Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση στο 3 137

Έκθεση στο 3 137

Το 3 137,  λίγο πριν ολοκληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας, πραγματοποιεί για πρώτη φορά μια ...

νέα μορφή συνεργασίας καλώντας μια νέα ανεξάρτητη επιμελήτρια. Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε την  Γαλήνη Νόττι και την έκθεση της ...


Η έκθεση ... αντιμετωπίζει το πως απευθυνόμαστε και τι απευθύνουμε στον άλλον. Πραγματεύεται την ανταπόκριση σε μια εσωτερική ή εξωτερική συνθήκη, τη διαπραγμάτευση μιας κατάστασης, την εξωτερίκευση ως αντίδραση. Έχει να κάνει με τη δυνατότητα επικοινωνίας, έκφρασης ή σιωπής• με τη δυνατότητα συνάντησης με τον άλλον και τη δημιουργία νοήματος.

 


Τα αποσιωπητικά δηλώνουν ελλειπτικότητα, αυτό που δε λέγεται ως προέκταση αυτού που λέγεται, κάτι που αφήνεται να εννοηθεί, να συμπληρωθεί ή να χαθεί. Αν και γενικά τα αποσιωπητικά δηλώνουν επίσης παράληψη, στην έκθεση λειτουργούν ως μεταφορά για το κομμάτι που αφήνεται ανοιχτό στον αποδέκτη.

 


Ο τρόπος που απευθυνόμαστε και το τι απευθύνουμε εξερευνάται εδώ κυρίως μέσα από το γραπτό και τον οπτικό λόγο. Κάποια έργα αποτελούνται μόνο από κείμενο , ενώ σε άλλα το κείμενο και η εικόνα συνυπάρχουν. Ακόμα και οι λέξεις οπτικοποιούνται, συνιστούν και περικλείουν εικόνες και σκέψεις, προκαλούν άλλες λέξεις και άλλες εικόνες. Τόσο το κείμενο όσο και η εικόνα αποτελούν στην έκθεση μια μορφή καταγραφής. Ο λόγος των έργων είναι άλλοτε κυριολεκτικός, μεταφορικός, πολιτικός, προσωπικός. Ο τόνος τους είναι από αφοριστικός μέχρι ερωτηματικός. Διατυπώνοντας μία θέση ή μία ερώτηση, μία βεβαιότητα ή μία αμφιβολία, εκφράζουν ένα αίτημα και ταυτόχρονα αναζητούν έναν αποδέκτη μία απόκριση, μία αντίδραση. Η ελλειπτικότητά τους είναι μία εκκρεμότητα για κάτι που μένει να συμπληρωθεί για κάτι που μένει να γίνει. Έγκειται στο ότι αφήνουν ή δημιουργούν ένα πεδίο για διάλογο. Είναι μονόλογοι που επιδιώκουν τη συνομιλία, την ενεργοποίηση ενός χώρου τόσο εξωτερικού, δημόσιου, φυσικού όσο και εσωτερικού, ιδιωτικού, φαντασιακού. 

 


Η συνύπαρξη των έργων δε συγκροτεί μια αφήγηση . Η έκθεση είναι περισσότερο μια συλλογή από αποσπάσματα , ποιήματα , συνθήματα, δηλώσεις, επιστολές και εικόνες που παίρνουν διαφορετικές μορφές και έχουν διαφορετικές καταβολές. Όπως τα αποσιωπητικά δηλώνουν τον κενό χώρο που αφήνεται για να καταληφθεί, έτσι και τα έργα δημιουργούν ένα χώρο που περικλείει τόσο τα ίδια όσο και τον άλλον.


'Εργα από τους:
Daniel Gustav Cramer, Μαρία Καραντζή, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Κώστα Ρουσσάκη, Μαρία Τζανάκου
Επιμέλεια: Γαλήνη Νόττι

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Hybrids: μια διαδραστική έκθεση στα όρια Τέχνης και Τεχνολογίας στη Στέγη
01.11.2016 11:39
Ένα συναρπαστικό ταξίδι για όλη την οικογένεια σε μια άλλη πραγματικότητα. Τεχνολογία, ακτιβισμός και ποπ κουλτούρα συμβαδίζουν στη νέα έκθεση που πραγματοποιεί η Στέγη σε συνεργασία με το καινοτόμο ερευνητικό και πολιτιστικό κέντρο νέων μέσων Ars Electronica του Linz.
Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο: έκθεση κοστουμιών από το ΚΘΒΕ στο Αλατζά Ιμαρέτ
04.10.2016 15:35
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οργανώνει μια έκθεση κοστουμιών, σχεδιασμένων από σημαντικούς ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ στη διάρκεια των 55 χρόνων λειτουργίας του. H Έκθεση έχει τίτλο «Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο» και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Δημητρίων.
We are BUD - Opening: Πρώτη συλλογική έκθεση στο BUD
27.09.2016 15:50
Η πρώτη περίοδος λειτουργίας του BUD εγκαινιάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου 2016 με μία συλλογική έκθεση, η επιμέλεια της οποίας θα γίνει από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.
Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη: Συμμετοχή του ΚΜΣΤ στη 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Μόσχα
02.09.2016 11:51
Μέχρι και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου έχουν την ευκαιρία οι φίλοι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης να επισκεφθούν την έκθεση «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη», που φιλοξενείται από τις αρχές Απριλίου στη Μονή Λαζαριστών, έχοντας επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια από τις τελευταίες ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται κάθε μέρα, στις 12:00 και στις 15:00. (μέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00)
the Mykonos Project: Έκθεση του Micha Cattaui
09.08.2016 13:56
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας των Bill and Coo Hotels Mykonos, σε συνεργασία με τη Mirko Mayer Gallery, παρουσιάζεται η έκθεση ‘’the Mykonos Project’’ του Micha Cattaui από τις 2 Σεπτεμβρίου 2016.