Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Τι γίνεται αν η Ευρώπη διαλυθεί; - Χέϊρτ Μακ

Τι γίνεται αν η Ευρώπη διαλυθεί; - Χέϊρτ Μακ

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το βιβλίο του Ολλανδού Χέϊρτ Μακ με τίτλο «Τι γίνεται αν η Ευρώπη διαλυθεί;»…

… με υπότιτλο «Ένα ταξίδι στα μονοπάτια της κρίσης».


Μετάφραση από τα ολλανδικά: Ινώ βαν Ντάικ-Μπαλτά


Ο διακεκριμένος ολλανδός δημοσιογράφος και συγγραφέας Χέιρτ Μακ κάνει ένα ταξίδι στα μονοπάτια της κρίσης ανατρέχοντας στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία και αναλύοντας με οξύνοια και καθαρή ματιά πώς η Ευρώπη βρέθηκε στη θέση στην οποία είναι σήμερα.  Με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας, ο Μακ καταγράφει με κριτική διάθεση τη χαλαρή ατμόσφαιρα που έως πρόσφατα επικρατούσε ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες, τις λίγο πολύ τυχαίες και επιπόλαιες αποφάσεις που λαμβάνονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχουν προβλεφθεί δικλείδες ασφαλείας και καταλήγει ότι η ευρωκρίση δεν είναι οικονομική, αλλά κυρίως πολιτική.
Η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τη γνωρίζουμε τώρα, σύμφωνα με τον Μακ είναι πιθανή, αλλά ο συγγραφέας διατηρεί την αισιοδοξία ότι ακόμα κι αν αυτό συμβεί θα υποκατασταθεί από άλλες μορφές συνεργασίας.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Είναι όντως η κακοδιαχείριση των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων η κύρια αιτία αυτής της κρί¬σης; Όχι βέβαια, η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 3 τοις εκατό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αν είχαν αντι¬δράσει εγκαίρως, με σαφήνεια και νηφαλιότητα, τα ελ¬ληνικά προβλήματα, όσο σοβαρά κι αν ήταν, θα είχαν συγκρατηθεί, μέσα σ’ αυτή την τεράστια Ευρώπη. Θα χρειαζόταν να παρθούν μέτρα δύσκολα και οδυνηρά, για όλες τις πλευρές, αλλά η Ευρώπη θα είχε δείξει αποφα¬σιστικότητα και θα είχε έτσι δημιουργήσει σαφήνεια και εμπιστοσύνη — καθώς και ένα καινούργιο μέλλον για τις δοκιμαζόμενες χώρες.


Γιατί, λόγου χάρη, δεν ακούς σχεδόν πουθενά ότι η εγκατάλειψη της νότιας πτέρυγας της Ευρώπης και η μέ¬χρις εσχάτων τιμωρία χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτο¬γαλία και ίσως και η Ιταλία κι η Ισπανία, μακροπρόθεσμα θα έχει ασύλληπτες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις; Όχι μόνο στις ίδιες τις χώρες, μα και στην υπόλοιπη Ευ¬ρώπη. Πολύ εύκολα μπορεί να γίνουν χώρες πικραμένες, γεμάτες αισχρό λαϊκισμό, με μια νεολαία που δεν βλέπει πια κανένα μέλλον.


Γιατί είναι κυρίως η γενιά που τώρα εισέρχε¬ται στην κοινωνία των μεγάλων που θα πέσει θύμα αυ¬τής της κρίσης. Αυτό επίσης βγάζει μάτι στην προσέγγι¬ση αυτής της κρίσης∙ οι αποταμιευτές, οι συνταξιούχοι, οι άνθρωποι που έχουν κάποια χρήματα αντιμετωπίζο¬νται ποικιλοτρόπως με το γάντι. Δικαίως, γιατί είναι προσωπική καταστροφή όταν εξατμίζονται οι καταθέ¬σεις σου. Αλλά το τίμημα γι’ αυτή την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική πληρώνεται από τους νέους, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από μια ύφεση. Εδώ επίσης έχει χαθεί η ισορροπία, αυτή τη φορά ανάμεσα στις γενιές.


Ο Χέιρτ Μακ γεννήθηκε το 1946 στο Φρίσλαντ της Ολλανδίας. Ασχολήθηκε επί χρόνια με τη δημοσιογραφία. Τα βιβλία του γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα του και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης: Στη Γέφυρα του Γαλατά, ένα μωσαϊκό της ζωής στην Κωνσταντινούπολη μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που συναντιούνται στην περίφημη γέφυρα, Στην Ευρώπη: Ταξίδια στον 20ό αιώνα, το magnum opus του, ένα πανόραμα της ευρωπαϊκής ιστορίας. Τον Νοέμβριο 2009 κέρδισε το βραβείο Otto von der Gablentz-Prize το οποίο δίνεται σε άτομα που έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ Ολλανδίας και Γερμανίας και στην ένωση της Ευρώπης.

Σχετικές ειδήσεις
68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου - Κώστας Χρ. Χατζιώτης
16.12.2016 12:58
Στον επετειακό τόμο «68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου», ο συγγραφέας Κώστας Χρ. Χατζιώτης αφηγείται την ιστορία μιας εκδοτικής επιχείρησης που μέσα από την πολυετή πορεία της αναδείχθηκε στον κορυφαίο εκδοτικό οίκο ιατρικών συγγραμμάτων της Ελλάδας.
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.