Η μαγεία των Χριστουγέννων αναβιώνει στο Μέγαρο Μουσικής μέσα από δεκάδες παιδικές φωνές που τραγουδούν δημοφιλή

χορωδιακά κομμάτια των ημερών και παραδοσιακά κάλαντα, ικανά να μετριάσουν το αρνητικό κλίμα της δύσκολης οικονομικής κατάσταση που βιώνουμε.  Ο λόγος για ένα από τα πιο δροσερά και δημοφιλή νεανικά σύνολα, την Παιδική-Νεανική Χορωδία Rosarte, που στη διάρκεια τριών εμφανίσεών της – την Κυριακή 23, την Τρίτη 25 (ανήμερα τα Χριστούγεννα) και την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης – έρχεται για να φωτίσει τις καρδιές μας με εικόνες, ήχους και συναισθήματα που αναπτερώνουν.

Το ξεχωριστό σύνολο, έργο ζωής της Ρόζης Μαστροσάββα, που δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια, περιλαμβάνοντας στο δυναμικό του δεκάδες επίλεκτους χορωδούς ηλικίας 5-19 χρόνων, θα ερμηνεύσει εμβληματικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια σ’ένα πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Αναζητώντας τη μαγεία των Χριστουγέννων» κι εκτείνεται από την προκλασική φωνητική μουσική ως τις μέρες μας. Γεμάτο μελωδίες από την περίοδο του μπαρόκ (χορικά πρελούδια του Μπαχ), βυζαντινούς ύμνους, παραδοσιακά κάλαντα της Αθήνας, της Ικαρίας και της Ορεστιάδας αλλά και της Καταλονίας όπως και δημοφιλή χριστουγεννιάτικα κάλαντα παλαιότερων αλλά και νεότερων συνθετών χορωδιακής μουσικής (από την «Άγια Νύχτα» του Γκρούμπερ και τον Κανόνα σε ρε του Πάχελμπελ, το «Adeste Fideles» του Τζων Φράνσις Ουέιντ, το «Laudate Pueri Dominum» του Φέλιχ Μέντελσον Μπαρτόλντι και το «Joy to the World» των Λόουελ Μέιζον/Αϊζακ Γουότς έως τον «Μικρό τυμπανιστή» της Κάθριν Ντέιβις, το «Gloria» του Μπέντζαμιν Μπρίτεν, το «A Little Jazz Mass» του Μπομπ Τσίλκοτ, το «Lux aurumque» του Ερικ Γουίτακερ αλλά και πασίγνωστες συνθέσεις του Τζων Ρούτερ όπως τα «Angels’ Carol» και «Candlelight Carol».

Τις μελωδικές παιδικές-νεανικές φωνές της Χορωδίας Rosarte που διευθύνει επί σκηνής η Ρόζη Μαστροσάββα, συνοδεύουν κατά περίσταση η μόνιμη οργανίστα του Μεγάρου, Ουρανία Γκάσιου, η πιανίστα Τζένη Σουλκούκη, ο κρουστός Δημήτρης Χιλλ Ζερβός καθώς και το Κουαρτέτο Εγχόρδων των Ζήσιμου Φλόρεντς Σουλκούκι (1ο βιολί), Τζέκι Σουλκούκι (2ο βιολί), Κατερίνας Τζίντζου (βιόλα) και Χριστίνας Κούτρου (βιολοντσέλο). Τη διδασκαλία του pre-junior τμήματος της Χορωδίας Rosarte υπογράφει η Μαρίζα Βαμβουκλή, του βυζαντινού ύμνου ο Κωνσταντίνος Καλλιάς.

Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας Rosarte στο Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει η μόνιμη οργανίστα του Μεγάρου, Ουρανία Γκάσιου που θα ερμηνεύσει σε ένα σόλο εκκλησιαστικού οργάνου τα γνωστά χορικά πρελούδια Num komm der Heiden Heiland, BWV 659 & 661, έργα από τη συλλογή των «18 χορικών της Λειψίας» του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη, μαέστρου και οργανίστα του Μπαρόκ Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750). Η εμφάνιση έξι μελών της Παιδικής Χορωδίας Rosarte (της Σοφίας Μέρμηγκα σε σόλο a capella και πέντε ακόμη παιδιών στο ισοκράτημα) που θα ψάλλουν τον βυζαντινό ύμνο Δεύτε ίδωμεν πιστοί του μεγάλου ασματογράφου της Ορθόδοξης εκκλησίας Κοσμά του Μελωδού προαναγγέλλει και την είσοδο όλων των παιδιών της χορωδίας στη σκηνή – μαζί με τη μαέστρο Ρόζη Μαστροσάββα, την πιανίστα Τζένη Σουλκούκη και τον κρουστό Δημήτρη Χιλλ Ζερβό  –  που κρατώντας φαναράκια θα τραγουδήσουν παραδοσιακά κάλαντα της Αθήνας όπως επίσης της Ικαρίας και της Ορεστιάδας.

Σειρά έχουν τα δημοφιλή χριστουγεννιάτικα κάλαντα Joy to theWorld (Χαίρε η Γη), σε στίχους του Άγγλου υμνογράφου Αϊζακ Γουότς (1674-1748), βασισμένους στο 98ο Ψαλμό από τη Βίβλο, και μουσική Λόουελ Μέισον (1792-1872) ο οποίος πιστεύεται ότι δανείστηκε για το κομμάτι αυτό στοιχεία από τον «Μεσσία» του Χέντελ. Όπως επίσης τα παραδοσιακά κάλαντα της Καταλονίας «Τρεις σοφοί, τρεις βασιλιάδες» και Ο μικρός τυμπανιστής, γραμμένος το 1941 από την πιανίστρια Κάθριν Κένικοτ Ντέιβις (1892-1980) πάνω σε παραδοσιακά τσέχικα κάλαντα.

Μετά την αποχώρηση της μικρότερης ομάδας της χορωδίας (prejunior), ακολουθεί το Angels’ Carol και το For the Beauty of the Earth του γνωστού Βρετανού συνθέτη, μαέστρου και παραγωγού χορωδιακής κυρίως μουσικής Τζων Ρούτερ (1945-). Στη συνέχεια και υπό τους ήχους του Κουαρτέτου Εγχόρδων, θα ακουστεί το πασίγνωστο Adeste Fideles του Άγγλου υμνογράφου Τζων Φράνσις Ουέιντ (1711/12-1786), ο Κανόνας σε ρε του Γερμανού συνθέτη Γιόχαν Πάχελμπελ (1653-1706) και το Carol of the Bells του Ουκρανού συνθέτη και χορωδού Μίκολα Λεόντοβιτς (1877-1921). Θα ερμηνευτούν ακόμη το  Candlelight Carol του Τζων Ρούτερ όπως και το Follow that Star του Πήτερ Γκράιτον (1963-), συνοδεία βιολοντσέλου, ενώ το πρώτο μέρος της συναυλίας θα κλείσει με τα μικρά παιδιά της χορωδίας και σόλο σοπράνο τη Δέσποινα Παναγιώτου να τραγουδούν ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια των Χριστουγέννων που ακούστηκε πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1818 στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο μικρό χωριό Ομπερντορφ της Αυστρίας, την Αγια Νύχτα του Φραντς Γκρούμπερ (1787-1863), σε διασκευή Μπάμπη Κανά.

Το δεύτερο σόλο της οργανίστας Ουρανίας Γκάσιου με τη Φαντασία αρ. 1 σε μι ύφεση μείζονα του Γάλλου ρομαντικού συνθέτη Καμίγ Σεν-Σανς (1835-1921) μας εισάγει στο δεύτερο μέρος του προγράμματος όπου κάνει την εμφάνισή του και το μεγάλο τμήμα της χορωδίας. Μαζί ερμηνεύουν τρία έργα: το Laudate Pueri Dominum αρ.2, έργο 39 του Γερμανού Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι (1809-1847), το Gloria από το χορωδιακό έργο Missa Brevis (1959) του Άγγλου μουσικοσυνθέτη Μπέντζαμιν Μπρίτεν (1913-1976) και το A Gaelic Blessing του Τζων Ρούτερ. Ακολουθούν τρία κομμάτια που θα αποδοθούν συνοδεία πιάνου (Τζένη Σουλκούκη), τα Winter (Walter John de la Mare), Sleighing (Edgar Allan Poe) και A Widow Βird Sate Mourning (Percy Bysshe Shelley) από τον κύκλο πέντε τραγουδιών Winter του Ντέιβιντ Στόουν (1922-). Ο Δημήτρης Χιλλ Ζερβός θα ερμηνεύσει το A Little Jazz Mass του Μπομπ Τσίλκοτ (1955-) και η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την a capella ερμηνεία του περίφημου Lux aurumque του βραβευμένου με Γκράμι Αμερικανού συνθέτη και μαέστρου Ερικ Γουίτακερ (1970-).

H Παιδική-Νεανική Χορωδία Rοsarte ιδρύθηκε το 2008 από την μαέστρο Ρόζη (Τριανταφυλλιά) Μαστροσάββα η οποία, με την ιδιότητα της μαέστρου της παιδικής χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, χάρισε  το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην χώρα μας, στην 5η Ολυμπιάδα χορωδιών (2008, Γκρατς, Αυστρία).  Στο δυναμικό της χορωδίας ανήκουν περί τα 160 παιδιά ηλικίας 5-19 ετών. Τα περισσότερα από αυτά είναι χορωδοί επίλεκτοι, προερχόμενοι κυρίως από την πρώην παιδική χορωδία της ΕΡΑ, από μουσικά σχολεία και αλλού, που έχουν μαθητεύσει κοντά στη Ρόζη Μαστροσάββα. Η Χορωδία  Rosarte λειτουργεί σε τρία τμήματα (νηπιακό, παιδικό και παιδικό-νεανικό). Στο ενεργητικό της περιλαμβάνονται πολλές αξιόλογες εμφανίσεις, όπως συμμετοχές σε συναυλίες στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε φεστιβάλ χορωδιών, στα Δημήτρια κ.α. Έχει συνεργαστεί με αξιόλογους μαέστρους όπως τους: Φίλιπ Ογκεν, Λ. Καρυτινό, Αλ. Μπαλτά, Ν. Τσούχλο, Ηλ. Βουδούρη, με τις Συμφωνικές Ορχήστρες και Χορωδίες της ΕΡΤ, του Δήμου Αθηναίων, της Ε.Λ.Σ., ενώ έχει λάβει μέρος σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και ηχογραφήσεις. Το ρεπερτόριο της χορωδίας εκτείνεται από την προκλασική φωνητική μουσική έως το σύγχρονο Broadway, την τζαζ, ποπ και τη νέγρικη θρησκευτική μουσική. Με την Ε.Λ.Σ. – σε συμπαραγωγή με την όπερα του Σαν Φρανσίσκο -συμμετείχε στην όπερα του Βάγκνερ «Tannhauser» (Μέγαρο, 2009), στην όπερα του Λεονκαβάλλο «Pagliacci» (2009, θέατρο Ολύμπια), στην «Carmen» του Μπιζέ  (2010 & 2011, Ολύμπια) καθώς και στην «Tosca» του Πουτσίνι όπου διακρίθηκε για την αρτιότητα και τον επαγγελματισμό της, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από ανθρώπους του πνεύματος, του θεάτρου και του πολιτισμού. Το παιδικό και παιδικό-νεανικό τμήμα διευθύνει η Ρ. Μαστροσάββα με πιανιστική συνοδό την Τζένη Σουλκούκη, ενώ το νηπιακό τμήμα διδάσκει η Μαρίζα Βαμβουκλή με συνοδό στο πιάνο την Ζωή Κορκονικήτα. Από τον Φεβρουάριο του 2011 η Παιδική-Νεανική Χορωδία Rosarte στεγάζεται στο Ωδείο Αθηνών.

Η Ρόζη Μαστροσάββα γεννήθηκε στη Ρόδο. Σπούδασε πιάνο, μονωδία και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης χορωδίας με τους A. Κοντογεωργίου και Μ. Λογιάδη. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου απ’ όπου αποφοίτησε με βαθμό άριστα και ειδίκευση (master) στη διεύθυνση χορωδίας. Παρακολούθησε σεμινάρια με τους αρχιμουσικούς E. Ericsson, H. Rilling, Er. Ortner και Fr. Bernius. Έχει διευθύνει σε Γερμανία και Ελλάδα χορωδίες όπως τις: Melismachor, Vocal Kreis Cantabile, Singtonics, Amasingers, Χορωδία Φοιτητών Πανεπιστημίου Αιγαίου, φωνητικό σύνολο Con Anima, Μικτή χορωδία ΕΡΤ (συναυλίες και ηχογραφήσεις), Παιδική Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Άργους και Δημοτικού Ωδείου Άνω Λιοσίων, χορωδία Νέων Εκπαιδευτηρίων Γ. Μαλλιάρα, Παιδική χορωδία Γ΄ Προγράμματος ΕΡΑ, Παιδική χορωδία Μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων – με την οποία κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στην 5η χορωδιακή Ολυμπιάδα στο Graz της Αυστρίας το 2008. Δίδαξε σε σεμινάρια χορωδιακής πράξης και στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος). Από το 2008 ίδρυσε και διευθύνει την Παιδική Χορωδία Rosarte.