spione
1919 Harakiri
1954 Human Desire
1945 Scarlet Street
1938 Epikindyni agapi
1927 Metropolis
1919 Die Spinnen, 1. Teil - Der Goldene See
1953 The Big Heat
1944 I gynaika tis vitrinas
1937 Eho dikaioma na ziso
1924 Die Nibelungen
1919 Halbblut