Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Lecture on nothing, έκτακτη συναυλία στο Αβγό

Lecture on nothing, έκτακτη συναυλία στο Αβγό

Το Αβγό του Μουσικού Χωριού θα φιλοξενήσει μια έκτακτη συναυλία με το ελβετικό duo UMS ‘n JIP και τίτλο «Lecture On Nothing»…

… την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012, στις 21.00.

 

Lecture on Nothing
Έκτακτη συναυλία με το ελβετικό duo UMS 'n JIP
Το διεθνούς εμβέλειας duo UMS 'n JIP, προσκεκλημένο του Εργαστηρίου Σύγχρονης Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. σε μια συνεργασία με Έλληνες συνθέτες, παρουσιάζει μια παράλληλη συναυλία με έργα σύγχρονων συνθετών από όλο τον κόσμο. Η συναυλία περιστρέφεται γύρω από το περίφημο έργο του Αμερικανού συνθέτη John Cage Lecture on Nothing και πλαισιώνεται από έργα καταξιωμένων συνθετών μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Γιώργος Απέργης. Στην συναυλία γίνεται χρήση ηλεκτρονικών μέσων, σε με μια υποδειγματικά δεξιοτεχνική  μουσική παρουσίαση.


Α' Μέρος
DIETER SCHNEBEL - Redeübungen fur Hand und Mund 1984/5 (extr.)
LUCIANO BERIO - Gesti per flauto dolce 1966
JOHN CAGE - Lecture on Nothing 1949 (arr.: JIP)
MAURICIO KAGEL - Atem (für einen Bläser) 1969
GEORGES APERGHIS - récitations pour une voix seule 1977/8 (extr.)


Β' Μέρος
UMS 'N JIP - 123.08/epilog 2008/9
DU YUN - Panacea No Che 2009
ANTON SVETLICHNY - Identity 2011
VLADIMIR GORLINSKY- Bramputapsel #1 2011
BEAT GYSIN - Der Spanier 2007


Σύντομο Σημείωμα:

Το Ελβετικό duo  Ums 'n Jip ιδρύθηκε το 2007 από τους Ulrike Mayer-Spohn [UMS] και Javier Hagen [JIP]. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σύνολα σύγχρονης μουσικής της Ελβετίας και ένα από τα πλέον δραστήρια παγκοσμίως, δίνοντας περισσότερες από 100 συναυλίες ετησίως (2012 : 132) και παρουσιάζοντας σε πρώτες εκτελέσεις περίπου 15 έργα το χρόνο.
 

Επικεντρώνονται σε μουσικά αλλά και σε μουσικοθεατρικά έργα για φωνή , recorders και ηλεκτρονικά, κινούμενοι συνήθως μεταξύ ζωντανής και ψηφιακής πραγματικότητας και εκτείνουν το ρεπερτόριο τους τόσο στον Ευρωπαϊκό όσο και στον εξωευρωπαΪκό χώρο.
 

Έχοντας ειδικευμένες σπουδές στη σύνθεση , την ηλεκτρονική μουσική και τη μουσική εκτέλεση σε Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία και Ελβετία, οι Ums 'n Jip έχουν συμμετάσχει στα σημαντικότερα φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής όπως:
Avignon, TKF Zürich, TKF Lausanne, Shanghai, New York, Beijing, Hong Kong, Adelaide, Moscow, St. Petersburg, Riga, Rostov, Ulan Bator, Milano, Bologna, Barcelona, Donaueschingen, Karlsruhe, Berlin, Geneva, Basel, Bern, Paris και Strasbourg, όπου έχουν παρουσιάσει περισσότερα από 200 έργα σε συνεργασία με καταξιωμένους συνθέτες όπως οι Goebbels, Rihm, Kagel, Reimann, Eötvös, Oña, Gervasoni, Leo Dick, Huang Ruo, Guo Wenjing, με μαέστρους όπως οι Beat Furrer, Jürg Henneberger, Titus Enge και σκηνοθέτες όπως οι:  Wolfgang Beuschel, Gian Manuel Rau. Έχουν συμπράξει επίσης με αλλά σύνολα σύγχρονης μουσικής όπως Neue Vocalsolisten Stuttgart, Phoenix Basel, ENMZ, SJC etc


Οι UMS 'n JIP διακρίνονται για τις εξαιρετικά εκλεπτυσμένες και τεχνικά δεξιοτεχνικές εκτελέσεις έργων• έχουν δε λάβει το σημαντικό βραβείο MusiquePro grant 2011-13  καθώς επίσης και άλλες 9 διεθνείς διακρίσεις. Διευθύνονται καλλιτεχνικά από τον  Irvine Arditti (London).

Σχετικές ειδήσεις
Tα κορίτσια του Νείλου - Banat El Nile Band στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.01.2017 10:59
Οι Γέφυρες Πολιτισμών, ένας από τους βασικούς άξονες εκδηλώσεων της Σειράς Γέφυρες, φιλοξενούν, αυτό τον Ιανουάριο, μια ακόμη συναυλία που εξερευνά τα μουσικά μονοπάτια Ανατολής και Δύσης. Έτσι, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 8:30 το βράδυ, η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος υποδέχεται το συγκρότημα Τα κορίτσια του Νείλου-Banat El Nile Band (μουσική διεύθυνση: Nervatte Mohamed Rifaat Garanah). Η εμφάνιση του γυναικείου μουσικού σχήματος στο Μέγαρο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα. Tη Σειρά Γέφυρες διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
Οι aMUSEment στο Μέγαρο Γκύζη
19.08.2016 13:57
Την Τρίτη 23 Αυγούστου, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη περιλαμάνει μία συναυλία με τα μέλη της επιτροπής του Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού “TheMuse”, ο οποίος θα αναλάβει να συνεχίσει τα μουσικά δρώμενα του Μεγάρου Γκύζη, την επόμενη ημέρα.
Μια συναυλία - γιορτή από τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ στο Ηρώδειο
31.05.2016 16:22
Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών θα μας χαρίσουν μία συναυλία, με αφορμή και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Με δύο χορδές, στο σούρουπο: Μικρού μήκους συναυλία στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ
14.04.2016 15:51
Η Χριστίνα Μαξούρη, συνεχίζοντας να ερευνά την a cappella ερμηνεία και η Σοφία Ευκλείδου, κινούμενη αριστοτεχνικά μεταξύ κλασικής και παραδοσιακής μουσικής, συνυπάρχουν σε μια εσωστρεφή και ενίοτε σιωπηλή ατμόσφαιρα, και μας καλούν σε μια οικεία μουσική αφήγηση, προλογίζοντας μουσικά, τη Μεγάλη Εβδομάδα.