Ο Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ σε συνεργασία με την εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» παρουσιάζει για δύο τελευταίες

παραστάσεις στις 25 & 26 Δεκεμβρίου τον «Αμερικάνο», κλείνοντας έτσι τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων του κλασσικού διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Στην παράσταση ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων του συνθέτη Λάμπρου Πηγούνη, που ερμηνεύονται ζωντανά από τον μουσικό Παναγιώτη Κραμπή.

Το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια αλλιώτικη χρήση του πιάνου συνάδει με όλη την ποικιλία, την δύναμη και τον πλούτο της συγκλονιστικής γλώσσας του κλασσικού διηγήματος.

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς: θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής – αλλά και  κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία – το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας». Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο Έλληνας μετανάστης, απανταχού της γης.

Μετά την επιτυχημένη περιοδεία του ανά την Ελλάδα επί τέσσερα χρόνια και την παρουσίασή του στην Αθήνα, ο «Αμερικάνος» κάνει την τελευταία του αθηναϊκή στάση στο εμβληματικό θέατρο Ακροπόλ. Με τη συνοδεία πιάνου ο «Αμερικάνος» παίρνει σάρκα και οστά, με το λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη να ακούγεται σήμερα πιο επίκαιρος παρά ποτέ.

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία : Θανάσης Σαράντος
Μουσική σύνθεση : Λάμπρος Πηγούνης
Μουσικός επί σκηνής: Παναγιώτης Κραμπής
Σκηνική Επιμέλεια : Λίνα Μότσιου