Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Θεοχάρης Δαυίδ. Δομημένες Ιδέες: Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Θεοχάρης Δαυίδ. Δομημένες Ιδέες: Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο Κτήριο Οδού Πειραιώς την έκθεση «Θεοχάρης Δαυίδ. Δομημένες Ιδές» …

από τις 14/12/2012 μέχρι τις 13/01/2013.

 

Η δουλειά που παρουσιάζεται σ’ αυτή την έκθεση, η οποία συνίσταται κυρίως σε δομημένα έργα, ξεκινά από τη θέση ότι η αρχιτεκτονική σχεδιάζεται από και είναι αποτέλεσμα ιδεών που αναπτύσσονται μέσα από θεωρητικές έρευνες, εξέταση και ελευθερία σκέψης, και ότι μία πράξη αρχιτεκτονικής επιτυγχάνει πλήρως τη δυνατότητά της όταν γίνεται πραγματικότητα.

 

Η έκθεση προσπαθεί να αποδείξει πώς και σε ποιο βαθμό η διαδικασία σχεδιασμού που οδηγεί στα κατασκευασμένα και προτεινόμενα έργα εμπλουτίστηκε από την πραγματικότητα των τεσσάρων υποκειμενικά επιλεγμένων και συχνά συνυφασμένων θεμάτων: Art / Τέχνη, Precedent / Προηγούμενο, Ground / Τοπίο, Symbolism / Συμβολισμός.

 

Ο επισκέπτης καλείται να αξιολογήσει πόσο καλά ο αρχιτέκτονας έχει πετύχει να αναδείξει ένα ή περισσότερα από τα επιλεγμένα θέματα μέσα από την αρχιτεκτονική του. Επίσης, καλείται, βλέποντας την εργασία των φοιτητών που εκπροσωπούνται στην έκθεση, να αναρωτηθεί σε ποιο βαθμό επιτεύχθηκε η μεταφορά της γνώσης μεταξύ διδάσκοντος και διδασκομένων.

 

Εν κατακλείδι, ένα από τα μηνύματα που η έκθεση στοχεύει να στείλει είναι η δυνατότητα να υλοποιηθούν ιδέες ανεξάρτητα από φήμη ή τους διαθέσιμους πόρους και προϋπολογισμούς. Με άλλα λόγια, ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη στιγμή για το επάγγελμα της αρχιτεκτονικής.

 

Επιμέλεια: Νίκος Καλογεράς, Μαριάννα Μηλιώνη

 

Σχετικές ειδήσεις
Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί: έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
13.05.2016 10:35
Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το αλληλεγγύη-SolidarityNow εγκαινιάζει τη Δευτέρα 16 Μαΐου στις 20:00 στο Κτήριο της οδού Πειραιώς 138 την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί».
Ιωάννης Μητράκας, ο Νεοβυζαντινός: έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
16.02.2016 10:12
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Ιωάννη Μητράκα μέσα στις αίθουσες της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής του, στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 και θα διαρκέσει έως τις 27 Μαρτίου 2016.
20 χρόνια Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη
30.11.2015 17:21
Τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη ιδρύθηκαν το 1995 (φέτος συμπληρώνουν 20 χρόνια λειτουργίας) από μία ομάδα αρχιτεκτόνων καθηγητών του ΕΜΠ: τη Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, το Μάνο Μπίρη, το Χαράλαμπο Μπούρα, και την αρχαιολόγο Αριστέα Παπανικολάου-Κρίστενσεν.
Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα: Έκθεση από τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη
25.11.2015 12:28
Τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυσή τους, οργανώνουν στο κτήριο της οδού Πειραιώς έκθεση με τίτλο «Το εργαστήριο του αρχιτέκτονα».
SWISS NOW. Σύγχρονες Ελβετικές προσεγγίσεις στην αρχιτεκτονική: Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
25.11.2015 11:56
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα παρουσιάζουν από τις 25 Νοεμβρίου 2015 την έκθεση “SWISS NOW. Σύγχρονες Ελβετικές προσεγγίσεις στην αρχιτεκτονική” στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.