Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Σινιόρε Μακιαβέλλι ... γελάστε, βασισμένο στον Ηγεμόνα του Ν. Μακιαβέλλι στο θέατρο Αλκμήνη

Σινιόρε Μακιαβέλλι ... γελάστε, βασισμένο στον Ηγεμόνα του Ν. Μακιαβέλλι στο θέατρο Αλκμήνη

Το θέατρο Αλκμήνη παρουσιάζει την παράσταση «Σινιόρε Μακιαβέλλι... γελάστε», που βασίζεται στον

«Ηγεμόνα» του Νικολό Μακιαβέλλι από 5/12 κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.

 

Ένας συνεχής διάλογος μεταξύ μιας ανθρώπινης φωνής κι ενός μουσικού οργάνου προσπαθεί να φωτίσει την πολύτιμη σοφία του Ηγεμόνα για τις πρακτικές και τα αποτελέσματα της άσκησης της εξουσίας.

 

Ο Σινιόρε Μακιαβέλλι αποφασίζει να συμβουλέψει τον ηγεμόνα, που στα μάτια του πλήθους είναι ένας απλός γελωτοποιός, για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Σε καμιά στιγμή δεν ξεχνά, όμως, τη δημοκρατική του ευαισθησία, αν και μπροστά στον ηγεμόνα την αποκρύπτει. Ο ηγεμόνας προσπαθεί να μάθει απ' τις συμβουλές και να επαναφέρει το συμβουλό του στην τάξη, όταν αυτός παρεκτρέπεται.

 

Κείμενο - σκηνοθεσία:
Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος

Σκηνικά - κοστούμια:
Ειρήνη Βαζιργιαντζίκη

Μουσική επιμέλεια:
Ελισάβετ Αναγνώστου

παίζουν:
γελωτοποιός: Ελισάβετ Αναγνώστου (με το βιολί της ζωντανά επί σκηνής)
Μακιαβέλλι: Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος


Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Έχει σπουδάσει Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες στο ΕΜΠ. Το 2010 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή “ΕΜΠΡΟΣ -  ΘΕΑΤΡΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΝ”. Σκηνοθέτησε το 2007 στη θεατρική ομάδα του ΕΜΠ το κείμενο του Μίλαν Κούντερα “Ο Ιάκωβος και ο αφέντης του -  Ένας φόρος τιμής στον Ντενί Ντιντερό σε τρεις πράξεις”. Το 2008 συμμετείχε ως ηθοποιός στην παράσταση “Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι” του Μπερνάρ Μαρί Κολτές σε σκηνοθεσία Γιάννη Ζημιανίτη. Το 2009 συμμετείχε ως ηθοποιός στην ταινία “Τρίτη” του Νίκου Κορνήλιου. Έχει μεταφράσει και σχολιάσει το “Βίο του Γαλιλέι” του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Ειρήνη Βαζιργιαντζίκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Είναι ζωγράφος, κεραμίστρια. Από το 1990 κατοικεί στη Χίο όπου από το 1991 σχεδιάζει και κατασκευάζει σκηνικά και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις. Έχει συνεργασθεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου, το θεατρικό τμήμα του ΟΜΗΡΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ και σχεδόν όλα τα θεατρικά σχήματα του νησιού.

Ελισάβετ Αναγνώστου
Γεννήθηκε στη Χίο το 1991. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο βιολί στην ηλικία των 10 ετών. Συνεχίζει τις σπουδές της στο βιολί στην τάξη διπλώματος  με τον καθηγητή Νάσο Μαρτζούκο και στα θεωρητικά με τον καθηγητή Αλέξανδρο Διονάτο. Φοιτά στο 4ο έτος  του Τμήματος  Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος της Αθηναϊκής Συμφωνικής  Ορχήστρας Νέων (Α.Σ.Ο.Ν.)  και του κουαρτέτου εγχόρδων «Υάδες». Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις ως μουσικός. Η κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους «Ντριν», στην οποία συμμετείχε ως ηθοποιός, βραβεύτηκε στο 11ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας. 

 

Σχετικές ειδήσεις
Τα 5 Στοιχεία, με την Άννα Μπουρμά στο θέατρο Αλκμήνη
07.10.2016 10:06
Η μουσικοθεαματική παράσταση «Τα 5 στοιχεία» μετά τα συνεχόμενα sold out την Άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι 2016, ξεκινά το νέο κύκλο εμφανίσεων της στο θέατρο «Αλκμήνη» στο Γκάζι, από 12 Οκτωβρίου και κάθε Τετάρτη.
Η τελευταία σταγόνα της Τζένης Μιχαηλίδου στο θέατρο Αλκμήνη
05.04.2016 12:08
«Η τελευταία σταγόνα», το έργο της Τζένης Μιχαηλίδου βασισμένο σε αληθινά γεγονότα της ζωής της, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο Αλκμήνη την Κυριακή 8 Μαΐου 2016 και για λίγες μόνο παραστάσεις.
Τυφλόμυγα από το Θέατρο του ‘Αλλοτε στο θέατρο Αλκμήνη
17.03.2016 15:28
Η πρώτη παράσταση στην Ελλάδα βασισμένη στο απόλυτο σκοτάδι με τίτλο Τυφλόμυγα, παρουσιάζεται από το Θέατρο του ‘Αλλοτε στο Θέατρο Αλκμήνη από την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016.
Το ρολόι: μία παράσταση με ελεύθερη είσοδο από το Εθνικό Θέατρο
01.03.2016 14:58
Το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής και θέλοντας δώσει την ευκαιρία σε κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβαση στη θεατρική τέχνη, θα παρουσιάσει από 5 έως και 7 Μαρτίου στον Πολυχώρο «Α. και Μ. Καλουτά» του Δήμου Αθηναίων – με ελεύθερη είσοδο για το κοινό – «Το ρολόι» ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα «Το Ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα» του Μενέλαου Λουντέμη.
TAK του Αριστοτέλη Μπατιστάτου στο Θέατρο Αλκμήνη
23.02.2016 12:24
Το θέατρο Αλκμήνη φιλοξενεί κάθε Παρασκευή και Σάββατο την παράσταση «ΤΑΚ» του Αριστοτέλη Μπατιστάτου σε σκηνοθεσία του Νίκου Μοναστηριώτη.