Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Ιωάννης Παπλωματάς: Οι νέες θεατρικές ομάδες είναι κατά τη γνώμη μου τα σύγχρονα μπουλούκια

Ιωάννης Παπλωματάς: Οι νέες θεατρικές ομάδες είναι κατά τη γνώμη μου τα σύγχρονα μπουλούκια

Ο νεαρός σκηνοθέτης παρουσιάζει το φετινό χειμώνα την κωμωδία με τίτλο «Ράφτης κυριών» στο Θέατρο FabrikArt Athens

κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Λίγες στιγμές πριν από την πρεμιέρα που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012, ο Ιωάννης Παπλωματάς απάντησε στις ερωτήσεις του www.culturenow.gr, με αφορμή το έργο του Ζωρζ Φεντώ.


Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας


Culturenow.gr: Σκηνοθετείτε το κωμικό έργο με τίτλο «Ράφτης κυριών», στο Θέατρο FabrikArt Athens. Θα μας μιλήσετε για το έργο;
Ιωάννης Παπλωματάς:
Το έργο Ράφτης Κυριών Του Ζωρζ Φεντώ γράφτηκε το 1887 όταν ο ίδιος ήταν μόλις είκοσι πέντε ετών και ήταν η πρώτη του μεγάλη επιτυχία. Ο Φεντώ θεωρείται ένας απο τους μεγαλύτερους κωμωδιογράφους όλων των εποχών.


Cul.N.: Πρόκειται για ένα σατιρικό έργο. Τι ακριβώς επιχειρεί να σατιρίσει ο συγγραφέας;
Ι.Π.:
Με αυτό το έργο ο Φεντώ σατυρίζει την υποκρισία και την σεμνοτυφία της εποχής, η οποία βεβαίως δεν απέχει καθόλου απο την δική μας. Είναι ένα έργο με ακατάπαυστο ρυθμό, χιούμορ και ανατροπές.


Cul.N.: Πώς προσπαθείτε εσείς σκηνοθετικά, να αποδώσετε αυτή τη σάτιρα του συγγραφέα;
Ι.Π.:
Διατηρώντας τον γρήγορο ρυθμό, εφευρίσκοντας νέες ιδέες, πιο κοντά στην δική μας εποχή, και βέβαια με την πολύτιμη βοήθεια του δασκάλου μου και μεταφραστή του έργου κυρίου Γιάννη Ιορδανίδη.


Cul.N.: Ένας γιατρός, παριστάνει το ράφτη για να στεγάσει τον παράνομο έρωτά του. Φαντάζει παράξενο, αν σκεφτούμε πως συνήθως οι ρόλοι είναι αντίστροφοι, δηλαδή πως ένας ράφτης θα ήθελε να παριστάνει το γιατρό…
Ι.Π.:
Αυτό δεν είναι και τόσο απόλυτο. Ο καθένας θα παρίστανε τον οποιοδήποτε προκειμένου να ξεφύγει απο μια δύσκολη κατάσταση.


Cul.N.: Στην πραγματική μας ζωή, παίζουμε όλοι τέτοιους ρόλους για να αποφύγουμε την πραγματικότητα;
Ι.Π.:
Και βέβαια παίζουμε. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους πολιτικούς της χώρας μας: Υποκρίνονται οτι ενδιαφέρονται για το καλό του λαού ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.


Cul.N.: Τι ήταν αυτό που θέλατε να πετύχετε κατά τη σκηνοθετική επεξεργασία του έργου; Σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα;
Ι.Π.:
Προσπάθησα να μεταφέρω στη σκηνή όλα αυτά τα οποιά σατυρίζει ο Φεντώ στο έργο του δείχνοντας συγχρόνως στους θεατές την κωμική πλευρά ενος ψέμματος αλλά και πού αυτό μπορεί να οδηγήσει. Είμαι πολύ ικανοποιημένος απο το αποτέλεσμα. Όλα τα παιδιά είναι νέοι ηθοποιοι με πολύ πάθος και αγάπη γι' αυτό που κάνουν και πραγματικά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.


Cul.N.: Η παράσταση παρουσιάζεται από την ομάδα ΣυνArtηση. Πώς δημιουργήθηκε η ομάδα και ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτή;
Ι.Π.:
Η ομάδα ΣυνArtηση δημιουργήθηκε απο την ανάγκη για δημιουργία,έκφραση, εξέλιξη, νέες καλλιτεχνικές τάσεις και εξωτερίκευση αυτού που αγαπάμε περισσότερο: Της Τέχνης του Θεάτρου. Η προσδοκία μας είναι να μην αφήσουμε ποτέ αυτή την ανάγκη να σβήσει.


Cul.N.: Με την Κρίση να μαστίζει και το θέατρο, η σύσταση τέτοιων ομάδων αποτελεί μια διέξοδο για τους ηθοποιούς, ή μήπως όχι;
Ι.Π.:
Αυτές οι νέες ομάδες είναι κατά τη γνώμη μου τα σύγχρονα μπουλούκια. Σαφώς και είναι διέξοδος για τους ηθοποιούς δεδομένης της κατάστασης και της ανεργίας που υπάρχει στον χώρο μας.


Cul.N.: Μέχρι πότε θα παρουσιάζεται η παράσταση στο Θέατρο FabrikArt;
Ι.Π.:
Η παράσταση έχει προγραμματιστεί να παίζεται μέχρι 29/1/13.

Σχετικές ειδήσεις
DETACH: Ποίηση είναι η κρυπτογράφηση και ο κώδικάς μας
22.07.2016 12:13
Μία από τις ελληνικές παραγωγές του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών που περιμένουμε με ενδιαφέρον είναι το «The Dark Manifesto», μία lecture performance για το θάνατο των μανιφέστων τον 21ο αιώνα, η οποία θα παρουσιαστεί από την ομάδα DETACH στις 27 και 28 Ιουλίου, στην Πειραιώς 260. Τα μέλη της ομάδας DETACH, Γιώργος Βαλαής, Μάκης Κεντεποζίδης, Θάλεια Ιωαννίδου, Voltnoi Brege, βρήκαν λίγο χρόνο και μας μίλησαν –εν μέσω προβών- για την καλλιτεχνική τους "συνάντηση", την ιδέα πίσω από το «Σκοτεινό Μανιφέστο» που αποτελεί την αρχή μίας τριλογίας πάνω στη φόρμα του lecture, αλλά και για τις κρυμμένες δυνατότητες μέσα σε ένα νέο κόσμο που στοιχειώνεται βασανιστικά από καθετί παλιό…
Θανάσης Δόβρης: Το αίμα είναι και θα είναι πάντα στην επικαιρότητα της ζωής μας
09.05.2016 13:27
Ο χαρισματικός ηθοποιός Θανάσης Δόβρης, ο οποίος αυτή την περίοδο καταθέτει μία σπουδαία ερμηνεία στην ιδιαίτερη σκηνική σύνθεση του Περικλή Μουστάκη «Οστέα Ξηρά Σφόδρα», πρόκειται από 16 Μαΐου να σκηνοθετήσει για πρώτη φορά και μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί σε θεατρική μορφή, το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου. Η εν λόγω παράσταση ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στον Θανάση Δόβρη και να λάβουμε –όπως ήταν αναμενόμενο- ενδιαφέρουσες και κυρίως ουσιαστικές απαντήσεις, που αφορούν σημαντικές στιγμές, μεγάλες απώλειες, ανεπιτήδευτο θέατρο και ανθρώπους...
Killing the fly: Η Αγγελική του τότε και του σήμερα δίνει ένα μάθημα ζωής!
07.04.2016 16:29
Την συγκλονιστική ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου, μιας προσφυγοπούλας από τις Νέες Φώκαιες της Σμύρνης, όπως η ίδια την κατέγραψε σε ένα γράμμα της που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες, αποφάσισε να μεταφέρει επί σκηνής η ομάδα Killing The Fly μέσα από την παράσταση “Αγγελική”. Μετά την επιτυχημένη περιοδεία της σε Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα, η “Αγγελική” τους θα παρουσιαστεί από 8 Απριλίου στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Με αυτή την αφορμή, τα δύο μέλη της ομάδας (Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer) μας μίλησαν για την παράσταση και τους τρόπους που προσέγγισαν σκηνικά το οδοιπορικό της Αγγελικής, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στον ζωτικής σημασίας ρόλο των καλλιτεχνών και του θεάτρου μέσα στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, στο μείζον ζήτημα της προσφυγιάς, καθώς και στις πολλές “Αγγελικές” του σήμερα που δίνουν ένα σημαντικό μάθημα ζωής.
Αγγελική Παπαθεμελή: Θα συναντηθούμε απόψε, δόξα τω Θεώ
16.02.2016 13:44
“Και θα σφάξουμε το κουνέλι. Η ζωή είναι ωραία. Η ζωή είναι καλή. Θα σφάξουμε το κουνέλι.”, είναι ο πρωτότυπος και αινιγματικός τίτλος της παράστασης που παρουσιάζουν η Αγγελική Παπαθεμελή και η Σοφία Κορώνη στο Bios Tesla main. Έχοντας αναλάβει από κοινού σύνθεση κειμένου, σκηνοθεσία και ερμηνεία, μέσα από τα δύο αριστουργηματικά βιβλία της Αλίκης του Λιούις Κάρολ και τα «Κυμάτα» της Βιρτζίνια Γουλφ, με οδηγό την αναρώτηση «Περί αλήθειας και ψεύδους υπό εξωηθική έννοια» του Νίτσε, "ταξιδεύουν" σε μία γοητευτική περιπλάνηση προς την αναζήτηση της Αλίκης για την Αλίκη...
Βάνα Πεφάνη: Οι άνθρωποι που αγαπώ με γεμίζουν περισσότερο από όλα
19.01.2016 11:23
Η Βάνα Πεφάνη έχει σταθερή παρουσία στα θεατρικά δρώμενα, εδώ και πολλά χρόνια. Δοκιμάστηκε κατά καιρούς σε όλα τα είδη, με μεγάλη επιτυχία, πράγμα που την έχει κάνει αναγνωρίσιμη και αγαπητή στο ευρύ κοινό.