Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

To Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας με την παράσταση Splendid στο θέατρο Badminton

To Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας με την παράσταση Splendid στο θέατρο Badminton

Το Θέατρο Badminton υπερήφανα φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του κινεζικού πολιτισμού, το Εθνικό …

Θέατρο Ακροβατών της Κίνας (China National Acrobatic Troupe), σ’ ένα ονειρικό υπερθέαμα ακροβατικής τέχνης και καταιγιστικής δράσης, που αγαπήθηκε από εκατοντάδες χιλιάδες θεατές .

 

Το «Splendid» θεωρείται η αρτιότερη και εντυπωσιακότερη παράσταση που έχει παρουσιάσει ο διάσημος θίασος στην μακρόχρονη ιστορία του. Μια αξέχαστη, μαγική παράσταση με τα πιο ασύλληπτα ακροβατικά  που έχει να επιδείξει η Κίνα, η χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση στην τέχνη αυτή.

 

Με μια φράση: το «Splendid» συγκεντρώνει τους κορυφαίους ακροβάτες - καλλιτέχνες της Κίνας. Η παράσταση περιλαμβάνει δεκατρία νούμερα που άφησαν εποχή, αποσπώντας δεκάδες βραβεία στους πιο απαιτητικούς ακροβατικούς διαγωνισμούς του κόσμου.

 

Οι θεατές του «Splendid» θα απολαύσουν λαστιχένια σώματα, ανθρώπινους πύργους, εναέριους στροβιλισμούς, ισορροπιστές, υπέροχες πολύχρωμες στολές, αέρινες κορδέλες, τραμπάλες και κρίκους. Η σκηνή του Θεάτρου Badminton γεμίζει με νεράιδες από παγωμένες χώρες, πιόνια του σκακιού που μεταμορφώνονται σε πολεμιστές, ποδηλάτες που γίνονται παγόνια, χιόνι και ψιλόβροχο, αγωνιώδεις αλλά και τρυφερές ιστορίες ανθρώπων που αιωρούνται μαγικά πάνω σε μεταξένια σχοινιά... Κάθε εκλεπτυσμένο και αυστηρά πειθαρχημένο νούμερο του «Splendid» είναι μια νέα δημιουργία. Σε κάθε νούμερο οι ταλαντούχοι ερμηνευτές προκαλούν τα όρια της ανθρώπινης κράσης και αντοχής.

 

Το «Splendid» είναι μια παράσταση που αψηφά τους νόμους της φυσικής και μας ταξιδεύει  σ’ έναν κόσμο χωρίς βαρύτητα, με ταχύτητα που ζαλίζει και ακρίβεια που εντυπωσιάζει. Μέσα από απίστευτα νούμερα, οι αστέρες της ακροβασίας παρουσιάζουν μια πανέμορφα χορογραφημένη σειρά χρωματιστών, ακροβατικών άθλων, ενώ η σκηνική δημιουργικότητα και τα εφέ των πολυμέσων προσθέτουν στην παράσταση μια παραμυθένια γοητεία. Στο “Splendid” το ακατόρθωτο γίνεται εφικτό και οι θεατές μένουν με το στόμα ανοιχτό να αναρωτιούνται αν αυτό που είδαν έγινε στ’ αλήθεια!

 

CHINA NATIONAL ACROBATIC TROUPE
Το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας

Η ανώτερη ποιότητα , όμως, του «Splendid» και του Εθνικού Θεάτρου της Κίνας δεν οφείλεται μόνο στο υψηλότατο επίπεδο των χορευτών, αλλά στη δεύτερη ανάγνωση κάτω από το εντυπωσιακό υπερθέαμα. Ο Θίασος αντλεί τα μοναδικά του νούμερα από τη μακραίωνη ιστορία και την παράδοση της Κίνας και της Ανατολής, από τους μύθους και τη μυστικιστική ατμόσφαιρα, συνδυάζοντάς τα με τις πλέον καινοτόμες ακροβατικές τεχνικές. Επιπλέον, ο Θίασος μπολιάζει γόνιμα την ακροβασία με την όπερα , το χορό, τη μουσική και τις πολεμικές τέχνες. Δεν είναι τυχαίο ότι το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας  πρωταγωνίστησε στις εντυπωσιακές Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, συστήνοντας εκ νέου την Κίνα στη Δύση.  Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι καλλιτέχνες της ομάδας συχνά συμμετέχουν στους διασημότερους ακροβατικούς θιάσους του κόσμου, όπως το περίφημο «Cirque du Soleil».


Το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας, που δημιουργήθηκε το 1950 με προσωπικό ενδιαφέρον του Ζου Ενλάι, πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, είναι η πρώτη ακροβατική ομάδα που συστάθηκε μετά την ανακήρυξη του νέου κινεζικού κράτους. Έκτοτε, έχει αναδειχθεί στο σημαντικότερο εθνικό θεσμό της τέχνης των ακροβατικών στην Κίνα, μια τέχνη βαθιά ριζωμένη στην κινεζική κουλτούρα και παράδοση. Η σχολή που έχει δημιουργήσει, τα δεκάδες χρυσά μετάλλια και οι διακρίσεις που απέσπασε σε παγκόσμιους διαγωνισμούς το καθιστούν ένα καλλιτεχνικό φαινόμενο διεθνών διαστάσεων, έναν πρεσβευτή της ίδιας της Κίνας.  H ακροβατική θεατρική τέχνη στην Κίνα ξεπερνά τα 3000 χρόνια ιστορίας. Ξεκινά από τους δρόμους και τις πλατείες για να φτάσει στα παλάτια και έπειτα σε θεατρικές σκηνές. 


Το “Splendid!” αντιπροσωπεύει την αδιάκοπη επιδίωξη του Εθνικού Θεάτρου Ακροβατών της Κίνας, για το «πάντρεμα» της παραδοσιακής Κινέζικης κουλτούρας με τις υψηλότατου επιπέδου ακροβατικές τέχνες, εμπλουτίζοντας την παράδοση με καινούρια στοιχεία και σύγχρονες τεχνικές. Μέχρι τώρα, ο εκπληκτικά πειθαρχημένος πενηνταμελής θίασος έχει κερδίσει 45 χρυσά μετάλλια σε διάφορους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ έχει επισκεφθεί περισσότερες από 120 χώρες ανά τον κόσμο (Ιαπωνία, ΗΠΑ, Τουρκία, Κορέα, Πορτογαλία, Γαλλία, Ταϊλάνδη, Ινδία, Γερμανία, Ζάμπια, Νότια Αφρική και Ρωσία μεταξύ άλλων).  Ακόμα, το Θέατρο έχει ιδρύσει τη Διεθνή Σχολή Τεχνών του Πεκίνου όπου διδάσκεται χορός, υποκριτική και Κινέζικες πολεμικές τέχνες, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην εκπαίδευση των ανερχόμενων ταλέντων και στη συνέχιση της παράδοσης. Το πνεύμα απορρόφησης, ανάπτυξης και καινοτομίας στις ακροβατικές τέχνες που χαρακτηρίζει και διέπει την ομάδα έχει θριαμβεύσει σε ολόκληρο τον κόσμο.


ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΟΥ SPLENDID!

«Ερωτευμένοι με την Εμμονή» – -με τους ισορροπιστές Yang Yin και Zuo Chaofeng
Τεντώνοντας το ανθρώπινο σώμα πέρα από τα όριά του, συνδυάζοντας την ανδρική δύναμη με τη θηλυκή τρυφερότητα, το νούμερο αυτό παρουσιάζει την εμμονή του ανθρώπινου έρωτα μέσω της εκλεπτυσμένης ακροβατικής τεχνικής. Οι χαριτωμένες κινήσεις τονίζονται με έμφαση σε ένα τραγούδι για τον έρωτα. Αξέχαστη είναι η στιγμή που η χορεύτρια ακροβάτης χορεύει μπαλέτο, ισορροπώντας στους ώμους και τα χέρια του παρτενέρ της!

«Χαρούμενα Τραγούδια και Σκοποί» – Στροβιλισμός πιάτων
Τραγουδώντας και χορεύοντας εορταστικά, νεαρές ερμηνεύτριες με δέκα πιάτα να στροβιλίζονται στα χέρια τους,  παρουσιάζουν μια ποικιλία σχεδόν ανέφικτων τεχνικών: Κάμψη προς τα πίσω, πάνω στο κεφάλι (πρόκειται για μια τεχνική όπου μία ερμηνεύτρια πατώντας πάνω στο κεφάλι μιας άλλης κάμπτει το σώμα προς τα πίσω χωρίς να σταματά το στροβιλισμό των πιάτων). Η αυθεντική εκδοχή του νούμερου αυτού κέρδισε το βραβείο Golden Lion στο 4ο Εθνικό Φεστιβάλ Ακροβασίας στην Κίνα.

«Μύθοι για Ιππότες» – Άλματα στον Αέρα και Προσγείωση
Πετώντας τους ηθοποιούς στον αέρα και πιάνοντάς τους ξανά από τα χέρια, οι ακροβάτες μοιάζουν με εναέριους ερμηνευτές εδάφους… Πρόκειται για καλλιτεχνική γυμναστική στον αέρα. Οι θαυμαστές κινήσεις και το μεγαλειώδες Κουνγκ Φου θα σας εντυπωσιάσουν.

«Τα Πέντε Μουσικά Στοιχεία» – Πιάσιμο της μπάλας
Διαφέροντας από τους κλασικούς ζογκλερισμούς της μπάλας, αυτό το νούμερο γίνεται πιο δύσκολο αφού οι μπάλες ακουμπούν το πάτωμα για να ξαναβρεθούν στα χέρια του ζογκλέρ, ενόσω εκείνος ανεβοκατεβαίνει σκάλες. Οι εννέα μπάλες αποτελούν ένα αποκορύφωμα τεχνικής, και χαρίζουν στον ακροβάτη τη φήμη του «Βασιλιά των Εννέα Μπαλών».

«Κρύσταλλοι Χιονιού» – Άνθρωποι λάστιχα με ποτήρια
Πάνω σε μια τάβλα που στηρίζεται στα κεφάλια τεσσάρων ακροβατών, οι νεαρές ερμηνεύτριες παρουσιάζουν απίστευτες κάμψεις του σώματος έχοντας στα κεφάλια, τα πόδια και τα χέρια τους πολλές παγόδες από ποτήρια. Η αξιοσημείωτη κίνηση που θα εντυπωσιάσει είναι όταν μία ηθοποιός στης οποίας το πόδι στηρίζεται μια άλλη, στηρίζει τα δύο σώματά τους μόνο με τα χέρια της.

«Υπέροχα Κορίτσια» – Diabolo
Αυτό το νούμερο είναι ένας μοναδικός συνδυασμός των τεχνικών του ακροβατικού «diabolo» με την Peking Opera Huadan (ο έντονος χαρακτήρας της νεαρής γυναίκας στην Peking Opera). Το νούμερο αυτό έχει κερδίσει το Βραβείο President στο 26ο Φεστιβάλ Διεθνούς Τσίρκου του Αύριο στη Γαλλία και άλλα χρυσά μετάλλια στην Κίνα και το εξωτερικό.

«Τα Φτερά του Αέρα» - Ποδήλατα
Μια ομάδα κοριτσιών της πόλης, νεότατες και γεμάτες ενέργεια οδηγούν τα ποδήλατά τους πότε σε αργή και πότε σε γρήγορη κίνηση. Το νούμερο αυτό επιδεικνύει μια μοναδική παρουσίαση ισορροπίας πάνω στα ποδήλατα. Η πιο εντυπωσιακή στάση είναι αυτή της «ουράς του παγωνιού», όταν 24 άτομα (!!!) μετακινούνται πάνω σε δύο μόλις ποδήλατα χαρίζοντας ένα εκπληκτικό θέαμα γεμάτο ομορφιά. Το νούμερο αυτό έχει κερδίσει το βραβείο Golden Lion στο 3ο Εθνικό Φεστιβάλ Ακροβατικών της Κίνας.

 

Παραστάσεις:


Πέμπτη 20/12/12, 20:30
Παρασκευή 21/12/12, 20:30
Σάββατο 22/12/12, 17:00 και 20:30
Κυριακή 23/12/12, 12:30 και 17:00
Τρίτη 25/12/12 19:00
Τετάρτη 26/12/12, 12:30 και 17:00
Πέμπτη 27/12/12, 20:30
Παρασκευή 28/12/12, 20:30
Σάββατο 29/12/12, 17:00 και 20:30
Κυριακή 30/12/12, 12:30 και 17:00
Τρίτη 1/1/13, 19:00
Τετάρτη 2/1/13, 20:30
Πέμπτη 3/1/13, 20:30
Παρασκευή 4/1/13, 20:30
Σάββατο 5/1/13, 17:00 & 20:30
Κυριακή 6/1/13, 12:30 & 17:00
 

 

Σχετικές ειδήσεις
Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε, η 2η παράσταση από το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Θέατρο
08.12.2016 10:47
Το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζει τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο σε μια πρωτοποριακή δράση για τα ελληνικά δεδομένα με τίτλο "Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο".
Οιδίπους τύραννος από το Εθνικό Θέατρο στο θέατρο Βαχτάνγκοφ
07.11.2016 16:22
Το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο της επιδίωξής του για συνεργασίες τόσο με ελληνικούς όσο και διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το φημισμένο θέατρο Βαχτάνγκοφ παρουσιάζοντας τον Οιδίποδα τύραννο του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας.
Η παράσταση Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη στο Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου
04.11.2016 15:52
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Aντιπεριφέρεια Τουρισμού & Πολιτισμού παρουσιάζει την παράσταση «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» στο Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016.
Οιδίπους Τύραννος, του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας
07.07.2016 14:54
Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται για πρώτη φορά με το φημισμένο Θέατρο Βαχτάνγκοφ παρουσιάζοντας τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Στης Πλάκας τις ανηφοριές: μια μουσικοθεατρική παράσταση στο Θέατρο Badminton
10.05.2016 10:37
Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας παρουσιάζει στο Θέατρο Badminton τη μουσικοθεατρική παράσταση, Στης Πλάκας τις ανηφοριές, για μία μόνο ημέρα, τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016.