Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη γιορτή αλληλεγγύης «Τα Χριστούγεννά τους Αλλιώς», …

το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012 την οποία διοργανώνει το περιοδικό Parallaxi στο πλαίσιο της δράσης «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο παιδικό πρόγραμμα περιμένει τα παιδιά που θα βρεθούν το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012 στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Οι μικροί σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν δύο αριστουργηματικές ταινίες κινουμένων σχεδίων από τη Δανία: πρόκειται για τα φιλμ Jungle Jack των Στέφαν Φγιέλντμαρκ/Stefan Fjeldmark και Φλέμινγκ Κουίστ Μέλερ/ Flemming Quist Møller και Σαμψών και Σάλλυ του Γιάνικ Χάστρουπ/Jannik Hastrup. Τις προβολές πλαισιώνουν ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα ξεναγήσουν τα παιδιά στη χώρα του κινηματογράφου μέσα από την βιωματική και παιγνιώδη μάθηση.

Τη σύλληψη, εκπόνηση και εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος έκανε η μουσειοπαιδαγωγός Ευαγγελία Σοφή, ενώ στην εφαρμογή του προγράμματος συνέβαλλαν με τη συνδρομή τους οι εκπαιδευτικοί Παρασκευή Γκαϊτατζή και Δήμητρα Αδάμου. Κάθε πρόγραμμα (προβολή ταινίας και εκπαιδευτικές – ψυχαγωγικές δραστηριότητες) έχει διάρκεια τριών ωρών, και απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού. Ο μέγιστος αριθμός των παιδιών – συμμετεχόντων είναι 50 (κρατήσεις θέσεων μέχρι τις 20/12 στο τηλ. 2310-508.398).

Τα «Χριστούγεννά τους Αλλιώς» βασίζονται σε μία εκτεταμένη συνεργασία φορέων και δημιουργικών ομάδων της πόλης, που εστιάζουν τις δράσεις τους στα παιδιά και τους μεγάλους. Για έξι ολόκληρες ώρες το λιμάνι της πόλης αλλάζει όψη και προσφέρει δεκάδες δυνατότητες διασκέδασης σε μικρούς αλλά και μεγάλους, με μουσική, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, προβολές κινουμένων σχεδίων και δημιουργικά εργαστήρια. Στο πλαίσιο της γιορτής αλληλεγγύης «Τα Χριστούγεννά τους Αλλιώς», το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012 από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα θα συγκεντρωθούν τρόφιμα, φάρμακα, παιδικά ρούχα, παιχνίδια και είδη πρώτης ανάγκης προς ενίσχυση του έργου της «Άρσις», των «Γιατρών του Κόσμου», του Κοινωνικού Ιατρείου του Λιμανιού και του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία (πρώην Αγ. Δημήτριος).

Γενικές πληροφορίες:
Οι προβολές πραγματοποιούνται στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398), στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου παιδικού προγράμματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22-23/12 και 29-30/12. 
Ώρες προβολών:  11:30 – Jungle Jack, 16:00 – Σαμψών και Σάλλυ.
Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012 η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.
Παράλληλα, να σημειωθεί ότι στους χώρους του Μουσείου Κινηματογράφου – Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί bazaar βιβλίων και αντικειμένων, δίνοντας την ευκαιρία στους σινεφίλ να εμπλουτίσουν την κινηματογραφική τους βιβλιοθήκη και να αποκτήσουν συλλεκτικά αντικείμενα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.  Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.filmfestival.gr,  όπου μπορείτε να πληροφορηθείτε και τις επαναλήψεις των προβολών τις επόμενες μέρες.

Περισσότερες πληροφορίες για το σύνολο του προγράμματος της δράσης «Τα Χριστούγεννά τους Αλλιώς» είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.parallaximag.gr.

Οι ταινίες και οι παράλληλες δραστηριότητες

Jungle Jack
(Δανία, 1993)
Σκηνοθεσία: Στέφαν Φγιέλντμαρκ / Stefan Fjeldmark, Φλέμμινγκ Κουίστ Μέλλερ / Flemming Quist Møller Σενάριο: Flemming Quist Møller . Έγχρωμο, 75΄

Ο Jungle Jack είναι ένα χαριτωμένο και σπάνιο ζωάκι της ζούγκλας. Η Ισαβέλλα, σταρ του κινηματογράφου, και ο πλούσιος σύζυγός της, Κόνραντ, θέλουν να τον αιχμαλωτίσουν, έτσι ώστε να παίξει στην επόμενη ταινία της Ισαβέλλας. Ο Jungle Jack καταφέρνει να ξεφύγει, κρυμμένος σε ένα πλοίο με προορισμό την Ευρώπη. Φτάνοντας εκεί, θα βρει καταφύγιο στο ζωολογικό κήπο μιας πόλης. Ωστόσο, η Ισαβέλλα και ο Κόνραντ το μαθαίνουν και προσπαθούν ξανά να τον αιχμαλωτίσουν.
Παράλληλες δραστηριότητες: Μικρή περιήγηση στο χώρο του Μουσείου, παιχνίδι με καρτέλες για την ταινία, γράμμα στον Jungle Jack, δημιουργία ταινίας με την τεχνική του blue box και κατασκευή ομοιώματος Jungle Jack.

Σαμψών και Σάλλυ
(Δανία, 1984)
Σκηνοθεσία: Γιάνικ Χάστρουπ / Jannik Hastrup Σενάριο: Bent Haller (μυθιστόρημα), Jannik Hastrup. Έγχρωμο, 63’

Ο Σαμψών είναι μια λευκή φάλαινα, όπως και ο θρυλικός Μόμπι Ντικ, για τον μύθο του οποίου ο Σαμψών δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον, πιστεύοντας μάλιστα ότι ζει ακόμα. Η Σάλλυ είναι μια γλυκιά μικρή θηλυκή φάλαινα, που γίνεται δεκτή στην ομάδα του Σαμψών, όταν φαλαινοθήρες σκοτώνουν τη μητέρα της. Οι δύο φάλαινες γίνονται στενοί φίλοι και ξεκινούν ένα ταξίδι για να βρουν τον Μόμπι Ντικ, ο οποίος, όπως λέγεται, θα σώσει τις φάλαινες από όλους τους κινδύνους.
Παράλληλες δραστηριότητες: Παιχνίδι με καρτέλες για την ταινία, παντομίμα, συζήτηση για τους κινδύνους των φαλαινών, παιχνίδι με πίνακα φελλού, επιδαπέδιο σταυρόλεξο και ζωγραφική.

Οι εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.