Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017
Vivian Siobhan - Η λίστα (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Δημοσίευση: Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013 14:38
Vivian Siobhan - Η λίστα (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Ποιός από εμάς δεν θυμάται τα σχολικά του χρόνια; Άλλοι τα αναπολούν και άλλοι, χαίρονται που έφυγαν και δεν θα γυρίσουν ποτέ. Κακά τα

 

Από τη Γιώτα Παπαδημακοπούλου

 

ψέματα, τα χρόνια του Γυμνασίου και του Λυκείου ειδικά, δεν περνάνε για όλους, το ίδιο ευχάριστα. Κάποιοι βρίσκονται στο επίκεντρο και κάποιοι άλλοι, στο περιθώριο. Άλλοι θεωρούνται άξιοι να διεκδικήσεις την παρέα τους και άλλοι, ανάξιοι, έστω και για να ρίξεις μια δεύτερη ματιά προς το μέρος τους. Και ανάμεσα σε όλες τις κατηγορίες ανθρώπων, βρίσκονται οι όμορφοι και οι άσχημοι, με τους πρώτους να γίνονται αντικείμενο θαυμασμού ή ζήλιας και τους δεύτερους, αντικείμενο χλευασμού και κακόβουλων κουτσομπολιών. Την ιδέα της τελευταίας παρατήρησης εκμεταλλεύεται η συγγραφέας Siobhan Vivian στο βιβλίο της με τίτλο, "Η Λίστα", που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ένα βιβλίο που αν μη τι άλλο, θίγει πολλά και σοβαρά ζητήματα, άξια να μας προβληματίσουν και να μας κάνουν να σκεφτούμε λίγο περισσότερο.


Υπάρχει κάπου ένα σχολείο στο οποίο, τηρείται μια παράξενη παράδοση. Στην αρχή κάθε σχολικού έτους, εμφανίζεται μια μυστηριώδης λίστα η οποία, φέρει μια παλιά, χαμένη σφραγίδα του σχολείου, γραμμένη από κάποιο άγνωστο άτομο, όπου και αναφέρει τα ονόματα του πιο όμορφου και του πιο άσχημου κοριτσιού, κάθε μίας από τις τέσσερις τάξεις του Λυκείου. Οι καθηγητές, παρά που έχουν προσπαθήσει πολλάκις να βρουν τον ένοχο, δεν τα καταφέρνουν και η λίστα, εμφανίζεται κάθε χρόνο, την ίδια εποχή, στοχοποιώντας τα κορίτσια εκείνα που πιστεύει πως αξίζουν να βρίσκονται στην υψηλότερη και στην κατώτερη θέση, καθορίζοντας έτσι την πορεία της ζωής τους για όλο το έτος που θα ακολουθήσει. Και αν νομίζετε πως μόνο τα άσχημα κορίτσια έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, την κατακραυγή και την χλεύη των φίλων και των συμμαθητών τους, τότε πλανάστε πλάνην οικτρά καθώς, ακόμα και η ομορφιά, έχει το δικό της τίμημα.


Η Siobhan Vivian, μέσα από το βιβλίο της αυτό, θέτει σπουδαία ερωτήματα και περνά τελικά στον αναγνώστη, εντυπωσιακά δυνατά μηνύματα. Δύο κατηγορίες, τόσο διαφορετικές, μα και τόσο όμοιες. Γιατί τα κορίτσια της λίστας, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν, έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα, τον δικό τους Γολγοθά γιατί η ομορφιά ή ή ασχήμια, δεν είναι τίποτα άλλο παρά έννοιες. Απλές και ανούσιες έννοιες οι οποίες στην πραγματικότητα, δεν χαρακτηρίζουν την ποιότητα του εσωτερικού τους κόσμου, ούτε της ποιότητας ζωή τους, τη δύναμη και την ισχύ της φιλίας των ατόμων που τους περιβάλλουν, πολύ περισσότερο δε, της ίδιας της ευτυχίας η οποία δεν έρχεται ούτε στερείται πραγματικά από την απονομή και μόνο ενός τίτλου. Η κάθε μία από τις οκτώ αυτές κοπέλες, πρέπει να σκεφτεί, να αναλογιστεί και τελικά να καταλήξει, τι είναι πιο σημαντικό για εκείνη, ποια είναι τα πράγματα που πραγματικά έχει ανάγκη, τι μετράει ουσιαστικά και κατά πόσο, μπορεί να γίνει η ζωή τους χειρότερη ή καλύτερη αν αφεθούν και παρασυρθούν από την θεωρητική δύναμη μιας ταμπέλας.
Οι φιλίες, οι έρωτες, η ανάγκη για επιβεβαίωση, η επιθυμία να ξεχωρίζουμε με όποιο κόστο

 

ς, η νευρική ανορεξία, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που φέρνει στην επιφάνεια "Η Λίστα". Οι έφηβοι πρωταγωνιστές της ιστορίας, καλούνται να αντιμετωπίσουν τα όριά τους, να ερμηνεύσουν τους όρους της φιλίας και της ομορφιάς και αντιμετωπίζοντας την σκληρή πολλές φορές κριτική των συνομηλίκων τους, να ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είναι, να κερδίσουν την χαμένη τους αυτοεκτίμηση και τελικά, να κατανοήσουν ποια είναι τα πράγματα που αξίζουν πραγματικά σε αυτή τη ζωή. Η γραφή της Siobhan είναι απλή, στρωτή και κατανοητή. Η ιστορία της δεν χαρακτηρίζεται από εκπλήξεις ωστόσο, έχει μια εξαιρετική δυναμική, περνώντας με απλό και άμεσο τρόπο, όλα όσα θέλει χωρίς να πασχίζει, χωρίς να κουράζεται, ούτε η ίδια και κατ' επέκτασιν, ούτε και οι αναγνώστες της που παρασύρονται σε ένα εξαήμερο οδοιπορικό οχτώ διαφορετικών ανθρώπων, εκπροσώπους ορισμένων κατηγοριών που δεν είναι ξένοι αλλά, βρίσκονται γύρω μας, αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

 


Καλώς ή κακώς, οι νέοι σήμερα, έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα απ' ότι στο παρελθόν. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, τα κοινωνικά status και τα πρότυπα που επιβάλλονται με κάθε μέσο, δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν τους νέους στην υιοθέτηση κατασκευασμένων ταμπελών που στην ουσία, δεν τους ταιριάζουν και ακόμα χειρότερα, δεν είναι αυτές που θέλουν και μπορούν να τους κάνουν ευτυχισμένους. Η ευτυχία, έρχεται όταν κατανοούμε την αλήθεια και όταν την υιοθετούμε ως τρόπο ζωής, όταν την κάνουμε προσωπικό μας στόχο και βίωμα. "Η Λίστα" λοιπόν είναι ένα σπουδαίο βιβλίο που κάθε έφηβος αλλά και κάθε ενήλικος, θα έπρεπε να διαβάσει γιατί τότε, ίσως να καταλάβαινε και να έδινε σημασία και προσοχή σε πιο σημαντικά πράγματα από αυτά που κάποιοι άλλοι χωρίς ουσία θέλουν να επιβάλλουν. Η ευτυχία, βρίσκεται στα πιο μικρά πράγματα, είτε είναι όμορφα είτε είναι άσχημα. Στις ανθρώπινες σχέσεις και στη δύναμη που απαιτείται να παραδεχτούμε τα λάθη μας και τελικά, να πάμε μπροστά.
 

 

 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.