Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017
Vivian Siobhan - Η λίστα (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Δημοσίευση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013 14:38
Vivian Siobhan - Η λίστα (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Ποιός από εμάς δεν θυμάται τα σχολικά του χρόνια; Άλλοι τα αναπολούν και άλλοι, χαίρονται που έφυγαν και δεν θα γυρίσουν ποτέ. Κακά τα

 

Από τη Γιώτα Παπαδημακοπούλου

 

ψέματα, τα χρόνια του Γυμνασίου και του Λυκείου ειδικά, δεν περνάνε για όλους, το ίδιο ευχάριστα. Κάποιοι βρίσκονται στο επίκεντρο και κάποιοι άλλοι, στο περιθώριο. Άλλοι θεωρούνται άξιοι να διεκδικήσεις την παρέα τους και άλλοι, ανάξιοι, έστω και για να ρίξεις μια δεύτερη ματιά προς το μέρος τους. Και ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες ανθρώπων, βρίσκονται οι όμορφοι και οι άσχημοι, με τους πρώτους να γίνονται αντικείμενο θαυμασμού ή ζήλιας και τους δεύτερους, αντικείμενο χλευασμού και κακόβουλων κουτσομπολιών. Την ιδέα της τελευταίας παρατήρησης εκμεταλλεύεται η συγγραφέας Siobhan Vivian στο βιβλίο της με τίτλο, "Η Λίστα", που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ένα βιβλίο που αν μη τι άλλο, θίγει πολλά και σοβαρά ζητήματα, άξια να μας προβληματίσουν και να μας κάνουν να σκεφτούμε λίγο περισσότερο.


Υπάρχει κάπου ένα σχολείο στο οποίο, τηρείται μια παράξενη παράδοση. Στην αρχή κάθε σχολικού έτους, εμφανίζεται μια μυστηριώδης λίστα η οποία, φέρει μια παλιά, χαμένη σφραγίδα του σχολείου, γραμμένη από κάποιο άγνωστο άτομο, όπου και αναφέρει τα ονόματα του πιο όμορφου και του πιο άσχημου κοριτσιού, κάθε μίας από τις τέσσερις τάξεις του Λυκείου. Οι καθηγητές, παρά που έχουν προσπαθήσει πολλάκις να βρουν τον ένοχο, δεν τα καταφέρνουν και η λίστα, εμφανίζεται κάθε χρόνο, την ίδια εποχή, στοχοποιώντας τα κορίτσια εκείνα που πιστεύει πως αξίζουν να βρίσκονται στην υψηλότερη και στην κατώτερη θέση, καθορίζοντας έτσι την πορεία της ζωής τους για όλο το έτος που θα ακολουθήσει. Και αν νομίζετε πως μόνο τα άσχημα κορίτσια έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, την κατακραυγή και την χλεύη των φίλων και των συμμαθητών τους, τότε πλανάστε πλάνην οικτρά καθώς, ακόμα και η ομορφιά, έχει το δικό της τίμημα.


Η Siobhan Vivian, μέσα από το βιβλίο της αυτό, θέτει σπουδαία ερωτήματα και περνά τελικά στον αναγνώστη, εντυπωσιακά δυνατά μηνύματα. Δύο κατηγορίες, τόσο διαφορετικές, μα και τόσο όμοιες. Γιατί τα κορίτσια της λίστας, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν, έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα, τον δικό τους Γολγοθά γιατί η ομορφιά ή ή ασχήμια, δεν είναι τίποτα άλλο παρά έννοιες. Απλές και ανούσιες έννοιες οι οποίες στην πραγματικότητα, δεν χαρακτηρίζουν την ποιότητα του εσωτερικού τους κόσμου, ούτε της ποιότητας ζωή τους, τη δύναμη και την ισχύ της φιλίας των ατόμων που τους περιβάλλουν, πολύ περισσότερο δε, της ίδιας της ευτυχίας η οποία δεν έρχεται ούτε στερείται πραγματικά από την απονομή και μόνο ενός τίτλου. Η κάθε μία από τις οκτώ αυτές κοπέλες, πρέπει να σκεφτεί, να αναλογιστεί και τελικά να καταλήξει, τι είναι πιο σημαντικό για εκείνη, ποια είναι τα πράγματα που πραγματικά έχει ανάγκη, τι μετράει ουσιαστικά και κατά πόσο, μπορεί να γίνει η ζωή τους χειρότερη ή καλύτερη αν αφεθούν και παρασυρθούν από την θεωρητική δύναμη μιας ταμπέλας.
Οι φιλίες, οι έρωτες, η ανάγκη για επιβεβαίωση, η επιθυμία να ξεχωρίζουμε με όποιο κόστο

 

ς, η νευρική ανορεξία, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που φέρνει στην επιφάνεια "Η Λίστα". Οι έφηβοι πρωταγωνιστές της ιστορίας, καλούνται να αντιμετωπίσουν τα όριά τους, να ερμηνεύσουν τους όρους της φιλίας και της ομορφιάς και αντιμετωπίζοντας την σκληρή πολλές φορές κριτική των συνομηλίκων τους, να ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είναι, να κερδίσουν την χαμένη τους αυτοεκτίμηση και τελικά, να κατανοήσουν ποια είναι τα πράγματα που αξίζουν πραγματικά σε αυτή τη ζωή. Η γραφή της Siobhan είναι απλή, στρωτή και κατανοητή. Η ιστορία της δεν χαρακτηρίζεται από εκπλήξεις ωστόσο, έχει μια εξαιρετική δυναμική, περνώντας με απλό και άμεσο τρόπο, όλα όσα θέλει χωρίς να πασχίζει, χωρίς να κουράζεται, ούτε η ίδια και κατ' επέκτασιν, ούτε και οι αναγνώστες της που παρασύρονται σε ένα εξαήμερο οδοιπορικό οχτώ διαφορετικών ανθρώπων, εκπροσώπους ορισμένων κατηγοριών που δεν είναι ξένοι αλλά, βρίσκονται γύρω μας, αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

 


Καλώς ή κακώς, οι νέοι σήμερα, έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα απ' ότι στο παρελθόν. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, τα κοινωνικά status και τα πρότυπα που επιβάλλονται με κάθε μέσο, δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν τους νέους στην υιοθέτηση κατασκευασμένων ταμπελών που στην ουσία, δεν τους ταιριάζουν και ακόμα χειρότερα, δεν είναι αυτές που θέλουν και μπορούν να τους κάνουν ευτυχισμένους. Η ευτυχία, έρχεται όταν κατανοούμε την αλήθεια και όταν την υιοθετούμε ως τρόπο ζωής, όταν την κάνουμε προσωπικό μας στόχο και βίωμα. "Η Λίστα" λοιπόν είναι ένα σπουδαίο βιβλίο που κάθε έφηβος αλλά και κάθε ενήλικος, θα έπρεπε να διαβάσει γιατί τότε, ίσως να καταλάβαινε και να έδινε σημασία και προσοχή σε πιο σημαντικά πράγματα από αυτά που κάποιοι άλλοι χωρίς ουσία θέλουν να επιβάλλουν. Η ευτυχία, βρίσκεται στα πιο μικρά πράγματα, είτε είναι όμορφα είτε είναι άσχημα. Στις ανθρώπινες σχέσεις και στη δύναμη που απαιτείται να παραδεχτούμε τα λάθη μας και τελικά, να πάμε μπροστά.
 

 

 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.