Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Λίζη Καλλιγά - Στο Ξενία της Άνδρου 2001-2012: Επόμενη εκδήλωση

Λίζη Καλλιγά - Στο Ξενία της Άνδρου 2001-2012: Επόμενη εκδήλωση

Στο πλαίσιο του project της Λίζης Καλλιγά "Στο Ξενία της Άνδρου 2001-2012 [ένα αρχείο ανοίγει]" που παρουσιάζεται

στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, θα πραγματοποιηθεί ομιλία - συζήτηση στις 8 Ιανουαρίου 2013.
 

 

Το project της Λίζης Καλλιγά Στο Ξενία της Άνδρου, 2001-2012 [ένα αρχείο ανοίγει] στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης από την αρχή της καταγραφής από την Καλλιγά το 2001 της κατάστασης του Ξενία της Άνδρου-Ξενοδοχείου Τρίτων έως την παρουσίασή της στην τρέχουσα έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, κινήθηκε σε μια δυναμική κατάσταση ανάμεσα στο έργο τέχνης, το ερευνητικό πεδίο και το αρχείο. Παράλληλα, και επιμελητικά δεν αντιμετωπίστηκε μόνο ως ένα σύνολο καλλιτεχνικών έργων και αρχειακών τεκμηρίων προς έκθεση, αλλά επιχειρήθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα υπέρβασης των «κλασικών» ορίων του έργου τέχνης και της επιμέλειάς του.

 


Σε αυτό το πλαίσιο η Καλλιγά αξιοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιούργησε ένα ιστολόγιο ειδικά για το project αυτό. Στο ίδιο σκεπτικό σχεδιάστηκαν οι ανοικτές συζητήσεις - ομιλίες που συνοδεύουν την έκθεση, προκειμένου να ενισχύσουν τον προβληματισμό γύρω από διάφορα θέματα: από τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, το μοντερνισμό της δεκαετίας του 1960 έως το ρόλο των ανοικτών αρχείων και την ενεργή σχέση σύγχρονης τέχνης και αρχείου. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία δικτύων, επαφών και συνεργασιών που μπορούν να οδηγήσουν στη σύμπραξη καλλιτέχνη, φορέων και πολιτών στην κατεύθυνση μιας κοινωνικά συμμετοχικής τέχνης.

 


Μετά το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, η επόμενη συνεργασία – σύμπραξη γίνεται με την MONUMENTA (αστ. Μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου). Η MONUMENTA, με αφορμή το project, ξεκίνησε τη δραστηριότητα Μνήμες Ξενία Άνδρου. Η δραστηριότητα έχει σκοπό να συλλέξει σκέψεις, απόψεις, αναμνήσεις , μνήμες, φωτογραφίες που αφορούν στο Ξενοδοχείο Τρίτων του Άρη Κωνσταντινίδη. Απώτερος στόχος είναι το διατηρητέο μνημείο που κινδυνεύει να χαθεί εξαιτίας της εγκατάλειψης να επανέλθει πάλι στην επικαιρότητα μέσα από τις δικές μας μνήμες και αφηγήσεις.

 


Συλλογικό ενδιαφέρον και ατομικές μνήμες, κοινωνική ευαισθησία και προφορική ιστορία, αρχεία και έργο τέχνης, καλλιτέχνης και πολίτης μπορούν να νοηθούν ως κατηγορίες που συνυπάρχουν, συμπράττουν και αλληλοσυνδέονται. Μέσα από τις διασταυρώσεις των παραπάνω, η παραγωγή νέου νοήματος, νέας γνώσης για το παρελθόν και το σήμερα αλλά και νέων τρόπων συνύπαρξης των πολλών αφηγήσεων μπορεί να είναι εφικτή.
 

 

Ευγενία Αλεξάκη
Μνήμες Ξενία Άνδρου

 

 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013, 7.00 μ.μ. - ΟΜΙΛΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

• Τζούλια Δημακοπούλου, διευθύντρια Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
• Michelle Elligott, υπεύθυνη των Αρχείων του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, ΜοΜΑ, Νέα Υόρκη
 Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη
• Αλεξάνδρα Τσουκαλά, designer

Συντονισμός: Ευγενία Αλεξάκη, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Περφόρμανς με την Caroline de Corniere στο πλαίσιο του project hYgge
12.01.2017 14:40
Το metamatic:taf μας προσκαλεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 στις 20.30 σε μία συλλογική περφόρμανς με την Caroline de Corniere, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του project hYgge.
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.