Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Helmut Middendorf - Observer: Έκθεση στην Ελένη Κορωναίου Gallery

Helmut Middendorf - Observer: Έκθεση στην Ελένη Κορωναίου Gallery

Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη νέα έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Helmut Middendorf με τίτλο «Observer»…

… που θα φιλοξενείται εκεί έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2013.


Στην τωρινή έκθεση» ο Middendorf θα παρουσιάσει μια επιλογή από κολάζ και σχέδια της χρονικής περιόδου 1993 μέχρι 2012. Ήδη από την δεκαετία  του 80 και του 90 παράλληλα με την ζωγραφική ασχολείται με τις συγκεκριμένες μορφές τέχνης.


O Middendorf συνθέτει τα κολάζ χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά όπως χαρτόνι, φωτογραφίες, αποκόμματα από περιοδικά και εφημερίδες, κόμικς, φθηνές εικονογραφήσεις, ευτελή υλικά, εικόνες από το διαδίκτυο, τα οποία συνδυάζονται τις περισσότερες φορές με ζωγραφισμένα μέρη. Η θεματολογία των κολάζ περιστρέφεται γύρω από τη μόδα, τον κόσμο της τέχνης, τους άντρες, τις γυναίκες, τις διασημότητες, τους rockstars και την ποπ κουλτούρα. Ο ίδιος περιγράφει τα κολάζ ως εξής: “Μερικές φορές τα κολάζ μπορεί να γίνουν εντελώς αφαιρετικά ή και σατιρικά, να κάνουν ένα πολιτικό σχόλιο ή ενά αστείο, ακόμα και να αναφέρονται σε κάποια προσωπικότητα. Σε άλλες περιπτώσεις έχουν σεξουαλικά υπονοούμενα, είναι αινιγματικά, ανόητα, σουρεαλιστικά, ειρωνικά ή αρκετά σκληρά.”  


O Middendorf δουλεύει τα σχέδια που έχουν επιλεχθεί για αυτήν την έκθεση με παρόμοιο τρόπο όπως τα κολάζ. Το υλικό που χρησιμοποεί πρόερχεται από κοινές πήγες η θεματική των οποίων αφορά τις κοινοτοπίες, το κιτς, το «υπέροχα άσχημο» γούστο στη μόδα και στην τηλεόραση . Ο Middendorf μετατρέπει τα ευρήματα εικόνων σε ακουαρέλες-σχέδια, περιορίζοντας την πραγματικότητα σε επιλεγμένες λεπτομέρειες. Σε αντίθεση με τα κολάζ στα οποία κυριαρχούν οι συνδέσεις ανάμεσα σε ποικίλες εικόνες και η αφαίρεση, στα σχέδια το κέντρο βάρους είναι πολύ πιο ξεκάθαρο. Συνήθως πρόκειται για  πορτραίτα ανθρώπων και ζώων, τα οποία ξεπροβάλλουν μόνα τους μπροστά σε μονόχρωμο φόντο.


Ο Helmut Middendorf γεννήθηκε το 1953 στο Dinklage της Γερμανίας, ζει και εργάζεται στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί διεθνώς τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σε αναρίθμητες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων στις Chambres d’ Amis – Collectiepresentatie, S.M.A.C., Γάνδη (2012)• Gegenwartskunst, Staedel Museum, Φρανκφούρτη (2012)• Schlachtpunkt Malerei der 80er Jahre, Kunsthalle Darmstadt, Ντάρμσταντ (2012)• Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα,  Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα (2011)• Neue Wilde, ARKEN – Museum, Δανία (2010)• 40 Jahre Gegenwart Deutsche Bank-Collection, Λουξεμβούργο (2010)• Neoexpressionistic paintings from Berlin: Gift of Susan and Martin Sanders, New York, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελ Αβίβ (2010). Έργα του Middendorf βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές και συλλογές Μουσείων διεθνώς.

Σχετικές ειδήσεις
Οδοιπορικό: Ομαδική έκθεση στην Eleni Koroneou Gallery
27.01.2017 17:07
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο «Οδοιπορικό» εμπνευσμένη από τη καταγραφή των πορειών των καλλιτεχνών John Bock, Martin Kippenberger, Michael Krebber, Μαρία Παπαδημητρίου μέσα από τα έργα τους.
Logos, Stripes and Splashes: Έκθεση του Helmut Middendorf στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
17.11.2016 17:30
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την έκθεση “Logos, Stripes and Splashes” με καινούργια ζωγραφικά έργα τoυ Helmut Middendorf από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016.
Ζωγραφίζω, μαθαίνω την Ελλάδα: έκθεση της Ειρήνης Ευσταθίου στη Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
08.09.2016 17:10
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη νέα δουλεία της Ειρήνης Ευσταθίου στην τρίτη ατομική της έκθεση στη γκαλερί, με τίτλο «Ζωγραφίζω, Μαθαίνω την Ελλάδα».
ATM (…songs, about love and death): έκθεση του Γιώργου Σαπουντζή στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου
23.05.2016 10:24
Η γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη νέα δουλειά του Γιώργου Σαπουντζή στη δεύτερη ατομική του έκθεση στην γκαλερί, με τίτλο «ATM (…songs, about love and death.)».
Spring Show: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου
11.04.2016 16:23
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Spring Show” με τους καλλιτέχνες Lina Bertucci, Gregory Crewdson, Χριστίνα Δημητριάδη, Jack Pierson και Michael Schmidt.