Τα παραδοσιακά καταστήματα, τα καφέ και τα μπαράκια της οδού Πραξιτέλους γνωρίζονται μεταξύ τους

φιλοξενώντας τα έργα και τις εγκαταστάσεις  εικαστικών καλλιτεχνών που εμπνεέονται από τον πολύχρωμο χαρακτήρα του δρόμου και σας καλούν να τα γνωρίσετε και εσείς με εκπλήξεις και κεράσματα!  

Φέτος οι ευχές μας θα συναντήσουν τις ευχές του Ιδρύματος για παιδιά «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ». Από το Σάββατο 15/12 και έως και το Σάββατο 22/12, η Οδός Πραξιτέλους θα συγκεντρώνει παιδικά βιβλία, χαρτικά, είδη ζωγραφικής & χειροτεχνίας για τα παιδιά. Αυτό που εμείς δεν χρειαζόμαστε πια, είναι πολύτιμο για εκείνα.
Φέρτε και εσείς μαζί σας την «ευχή» σας!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ:

MALA (Παλιά συλλεκτικά ελληνικά κομπολόγια, Πραξιτέλους 1),
ΒΕΡΓΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Ενδύματα -Πραξιτέλους 1& Κολοκοτρώνη), THE PAPERPLACE CO. (Χαρτοπωλείο, Πραξιτέλους 2), SUPER MARKET ΣΟΦΟΣ (Πραξιτέλους 3), ΡΩΞΑΝΗ ΚΡΕΠΕΣ ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ (Πραξιτέλους 4), Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ (Καφεκοπτείο-Ζαχαρώδη, Πραξιτέλους 4), NOX BAR (Πραξιτέλους 5), ΣΧΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙ, Πραξιτέλους 5Α, ΕΝΔΟΧΩΡΟΣ (Ταπετσαρίες, μοκέτες, laminated δάπεδα και συστήματα σκίασης -Πραξιτέλους 8), ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (Έργα & Αντικείμενα Τέχνης – Κορνίζες, Πραξιτέλους 11), ΣΤΕΦΑΝΟΥ (Φωτιστικά και φωτισμοί θεάτρου – ηλεκτρολογικό υλικό, Πραξιτέλους 11), ΗΛΕΚΤΡΑΓΟΡΑ Ε.Π.Ε.
(Αποθήκη ηλεκτρικών ειδών, φωτιστικά & φωτισμοί, Πραξιτέλους 11 & Χαβρίου 9 και Πραξιτέλους 11), GOLDEN TIMES, (Πραξιτέλους 15-19), DECOLIGHT-ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ (Φωτιστικά & Ηλεκτρολογικό υλικό, Πραξιτέλους 20 & 22), ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ (Παραδοσιακό Μπουγατσοπωλείο, Πραξιτέλους 25), ΜΠΟΥΓΑΤΣΕΣ, GINI GROUP (Αξεσουάρ Μόδας & κατασκευής κοσμημάτων, Πραξιτέλους 29), ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΚΟΛΕΥΡΗ-ΜΑΝΑΡΙΩΤΗ
(Μαξιλάρια κατασκευές παντός τύπου, Πραξιτέλους 29), ΔΩΡΙΣ (Παραδοσιακό οινομαγειρείο, λουκουμαδοπωλείο & γαλακτοπωλείο, Πραξιτέλους 30), ART & HOBBY(Είδη & εργαλεία ζωγραφικής και χειροτεχνίας, Πραξιτέλους 31), ΠΑΤΡΩΝΗΣ (Προσκλητήρια, μπομπονιέρες, ειδικά χρωματιστά χαρτιά & χαρτόνια, είδη συσκευασίας, Πραξιτέλους 33, ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ BAR (Πραξιτέλους 33), NIKOLIS GROUP (quality Fashion Components – υλικά Μόδας, Πραξιτέλους & Σκουλενίου 3 και Πραξιτέλους 38), ΚΥΚΛΟΣ CAFÉ (Κρέπα, Σοκολάτα, Καφές, Πραξιτέλους 36 & Σκουλενίου 4), ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΔΗΣ ΚΑΣΜΗΡΙΑ (Πραξιτέλους 36), KEY BAR (Πραξιτέλους 37), TCREPA? (Κρέπες & Καφέ, Πραξιτέλους 40).

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ:

Κάτια Βαρβάκη, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιάννης Γιγιουρτάκης, Σοφία Γρηγοριάδου, Δικαία Δεσποτάκη, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Χρήστος Κωτσούλας (Capten), Νίκος Μαρίνης, Ελένη Μπαγάκη, Ντίμη Μπιτσάκου, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Κατερίνα Παπαζήση, Μαίρη Παππά, Γιώργος Πατρίκιος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Ελένη Σουμή, Αμαλία Σταυρουλάκη, Βάσω Τρίγκα, Νότα Τσίτουρα, Μυρτώ Φερεντίνου, Μαρία Φραγκουδάκη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: ΙΡΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

Συγκέντρωση υλικού για το Ίδρυμα «Η Θεοτόκος» στα χαρτοκιβώτια με το ειδικό σήμα: Πραξιτέλους 11 (ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ) & Πραξιτέλους 33 (ΠΑΤΡΩΝΗΣ) και μετά τις 16.00 Πραξιτέλους 33 (ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ BAR).  

Οι «Ευχές της Πραξιτέλους» θα περιμένουν τους επισκέπτες στα περισσότερα από τα καταστήματα έως και τις 31 Δεκεμβρίου. 

 Με περισσότερα Λόγια  (Σημείωμα επιμελήτριας):

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ
ΕΝΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΟΔΟΣ ΠΡΑΞΙΤΕΛΟΥΣ   ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Με ζητούμενο τη μεταξύ μας στενότερη γνωριμία, τη γόνιμη συνέργεια, την αλληλεγγύη αλλά και την ανάδειξη της ιδιαίτερης αστικής φυσιογνωμίας και αισθητικής του δρόμου μας, σχεδιάστηκε μια εφήμερη αλλά ευφάνταστη ομαδική και πολυεπίπεδη εικαστική και κοινωνική δράση σε μια εποχή όπου το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Αθήνας, οι μικροί θησαυροί και οι καθημερινές χαρές του πλήττονται. 

Με σημείο συνάντησης την οδό Πραξιτέλους που φιλοξενεί ιστορικά αθηναϊκά καταστήματα αλλά και πρόσφατους, ενεργούς κατοίκους και επαγγελματικούς ένοικους που επέλεξαν να εγκατασταθούν και να εργασθούν σε ένα από τα παραδοσιακότερα σημεία του αστικού αθηναϊκού ιστού, νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες προτείνουν έργα τους ή και εφήμερες εγκαταστάσεις που θα φιλοξενηθούν στις βιτρίνες ή στον περιβάλλοντα χώρο των καταστημάτων που συμμετέχουν στη δράση.  

Μέρος της εγκατάστασής τους, με τον τρόπο που οι ίδιοι θα θελήσουν να το αποδώσουν, οι ευχές: έργα τέχνης και εφήμερα εικαστικά στοιχεία, σημειώματα και ραβασάκια, συνταγές και λίστες επιθυμιών, στολίδια, τάματα και μικρά κουτάκια με άγνωστο περιεχόμενο – είναι οι ευχές των καλλιτεχνών για τις ημέρες που έρχονται.

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει σε όλους τους συμμετέχοντες επαγγελματίες – οικοδεσπότες της οδού Πραξιτέλους. Την επιμέλεια και το συντονισμό της έχει η Ίρις Κρητικού.

Τα έργα επιλέγονται από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και την επιμελήτρια της έκθεσης με συνδετικό ιστό τη θεματική ή/και αισθητική συνομιλία τους με τη δομή και το περιεχόμενο του κάθε συμμετέχοντος καταστήματος: καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη και χριστουγεννιάτικα στολίδια και φώτα, είδη συσκευασίας, χαρτικά και είδη ζωγραφικής, κορνίζες, έργα και αντικείμενα τέχνης, ενδύματα ή υφάσματα, κομπολόγια και χάντρες, ημιπολύτιμοι λίθοι και εξαρτήματα αργυροχρυσοχοΐας, και ακόμη, αγαπημένα μπαρ, φιλόξενες κρεπερί και άλλοι οικείοι χώροι αναψυχής και εστίασης, συνθέτουν ένα από τα πιο γοητευτικά και οικεία εμπορικά αθηναϊκά παλίμψηστα.  

Οι «Ευχές της Πραξιτέλους» θα περιμένουν τους επισκέπτες το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012 από τις 10.00 το πρωί έως αργά το βράδυ, με ώρες λειτουργίας ανάλογες με το αντικείμενο του κάθε συμμετέχοντος καταστήματος, ενώ τα περισσότερα από τα έργα θα είναι ορατά από τις βιτρίνες. 

-Οι εγκαταστάσεις των καλλιτεχνών θα παραμείνουν στα καταστήματα έως και την Πρωτοχρονιά, εφόσον οι κατά περίπτωση συνθήκες το επιτρέπουν.

Παράλληλα με την εικαστική έκθεση, την ημέρα της δράσης και για λίγες ακόμη ημέρες θα συγκεντρώνουμε παιδικά βιβλία, χαρτικά και είδη χειροτεχνίας σε 3 σημεία-καταστήματα συμμετεχόντων που θα ορίσουμε για αυτόν τον σκοπό. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα παραδοθεί στη συνέχεια για άμεση χρήση στο Ίδρυμα για παιδιά «Η Θεοτόκος».

Οι συμμετέχοντες καταστηματάρχες θα συνεισφέρουν επιπλέον στη δράση χαρίζοντας επιπλεόν υλικό με αντικείμενο συναφές με το κατάστημά τους (στολίδια, φωτάκια  χαρτικά, αναλώσιμα κ.ά.) προκειμένου αυτό να συνοδεύσει τα συγκεντρωμένα από τους επισκέπτες παιδικά βιβλία και τα χαρτικά κατά την αποστολή τους στο ίδρυμα.

Βοηθήστε μας να περπατήσουμε μαζί στην Οδό Πραξιτέλους!