Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Μάριος Βουτσινάς - Γυάλινος Κόσμος: Έκθεση στη Gallery Genesis

Μάριος Βουτσινάς - Γυάλινος Κόσμος: Έκθεση στη Gallery Genesis

Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση του Μάριου Βουτσινά με τίτλο «Γυάλινος Κόσμος». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00.

 

Επιμέλεια έκθεσης: ΙΡΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

«Στην ατομική του έκθεση με τίτλο Γυάλινος Κόσμος (Glass Menagerie), ο Μάριος Βουτσινάς επιβεβαιώνει περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτό που οι κοντινοί του γνωρίζουμε, την ικανότητά του να αρθρώνει μαγικούς κόσμους και να κατασκευάζει μαγικά αντικείμενα : διαθέτοντας ανεξάντλητα αποθέματα ποιητικής φαντασίας και επιστρατεύοντας μια αέρινη και αλάνθαστη αισθητική που παρά την εύθραυστη αυστηρότητα της πρώτης ύλης της δεν στερείται του χιούμορ, δημιουργεί έναν αυθύπαρκτο γυάλινο κόσμο, φτιαγμένο από χρησιμοποιημένα και αχρησιμοποίητα θραύσματα και εξαρτήματα μιας αληθινής «βιοτεχνίας υαλικών» που λειτουργούσε ως τη δεκαετία του ’70 στην οδό Μητροπόλεως στην Αθήνα.

 

Με αφετηρία έναν «θησαυρό» κρυστάλλων των δεκαετιών του 1950-70, κρυμμένο στην αποθήκη της οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά στην οδό Δαφνομήλη στην Αθήνα που του χαρίστηκε αντί να πεταχτεί, ο Βουτσινάς ξεδιπλώνει στις ακριβείς διαστάσεις της Gallery Genesis την αρχική ιδέα που για πρώτη φορά έστησε στο Μουσείο Μπενάκη της Οδού Πειραιώς τον Ιούνιο του 2011 με τη μορφή μια γυάλινης κουρτίνας, μεταποιώντας τα θραύσματα σε αρχιτεκτονημένες επιφάνειες και αντικείμενα όπου το φως συνδιαλέγεται με τη σκιά και και η απουσία της ύλης με την εκλεκτική παρουσία του υποκατάστατού της. Στον «Γυάλινο Κόσμο» του που δανείζεται την ονομασία του από το εσωστρεφές θεατρικό ποίημα του Tenessy Williams, ο Μάριος Βουτσινάς εγκαθιστά τώρα γυάλινα σπίτια και θερμοκήπια, γυάλινες σκάλες και σπονδυλωτά μέτρα αρίθμησης, γυάλινα σπαθιά και εγχειρίδια, γυάλινες τιάρες, περιδέραια και εναιωρούμενα mobiles που απηχώντας τον Williams και ακολουθώντας μια δημιουργική διαδικασία αντίστροφη από εκείνη του μάγου που χαρίζει στην ψευδαίσθηση την όψη της πραγματικότητας, «δίνουν στην πραγματικότητα την ελκυστική μεταμόρφωση μιας ψευδαίσθησης».       

                                                       
Ίρις Κρητικού
Οκτώβριος 2012


 

Σχετικές ειδήσεις
Κωνσταντινούπολη: έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη στη gallery genesis
05.12.2016 17:29
Η gallery genesis παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Κωνσταντινούπολη”, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Νοματαίοι: Έκθεση γλυπτικής της Ελένης Ζευγαρίδου στην gallery genesis
12.09.2016 15:57
Η gallery genesis παρουσιάζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 την πρώτη έκθεση της νέας εκθεσιακής χρονιάς 2016 – 2017, της Ελένης Ζευγαρίδου με τίτλο «Νοματαίοι».
Η Ελληνική Σημαία: Ομαδική έκθεση στην Gallery Genesis
05.07.2016 15:28
H gallery genesis κάνει τα τελευταία εγκαίνια της σαιζόν 2015 – 2016, στις 14 Ιουλίου 2016 με την ομαδική έκθεση «Η Ελληνική Σημαία».
Η σημασία τού να είσαι ζώο: ομαδική έκθεση στη gallery genesis
05.05.2016 10:15
Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, στις 20.00 εγκαινιάζεται στη gallery genesis η έκθεση «Η σημασία τού να είσαι ζώο», σε επιμέλεια Μαρίας Γιαγιάννου. Αφορμή για την έκθεση αποτελεί το ομώνυμο δοκίμιο της επιμελήτριας στο βιβλίο «Μεταμοντέρνο Σώμα» (συλλογικό, Γαβριηλίδης 2016) όπου μελετά το φαινόμενο της θηριανθρωπίας στις εικαστικές τέχνες.
Taken in Mirror: έκθεση του Νίκου Γαβαλλά στη gallery genesis
03.03.2016 15:12
Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση του Νίκου Γαβαλλά με τίτλο “Taken in Mirror”.