Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Crossing the line - (ξε)περνώντας τα όρια: Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στη Σύρο

Crossing the line -  (ξε)περνώντας τα όρια: Έκθεση Εικαστικών Τεχνών στη Σύρο

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου παρουσιάζει την έκθεση «Crossing the line -  (ξε)περνώντας τα όρια» …

από τις 22 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2013.

 

Συμμετέχουν
Ανδριανή Βεντούρη, Ελπίδα Γαδ, Μαρία Γουβέλη, Zlatina Yavorova Goneva, Κωνσταντίνα Καπανίδου, Γιωργία Καπετανάκη, Νίκη Ildiko Παπαδοπούλου Nagy, Χριστιάνα Παπαμάλη, Joanna Sperryn-Jones, Δήμητρα Τζώτζιου, Βασιλική Χαρατσή

Επιμέλεια και συντονισμός: Ελπίδα Γαδ και Μαρία Γουβέλη

 

‘(ξε)περνώντας τα όρια’

Σε μια εποχή με το καλλιτεχνικό δυναμικό να έχει την τάση να συσσωρεύεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, έντεκα καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν έργα τους στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου και μοιράζονται με το κοινό τις εικαστικές τους περιπλανήσεις. Η έκθεση σκιαγραφεί τα θέματα που διαπραγματεύονται οι καλλιτέχνιδες και φέρνει σε επαφή τον τόπο με την σύγχρονη εικαστική σκέψη και δημιουργία.

Η επικαιρότητα υπαγορεύει, όχι μόνο στους καλλιτέχνες αλλά σε όλους μας, να αναρωτηθούμε για την ύπαρξή μας, να επαναπροσδιορίσουμε προτεραιότητες και να τολμήσουμε να κάνουμε μικρές ή μεγάλες ανατροπές. Διαχωριστικές γραμμές και όρια, παραπέμπουν σε αποκλεισμό και εναντιώνονται στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής κοινωνίας. Η περιχαράκωση και η απομόνωση ανθρώπων και ιδεών δεν μπορούν να αποτελούν πρότυπα στην εποχή μιας εκτεταμένης κινητικότητας. Αντίθετα, η συσπείρωση και η πολυφωνία προάγει το διάλογο και συμβάλει στο “(ξε)πέρασμα ορίων”. Οι άνθρωποι ενώνονται για διάφορους σκοπούς και οι κοινωνικές σχέσεις ισχυροποιούνται. Η ανάγκη για συσπείρωση και ανταλλαγή ιδεών είναι και το εφαλτήριο της έκθεσης. 

Ο τίτλος της έκθεσης προτρέπει καλλιτέχνιδες και κοινό να υπερπηδήσουν διλήμματα, ανασφάλειες και αποκλεισμούς για να συνεχίζουν να τολμούν, να πειραματίζονται και να διατηρούν ανοιχτά πανιά για καινούριες περιπέτειες.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950-1974, έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
04.01.2017 15:47
Μετά τις εκθέσεις «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση 1936 - 1949» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε Αθήνα και Πάτρα, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης της Γενικής μας Συνέλευσης αναφορικά με την έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση», το ΕΕΤΕ προχώρησε στη δεύτερη φάση της μελέτης που περιλαμβάνει την περίοδο από το 1950 μέχρι και το 1974.
Crossing the lines: έκθεση του STMTS στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
23.11.2016 13:54
Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 στις 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής «Crossing the lines» τoυ STMTS.
Crossing Borders - Becoming European: Εγκατάσταση της Ελενας Εφέογλου στην Myrό Gallery
24.05.2016 14:27
Η Myrό Gallery παρουσιάζει στον χώρο της Βιτρίνας της την εγκατάσταση της Έλενας Εφέολγου με τίτλο "Crossing Borders - Becoming European", από την Πέμπτη 2 Ιουνίου έως και το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016.
Crossing Borders: έκθεση του Ingo Dünnebier στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
11.04.2016 15:32
Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου παρουσιάζει την Πέμπτη 12 Μαΐου την ατομική έκθεση του Ingo Dunnebier με τίτλο Crossing Borders.
Crossing the Limit από την ομάδα F.I.S.T. στο ArtWall Athens Project Space
28.03.2016 10:40
Το Crossing the Limit είναι ένα project της ομάδας F.I.S.T., το οποίο παρουσιάζεται τον Απρίλιο στο ArtWall Athens Project Space.