Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει τη νέα αρχαιολογική έκθεση με τίτλο…

… «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας» που θα διαρκέσει την περίοδο 13 Δεκεμβρίου 2012-10 Απριλίου 2013.


Η λέξη ‘πρίγκηψ’ που προέρχεται από τη λατινική λέξη ‘princeps’, χρησιμοποιείται στην έκθεση με την έννοια του πρώτου σε μία κοινωνία.


Αρχόντισσες ή πριγκίπισσες, ιέρειες ή θεραπεύτριες και μάγισσες, γυναίκες με κύρος γένους ή γνώσης, ντόπιες που ξεχώρισαν ή άλλες που παρέλαβαν και υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών ακόμα και από άνδρες που οι ίδιες παντρεύτηκαν στην πατρίδα τους -ντόπιους ή ξένους- ή ακόμη και αυτές που για λόγους επιγαμίας ή άλλους, ταξίδεψαν από τη μια περιοχή σε μια άλλη, είναι οι γυναίκες αυτές τις οποίες εξετάζει η έκθεση ‘Πριγκίπισσες’ της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας που παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 13 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 10 Απριλίου 2013.


Στην έκθεση παρουσιάζονται πάνω από 500 αρχαία αντικείμενα από 24 ταφικά σύνολα γυναικών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία. Παρουσιάζονται γυναίκες πραγματικές. Γυναίκες που γεννήθηκαν, έζησαν και έδρασαν, γυναίκες με σάρκα και οστά, των οποίων τα καθαυτά φυσικά κατάλοιπα αλλά και τα συνοδευτικά στον τάφο προσωπικά τους αντικείμενα, εξακολουθούν να «μιλούν» ύστερα από χιλιάδες χρόνια. Η έκθεση ακολουθεί χρονολογική σειρά από τον 10ο  έως το 5ο αιώνα π.Χ. για λόγους άμεσης σύγκρισης και κατανόησης σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, σε συγχρονική σχέση μεταξύ τους και ποικιλία.


Η Αρχόντισσα από το Λευκαντί, η  «Εύπορη Αθηναία» από την Αρχαία Αγορά, οι Πριγκίπισσες της Οινωτίας, η «Μικρή Πριγκίπισσα», οι Αριστοκράτισσες – Ιέρειες από την Ελεύθερνα, Ετρούσκες πριγκίπισσες από την περιοχή Τοσκάνη, η  «Ιέρεια της Σίνδου», και η «Δέσποινα των Αιγών» είναι μερικές μόνο από τις πρωταγωνίστριες της έκθεσης.


Τα αντικείμενα της έκθεσης
Τα σύνολα που παρουσιάζονται αποτελούνται από χάλκινα, φαγεντιανά, γυάλινα αγγεία και σκεύη, πήλινα, χάλκινα, ελεφαντοστέινα ειδώλια, αλλά και κοσμήματα: ζώνες, περικάρπια και περιβραχιόνια, σκουλαρίκια, δακτυλίδια, σφηκωτήρες για τα μαλλιά, περιδέραια, χάντρες (ψήφους) από ημιπολύτιμους λίθους, ακόμη και χρυσές μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο, επιστήθια κοσμήματα∙ ένας ολόκληρος κόσμος τέχνης και πλούτου, δόξας, ιδεών και πίστεων από τον γυναικείο κόσμο στην αυγή της ιστορίας. Ακόμη, από ταφή στο Verruchio της Ιταλίας παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας και ο περίφημος ξύλινος θρόνος της μικρής νεκρής πριγκίπισσας.
Στο σύνολό τους παρουσιάζονται πάνω από 500 αρχαία αντικείμενα.


Μουσειογραφική μελέτη
Όλες οι ταφές παρουσιάζονται με τρόπο που να αναπαριστούν, κατά κάποιον τρόπο τις ίδιες τις νεκρές με όλη την εξάρτησή τους, πλαισιωμένες από τα κτερίσματά τους, ενώ δίνεται ειδικό βάρος σε σκηνογραφικά στοιχεία που δημιουργούν ατμόσφαιρα εναρμονισμένη με τον κόσμο των γυναικών. Σε ειδικές προθήκες έχουν τοποθετηθεί, ο ξύλινος θρόνος της μικρής νεκρής πριγκίπισσας από την ταφή στο Verucchio της Ιταλίας μαζί με τα ξύλινα έπιπλά της, καθώς και τα μοναδικά κοσμήματα της Πικηνής Βασίλισσας Sirolo-Numana. Επίσης, έχουν σχεδιαστεί αναπαραστάσεις γυναικών προκειμένου να κατανοήσει ο επισκέπτης τη χρήση των κοσμημάτων που παρουσιάζονται στην έκθεση.


Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρη επιστημονικό κατάλογο στα ελληνικά, αγγλικά και ιταλικά


Επιμέλεια έκθεσης: Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής ΜΚΤ
συνεργασία Δρ. Μιμίκα Γιαννοπούλου, Αρχαιολόγος ΜΚΤ


Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Καρόλου Παπούλια και της Α.Ε. του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κυρίου Giorgio Napolitano.


Παράλληλο πρόγραμμα
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και ξεναγήσεις για ενήλικες.

Σχετικές ειδήσεις
Robert McCabe. Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου: έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
24.11.2016 10:38
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει από 8 Δεκεμβρίου μέχρι 19 Μαρτίου την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Robert McCabe. Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου».
“Αi Weiwei at Cycladic”: η έκθεση έως τέλος Οκτωβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
13.10.2016 16:51
Mέχρι την Κυριακή 30 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» που έχουν επισκεφθεί χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Για να διευκολύνει τους επισκέπτες του, το Μουσείο, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, θα διευρύνει το ωράριό του μέχρι τις 20.00 (10.00-20.00) ενώ την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου θα παραμείνει ανοιχτό 10.00-17.00.
Ai Wei Wei at Cycladic: Late Night Party στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης!
13.09.2016 14:58
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει Late Night Party στην έκθεση «ΑΙ Weiwei at Cycladic»!
O Ai Weiwei με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
19.05.2016 15:12
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Ai Weiwei at Cycladic: έκθεση του Ai Weiwei στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
06.04.2016 17:02
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.