Η Έκθεση Ζωγραφικής “Συνάντηση” διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κυπριακής Προεδρίας, …

από την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012  έως την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013, στους εκθεσιακούς χώρους του 2ου και του 3ου ορόφου του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης.

 

Σε αυτήν “συναντώνται” τέσσερεις εικαστικοί δημιουργοί με διαφορετικές κατευθύνσεις και τεχνοτροπίες. Σε μέρες οικονομικής κρίσης όπου η τέχνη και ο πολιτισμός δέχεται βαρύ πλήγμα, οι καλλιτέχνες Κίκος Λανίτης, Ελένη Νικοδήμου, Σταύρος Κίκας και Λευτέρης Ολύμπιος συναντώνται εικαστικά, δηλώνοντας ότι η τέχνη είναι ζωντανή και συνεχίζει να καταγράφει το πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής τους.

Χορηγός Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου
Οι τέσσερεις εικαστικοί καλλιτέχνες


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΙΚΑΣ

Γεννήθηκε το 1969 στη Λευκωσία. Πήρε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής από την ζωγράφο Νίτσα Χατζηγεωργίου και ακολούθως φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο του Δημοσθένη Κοκκινίδη (1990-1995). Παράλληλα παρακολούθησε τα εργαστήρια Χαρακτικής, Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στην ίδια σχολή.

Το 1993 και 1994 πήρε την Κρατική Υποτροφία Α.Σ.Κ.Τ. Το 1998 βραβεύτηκε με το αργυρό Μετάλλιο στην 1η ετήσια Φθινοπωρινή έκθεση Βενετίας. Το 1999 διακρίθηκε στην 1η ετήσια Ανοιξιάτικη έκθεση Βενετίας. Το 2002 του απονεμήθηκε το 1ο βραβείο «Κύπριοι Ζωγράφοι της 3ης χιλιετίας» και το 2012 το τιμητικό βραβείο “Άρχιππος Κουίντζι”, στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Είναι μέλος του Ε.Ε.ΤΕ και Ε.ΚΑ.ΤΕ

Από το 1992, ως σπουδαστής, μέχρι σήμερα έχει στο κάνει έξι Ατομικές Εκθέσεις σε Αθήνα, Ρόδο και Λευκωσία και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 20 Ομαδικές Εκθέσεις σε Ελλάδα Αθήνα, Κύπρο (Λευκωσία, Λεμεσό), Ιταλία (Βενετία), Ουκρανία (Μαριούπολη), Βέλγιο (Βρυξέλλες),   Αίγυπτο (Αλεξάνδρεια).

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ  

        
Γεννήθηκε το 1953 στη Λεμεσό. Σπούδασε στην Αθήνα, γραφικές τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη (1973-1976),  στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα ζωγραφική, αγιογραφία, φρέσκο και ψηφιδωτό (1978-1984) και ζωγραφική και γλυπτική στη Ελεύθερη Ακαδημία Καλών Τεχνών της Χάγης (1984-1986).

Το καλοκαίρι του 1985 επισκέφθηκε το IJmuider Kring , μια κοινότητα καλλιτεχνών στο IJmuiden, ένα χωριό λίγο έξω από το Amsterdam. Η επαφή του με την ομάδα αυτή και ειδικά τον ζωγράφο Lei Moulin ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία της δουλειάς του.

Το 1996 άρχισε να δουλεύει τη σειρά των έργων της Υπόσχεσης, με αφορμή τα γεγονότα της Δερύνειας στην Κύπρο την ίδια χρονιά και τον τραγικό θάνατο του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Η Υπόσχεση τελείωσε το 2000 και στα επόμενα τρία χρόνια εκτέθηκε σε έξι πόλεις σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, Πορτογαλία Ολλανδία, Ελλάδα και Μεξικό. Η σειρά αυτή ξεφεύγει από τις τοπικές της διαστάσεις και καταλήγει να αποτυπώνει την οικουμενική διάσταση της ανθρώπινης αγωνίας. Η Υπόσχεση δεν παρουσιάστηκε μέχρι τώρα στην Κύπρο.
Το 1997 συμμετείχε στην 47η Μπιενάλε της Βενετίας εκπροσωπώντας την Κύπρο με τον κύκλο δουλειάς “Φιλοξενία”.

Η προβληματική του Ολύμπιου κινείται γύρω από πτυχές του Κυπριακού πολιτισμού όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα από την βυζαντινή παράδοση και το μεσογειακό κλίμα. Εκθέτει συστηματικά την δουλειά του στην Κύπρο, Ελλάδα και Ολλανδία. Η δουλειά του βρίσκεται σε μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Βασικότεροι κύκλοι δουλειάς: Αποκαθήλωση• Κοχύλια• Φιλοξενία• Ιχθύς• Υπόσχεση• Κάθαρσις  .Το φόρεμα της Ελεονόρας• Ζήτημα Επιλογής• Παναγίες της Ομορφιάς • Το ταξίδι.
Ο Λευτέρης Ολύμπιος ζει και εργάζεται στο Amsterdam

ΚΙΚΟΣ ΛΑΝΙΤΗΣ

Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου αλλά μεγάλωσε και σπούδασε (Fine Arts) στο Λονδίνο. Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 56 ατομικές εκθέσεις και πολλές ομαδικές.

Από το 1980 είναι επαγγελματίας καλλιτέχνης.
Για 10 χρόνια μέχρι το 2005 έγραφε (μόνιμες στήλες) σε διάφορα περιοδικά.

Από το 2005 αρθρογραφεί (μόνιμες στήλες)  στις εφημερίδες  «Σημερινή» και «City» (Κύπρος). Το 2005 και το 2007 ήταν κριτής για τα “International  ΕMΜΥ awards” στην κατηγορία ντοκιμαντέρ. Δημιουργός του βραβείου (γυναίκα της χρονιάς Madam Figaro)

Η δουλειά του: Κατ’ εξοχήν χρωματοποιός, επιβάλλει πολλαπλές αναγνώσεις με τον εκφραστικά δυναμισμό του χρώματος που πλάθει και την αναγνωρίσιμη εικαστική του ιδιόλεκτο.  Σε κάθε έκθεσή του, εκπλήσσει με τις απόψεις του, τις πάμπολλες τεχνικές, τα μέσα έκφρασης που χρησιμοποιεί και τις θεματικές του επιλογές.

ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

Γεννήθηκε στην Άλωνα της Κύπρου. Σπούδασε καταρχήν Οικο¬νομικές Επιστήμες (ΑΣΟΕΕ) στην Αθήνα (1973-77) και το 1978 γράφεται στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-arts του Παρισιού. Το 1983 πήρε το δίπλωμα της ζωγραφι¬κής και χαρακτικής. Εργάστηκε στη Cite Internatiotale des Arts στο Παρίσι (1981-84). Υπήρξε υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης (1981-83) του ΕΟΜΕΧ (1980), του Ιδρύματος Λεβέντη (1985-86) και της Γαλλικής Κυβέρνησης (1987-88).

Το 1986 έλαβε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού Matisse από την Γαλλική Πρεσβεία της Κύπρου,
έχει πραγματοποιήσει πάνω από 22 Ατομικές Εκθέσεις σε Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, και χει συμμετάσχει σε πάνω από 50 Ομαδικές Εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές και Μουσεία σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Τα έργα του θέματος είναι των καλλιτεχνών:

1. Κίκου Λανίτη, 2. Ελένη Νικοδήμου, 3. Λευτέρη Ολύμπιου, 4. Σταύρου Κίκα

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευ. έως Σάβ. από τις  08:00 – 22:00.
Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01.
Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10.00  έως 01.00. Από τις 01.01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.