Με τη μουσική φαντασμαγορία των ταινιών του Ουώλτ Ντίσνεϋ υποδέχεται φέτος τα Χριστούγεννα το Μέγαρο …

Μουσικής Αθηνών. Οι πασίγνωστες μελωδίες που αγάπησαν και τραγούδησαν οι φίλοι των κινουμένων σχεδίων -μικροί και μεγάλοι- θα πλημμυρίσουν την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Τετάρτη 19, την Παρασκευή 21, το Σάββατο 22, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου (19, 22 & 28/12) και του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά (21 & 29/12), θα ερμηνεύσει οργανικά αποσπάσματα από τις πολυβραβευμένες συνθέσεις που γράφτηκαν για τις ταινίες: «Ταρζάν», «Η μικρή γοργόνα», «Ηρακλής», «Μαίρη Πόππινς», «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», «Μπερνάρ και Μπιάνκα», «Αλαντίν», «Μουλάν», «Η Παναγία των Παρισίων» και «Ο Βασιλιάς των λιονταριών». Απογευματινές συναυλίες έχουν προγραμματιστεί για τις 19, 21 και 28 Δεκεμβρίου (ώρα έναρξης: 17.00) και πρωινές για τις 22 και 29 Δεκεμβρίου (ώρα έναρξης: 12.00). Οι συναυλίες πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Χορηγός των συναυλιών ‘Disney in Concert’:  ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

«Ο κινηματογραφικός κόσμος του Ουώλτ Ντισνεϋ (1901-1966) είναι γεμάτος χρώματα και μουσική», επισημαίνει στο κείμενό του για το πρόγραμμα της συναυλίας ο μουσικοκριτικός Γιώργος Β. Μονεμβασίτης. «Σε κάθε έργο που φέρει την υπογραφή του πρωτοπόρου αυτού κινηματογραφιστή, τα χρώματα και η μουσική συνδυάζονται ιδανικά, με αποκορύφωμα, βεβαίως, την αξεπέραστη Φαντασία (1940), στην οποία με ανεπανάληπτο τρόπο οπτικοποίησε γνωστά έργα της κλασικής μουσικής ή αποσπάσματα αυτών. Οι χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων που επινόησε (Μίκυ Μάους, Ντόναλντ Ντακ, Πλούτο, Γκούφυ κ.ά.) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του κινηματογράφου, τρέφοντας συνάμα την παιδική φαντασία. Ο σχετικά πρόωρος θάνατός του δεν σταμάτησε το έργο του, αφού το συνέχισε η εταιρεία που είχε ιδρύσει, η οποία με διάφορες μεταλλάξεις υφίσταται μέχρι τις μέρες μας».

Το χριστουγεννιάτικο ταξίδι στις μαγικές μελωδίες του Ντίσνεϋ καλύπτει μια χρονική περίοδο διάρκειας σχεδόν μισού αιώνα. Η σύνθεση της Ουβερτούρας-Εισαγωγής, με την οποία θα αρχίσει το πρόγραμμα της συναυλίας, αποτελεί ένα γοητευτικό ποτ-πουρί. Πρόκειται για ένα απάνθισμα από αντιπροσωπευτικές μελωδίες που ακούστηκαν σε μερικές από τις πρώτες παραγωγές κινουμένων σχεδίων «μετά μουσικής» της Ουώλτ Ντίσνεϋ (αρχής γενομένης το 1946 με το Ζιp-A-Dee-Doo-Dah από την ταινία «Το τραγούδι του Νότου»), καθώς και από μουσικές επενδύσεις κοσμαγάπητων φιλμ της, όπως ο «Πήτερ Παν», η «Μαίρη Πόππινς», «Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων» και πολλά άλλα. Ακολούθως, η Συμφωνική της Ε.Ρ.Τ θα ερμηνεύσει τέσσερις Ορχηστρικές Σουίτες από τις ταινίες «Ταρζάν» (1999), «Η μικρή γοργόνα» (1989), «Ηρακλής» (1997) και «Η Πεντάμορφη και το τέρας» (1991). Στην πρώτη, τη μουσική έγραψε ο διάσημος σταρ τραγουδοποιός και ντράμερ Φιλ Κόλλινς, ενώ τα άλλα τρία φιλμ φέρουν την υπογραφή του βραβευμένου με όσκαρ Άλαν Μένκεν. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει επίσης τη Συμφωνική Φαντασία «Μαίρη Πόππινς» (1964) των αδελφών Σέρμαν, η οποία θα θυμίσει σίγουρα στο κοινό τα θρυλικά πλέον τραγούδια της ταινίας που ερμήνευσαν ιδανικά οι Τζούλυ Άντριους και Ντικ Βαν Ντάυκ.

Στο δεύτερο μέρος, η περιήγηση στον θαυμαστό μουσικό κόσμο του Ουώλτ Ντίσνεϋ θα συνεχιστεί με πέντε οργανικές συνθέσεις από ισάριθμες ταινίες που γυρίστηκαν από το 1990 έως και το 1998. Αρχικά, θα ακουστεί η μουσική του Μπρους Μπράουτον για το φιλμ κινουμένων σχεδίων «Μπερνάρ και Μπιάνκα: περιπέτειες στην άκρη της γης» (1990). Θα ακολουθήσουν τέσσερις ορχηστρικές σουίτες, δύο από τις οποίες υπογράφει και πάλι ο πάντα ευρηματικός και ευφάνταστος Άλαν Μένκεν. Πρόκειται για τον «Αλαντίν» (1992) και την «Παναγία των Παρισίων» (1996). Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ασφαλώς ο εξωτισμός της Άπω Ανατολής που είναι τόσο ευδιάκριτος στις υπέροχες μελωδίες των Μάθιου Ουάιλντερ και Τζέρρυ Γκόλντσμιθ για την ταινία «Μουλάν» (1998). Ο επίλογος ανήκει στον δημοφιλέστατο «Βασιλιά των λιονταριών» (1994), όπου ένωσαν τις δυνάμεις τους ο διάσημος Βρετανός σταρ της ποπ Έλτον Τζων και ο επιτυχημένος Γερμανός συνθέτης και μουσικός παραγωγός Χανς Τσίμμερ, γράφοντας τραγούδια και ορχηστρικά με έντονα αφρικανικά στοιχεία.