Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη νέα έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Helmut Middendorf με τίτλο «Observer»…

… που θα φιλοξενείται εκεί έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2013.

Στην τωρινή έκθεση» ο Middendorf θα παρουσιάσει μια επιλογή από κολάζ και σχέδια της χρονικής περιόδου 1993 μέχρι 2012. Ήδη από την δεκαετία  του 80 και του 90 παράλληλα με την ζωγραφική ασχολείται με τις συγκεκριμένες μορφές τέχνης.

O Middendorf συνθέτει τα κολάζ χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά όπως χαρτόνι, φωτογραφίες, αποκόμματα από περιοδικά και εφημερίδες, κόμικς, φθηνές εικονογραφήσεις, ευτελή υλικά, εικόνες από το διαδίκτυο, τα οποία συνδυάζονται τις περισσότερες φορές με ζωγραφισμένα μέρη. Η θεματολογία των κολάζ περιστρέφεται γύρω από τη μόδα, τον κόσμο της τέχνης, τους άντρες, τις γυναίκες, τις διασημότητες, τους rockstars και την ποπ κουλτούρα. Ο ίδιος περιγράφει τα κολάζ ως εξής: “Μερικές φορές τα κολάζ μπορεί να γίνουν εντελώς αφαιρετικά ή και σατιρικά, να κάνουν ένα πολιτικό σχόλιο ή ενά αστείο, ακόμα και να αναφέρονται σε κάποια προσωπικότητα. Σε άλλες περιπτώσεις έχουν σεξουαλικά υπονοούμενα, είναι αινιγματικά, ανόητα, σουρεαλιστικά, ειρωνικά ή αρκετά σκληρά.”  

O Middendorf δουλεύει τα σχέδια που έχουν επιλεχθεί για αυτήν την έκθεση με παρόμοιο τρόπο όπως τα κολάζ. Το υλικό που χρησιμοποεί πρόερχεται από κοινές πήγες η θεματική των οποίων αφορά τις κοινοτοπίες, το κιτς, το «υπέροχα άσχημο» γούστο στη μόδα και στην τηλεόραση. Ο Middendorf μετατρέπει τα ευρήματα εικόνων σε ακουαρέλες-σχέδια, περιορίζοντας την πραγματικότητα σε επιλεγμένες λεπτομέρειες. Σε αντίθεση με τα κολάζ στα οποία κυριαρχούν οι συνδέσεις ανάμεσα σε ποικίλες εικόνες και η αφαίρεση, στα σχέδια το κέντρο βάρους είναι πολύ πιο ξεκάθαρο. Συνήθως πρόκειται για  πορτραίτα ανθρώπων και ζώων, τα οποία ξεπροβάλλουν μόνα τους μπροστά σε μονόχρωμο φόντο.

Ο Helmut Middendorf γεννήθηκε το 1953 στο Dinklage της Γερμανίας, ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί διεθνώς τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σε αναρίθμητες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων στις Chambres d’ Amis – Collectiepresentatie, S.M.A.C., Γάνδη (2012)• Gegenwartskunst, Staedel Museum, Φρανκφούρτη (2012)• Schlachtpunkt Malerei der 80er Jahre, Kunsthalle Darmstadt, Ντάρμσταντ (2012)• Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα,  Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα (2011)• Neue Wilde, ARKEN – Museum, Δανία (2010)• 40 Jahre Gegenwart Deutsche Bank-Collection, Λουξεμβούργο (2010)• Neoexpressionistic paintings from Berlin: Gift of Susan and Martin Sanders, New York, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελ Αβίβ (2010). Έργα του Middendorf βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές και συλλογές Μουσείων διεθνώς.