Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ιωάννα Ξημέρη: Intimate Landscape, στη γκαλερί Έλικα

Ιωάννα Ξημέρη: Intimate Landscape, στη γκαλερί Έλικα

Η γκαλερί Έλικα παρουσιάζει την έκθεση της Ιωάννας Ξημέρη με τίτλο «Intimate Landscape»…

… που θα διαρκέσει από τις 21 Δεκεμβρίου 2012 έως και τις 2 Φεβρουαρίου 2013. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012, στις 20.00.
 

Στην έκθεση Intimate Landscape, μια σειρά έργων από απανωτές επιστρώσεις ημιδιαφανούς χαρτιού δημιουργούν την τελική εικόνα ενός άϋλου τοπίου. Εδώ η Ιωάννα Ξημέρη αντικαθιστά το σχέδιο με μια ιδιότυπη διαδικασία αφαίρεσης υλικού από το χαρτί της (cut-out). Η εικόνα σχηματίζεται μέσα από την εξαφάνιση της υλικής της υπόστασης ενώ με την αφαίρεση χρώματος, το λευκό που παραμένει παραπέμπει σε μια πραγματικότητα που έχει εξαλειφθεί και γίνεται ένα με το άπειρο. Μέσα από αυτή τη λευκότητα, χάνεται κάθε ίχνος υλικότητας και αναιρούνται οι εξωτερικά επιβεβλημένες αξίες. Η λεπτότητα και ευθραυστότητα των έργων θυμίζουν γιαπωνέζικη χειροτεχνία ενώ τα ασαφή τοπία που απεικονίζονται αφήνουν την αίσθηση της θέασης των ιμπρεσιονιστικών τοπίων.


Η Ιωάννα Ξημέρη προσθέτει μια νέα προσωπική ανάγνωση πάνω στο διαχρονικό θέμα του φυσικού τοπίου ως σημείο διαφυγής και μέσο κάθαρσης. Σε μια αναζήτηση πνευματικότητας, τα έργα εκκινούν έναν υπαρξιακό προβληματισμό με σκοπό την επιστροφή στο ουσιώδες. Η χρήση της διαφάνειας στα έργα αντικατοπτρίζει τη διαύγεια ως ζητούμενο της εσωτερικής αναζήτησης. Τα τοπία παραμένουν κενά ανθρώπινης παρουσίας, επιτρέποντας στη σιωπή να επιβληθεί.  Η Ιωάννα Ξημέρη (Ηράκλειο, 1979) είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου De Montfort, Leicester και του Central Saint Martins College of Art & Design, Λονδίνο. Έχει διδάξει χαρακτική στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο, Κρήτης.

Σχετικές ειδήσεις
Υπό κατασκευήν, έκθεση του Μίλτου Γκολέμα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.01.2017 10:09
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τέταρτη ατομική έκθεση του Μίλτου Γκολέμα με τίτλο «Υπό κατασκευήν». Η έκθεση αποτελείται από την τελευταία ενότητα ζωγραφικών έργων του εικαστικού και θα διαρκέσει από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2017.
Έκθεση των Χριστόφορου Κατσαδιώτη και Τζένης Κωδωνίδου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.12.2016 11:17
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση του εικαστικού έργου του Χριστόφορου Κατσαδιώτη και της Τζένης Κωδωνίδου. Η έκθεση αποτελείται από χαρακτικά και ζωγραφικά έργα και θα διαρκέσει από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2017.
Leftovers of a Landscape: έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη στο Παλαιοπωλείο Μαρτίνος
21.09.2016 10:43
Το παλαιοπωλείο Μαρτίνος με χαρά παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη, με τίτλο «Leftovers of a landscape», στις 20 Οκτωβρίου 2016 με πίνακες ζωγραφικής και κολλάζ.
Dichotomy: έκθεση της Iωάννας Χρονοπούλου στη γκαλερί Τhe Pulse Kolonaki
16.05.2016 12:35
Η γκαλερί Τhe Pulse Kolonaki, συνεχίζει την έρευνα και παρουσίαση καινοτόμων καλλιτεχνικών πρακτικών στη φωτογραφία κι εγκαινιάζει το project με τίτλο Dichotomy της νέας φωτογράφου Ιωάννας Χρονοπούλου.
y.st.rd: έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
16.03.2016 12:38
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου με τίτλο «y.st.rd». Η εγκατάσταση στον χώρο αποτελείται από ζωγραφικά και γλυπτικά έργα μεικτής τεχνικής. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 31 Μαρτίου έως τις 6 Μαΐου 2016.