«Είσαι σκοπός και γύρω σου χορεύουν τσοπανόσκυλα», είναι ο τίτλος της παράστασης της ομάδας bijoux de kant, η οποία βασίζεται στο

έργο του Γιώργου Ιωάννου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (στο υπόγειο γκαράζ) από τις 26 Δεκεμβρίου 2012.

Γιώργος Ιωάννου. Ο συγγραφέας, ο ποιητής, ο μεταφραστής. Ο εύθραυστος στον έρωτα και ο θωρακισμένος στις λέξεις. Από τη Θεσσαλονίκη του ’43 ως την Ομόνοια του ’80, ένας εγκλωβισμένος περιπλανώμενος. Τα κείμενα του, ένα αποτύπωμα του βίου του και ο ίδιος ένας από τους σπουδαιότερους εκφραστές του ελληνικού μοντερνισμού της αστικής ζωής. Οι ήρωές του, αυτοβιογραφικά φαντάσματα που στοιχειώνουν όλο του έργο και αποτυπώνουν την Ελλάδα της ενοχής. Την Ελλάδα που χάνεται. Που ρημάζει. Που χρεοκοπεί. Την Ελλάδα που αναζητά την ταυτότητά της μέσα στα υπόγεια. Στη λάσπη. Σε μια μοναξιά αδιαπραγμάτευτη και τελεσίδικη.

«Οι μαχαιρωμένοι περιμένουν δικαιοσύνη. Οι ληστεμένοι και σφαγμένοι περιμένουν δικαιοσύνη, αλλά αυτή αργεί να φανεί. Οι ληστεμένοι, σφαγμένοι και διασυρμένοι περιμένουν την καταιγίδα των δακρύων, που θα ξεπλύνει τα αίματα, μα αντί γι’ αυτήν ξεπηδούν χάχανα από παντού.

Οι ληστεμένοι, σφαγμένοι, διασυρμένοι και προδομένοι περιμένουν τουλάχιστον από μας να μην τους ξεχνάμε και να μη γελάμε μαζί με τον κοινό εχθρό, μα εμείς κυλιόμαστε στις ίδιες κοίτες με τους διώκτες μας, συμφωνώντας εμπράκτως μαζί τους. Οι μαχαιρωμένοι ανήμποροι περιμένουν δικαιοσύνη.»

Σύνθεση Κειμένων – Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Γιάννης ΣκουρλέτηςΜουσική: Κώστας Δαλακούρας
Συνεργασία στη Δραματουργία: Γιώργος Λαγουρός – Ειρήνη Σουργιαδάκη
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέτα Γιαμβριά

Παίζουν: Στράτος Τζώρτζογλου, Λένα Δροσάκη, Ιούλιος Τζιάτας

Παραγωγή: bijoux de kant