Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Η φόνισσα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Η φόνισσα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Η Στέλλα Αρκέντη παρουσιάζει μια ταινία μεγάλου μήκους βασισμένη στο ομότιτλο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

… από την Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012, στον Κινηματογράφο Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδας.Χριστούγεννα με τη Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Μια ποιητική ταινία της Στέλλας Αρκέντη.
Ένα σύγχρονο παραμύθι σε σκηνικά-κοστούμια Κατερίνας
Καμπανέλλη, φωτογραφία Γιάννη Λάσκαρη, μουσική Σωτηρίας Αδάμ.
Στο ρόλο της Φόνισσας η Ιωάννα Γκαβάκου σε μια συγκλονιστική ερμηνεία.


Φόνισσα : Ιωάννα Γκαβάκου.
Κοστούμια-Σκηνικά : Κατερίνα Καμπανέλλη
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Γιάννης Λάσκαρης
Ηχητικός σχεδιασμός-Μουσική : Σωτηρία Αδάμ


ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Φόνισσα : Ιωάννα Γκαβάκου
Παπαδιαμάντης : Θανάσης Παπαθανασίου
Βοσκοί : Τάκης Βογόπουλος-Βαγγέλης Ρήγας
Aμέρσα : Ντένυ Αργυροπούλου
Δελχαρώ : Ελεάνα Φινοκαλιώτη
π. Ιωάσαφ : Ιωνάς Νανούρης
Μαρουσώ : Έφη Καπαντάη
Πενθερά : Βίκη Ξάνθη
Μάνα Φόνισσας : Χάρις Συμεωνίδου


ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Βοηθοί Σκηνοθέτη : Βαγγέλης Ρήγας-Μαρία Βιτσεντζάκη
Μακιγιάζ : Σοφία Νικολοπούλου
Μοντάζ-Κάμερα: Στέλλα Αρκέντη
Σκηνοθεσία-Σενάριο (βασισμένο στο ομότιτλο έργο
του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη)-Παραγωγή : Στέλλα
Αρκέντη


ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Η Φραγκογιαννού είναι μια πολυβασανισμένη και χιλιοτραυματισμένη ψυχικά γυναίκα, με στοιχειωμένη λογική από τις αδικίες και την φτώχεια. Στο θολωμένο της μυαλό νομίζει πως το ό,τι υπέφερε της δίνει το δικαίωμα, να πάρει τον νόμο στα χέρια της. «Ο νους της ψήλωσε». Η ανθρώπινη λογική εξομοιώνεται με δύναμη Θεού και το αποτέλεσμα οδυνηρό. Η Φραγκογιαννού κηρύττει το δικό της ευαγγέλιο. Οδηγημένη από τους δικούς της δαίμονες απομακρύνεται από την πόλη των ανθρώπων αφήνοντας πίσω της, πτώματα μικρών κοριτσιών. Κορίτσια που θα γίνουν γυναίκες σαν και αυτήν δυστυχισμένες. Θα αναζητήσει την ερημιά, κι εκεί, μέσα στους εφιάλτες της, θα χαθεί στην απόγνωση. Ένα κύμα θα την εξαφανίσει…


Σκηνοθεσία-Σενάριο (βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη)

Παραγωγή : Στέλλα Αρκέντη


ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Φραγκογιαννού είναι μια σύγχρονη Μήδεια , μόνο που αυτή δεν είναι κόρη θεότητας, αλλά κόρη μάγισσας.


Η ταινία ακολουθεί την φόνισσα από την πρώτη νύχτα όπου αναπολεί όλον τον ανωφελή, μάταιο και βαρύ βίο της έως την απόφασή της να προβεί σε μία σειρά φόνων μικρών κοριτσιών. Ο κάθε φόνος μεταμορφώνει σταδιακά την Φραγκογιαννού σε μισάνθρωπο που τον καταδιώκουν οι δαίμονες του οδηγώντας τον σε απόγνωση, σε αγρίμι που λειτουργεί με μόνο το ένστικτό του.


Η Φραγκογιαννού, αποκομμένη από τον κοινωνικό περίγυρο, είναι ο σύγχρονος άνθρωπος που, θυματοποιημένος, δικάζει και καταδικάζει την κοινωνία και που, υποκαθιστώντας τον Θεό, επιβάλλει θεία δικαιοσύνη. Από τον θυμό, στον φόνο. Από τον φόνο, στη διαταραχή και στην αποξένωση. Από την απόγνωση, στην απελπισία.


Πώς μια γυναίκα, μεγαλωμένη στο αρνητικό, για την γυναίκα, περιβάλλον ενός χωριού που το δέρνει η φτώχια, φτάνει στον φόνο; Η λογική γεννάει τέρατα. Πώς ο άνθρωπος φτάνει να επιζητά την καταστροφή και να σύρεται στην αυτοκαταστροφή του;


Σκηνοθεσία-Σενάριο (βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη)-Παραγωγή : Στέλλα Αρκέντη

Σχετικές ειδήσεις
Βραδιά ουκρανικού κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
05.12.2016 12:27
Στις 6 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί η πολιτιστική εκδήλωση «Η Βραδιά του Ουκρανικού Κινηματογράφου».
Η Αθήνα ελεύθερη - Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη: αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη
18.10.2016 11:27
Σε συνέχεια του πολύ πετυχημένου περσινού κινηματογραφικού αφιερώματος Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης που διοργανώθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2015, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Η Αθήνα Ελεύθερη και σημείωσε μεγάλη επιτυχία με μεγάλη συμμετοχή του κοινού στις προβολές και τις σχετικές συζητήσεις, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει εκ νέου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου το κινηματογραφικό αφιέρωμα Εικόνες της απελευθέρωσης στην Ευρώπη.
Δύο σεφ για μια γυναίκα, του Φλορέν Σιρί
24.06.2016 14:44
Η Spentzos Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 30 Ιουνίου 2016 την ταινία Δύο σεφ για μια γυναίκα (FRENCH CUISINE - PENSION COMPLÉTE).
Εβδομάδα Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα: Προβολές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
26.05.2016 15:40
Στο πλαίσιο της χρονιάς της Ελληνορωσικής φιλίας για το 2016, διοργανώνεται έως τις 29 Μαΐου η «Εβδομάδα Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα», με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού Ρωσίας, του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδας, του Υπουργείου Πολιτισμού Ελλάδας, της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, του Γενικού Πρόξενου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και των Δήμων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Cine Magyar - 15 κορυφαίες δημιουργίες του νεότερου ουγγρικού σινεμά στην Ταινιοθήκη
25.02.2016 14:22
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και η Carousel Films, με την υποστήριξη της Ουγγρικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Βουδαπέστης, παρουσιάζουν το κινηματογραφικό αφιέρωμα Cine Magyar, στην αίθουσα 1 της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, από την Πέμπτη 3 Μαρτίου έως την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016.