Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» το θρυλικό μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού «Ζ» από

τις 20 Δεκεμβρίου 2012.

Το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού που αναφέρεται στα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη την άνοιξη του 1963, πενήντα χρόνια μετά, στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Η Έφη Θεοδώρου, με τη συμβολή μιας εξαιρετικής ομάδας συνεργατών και ηθοποιών, επεξεργάζεται και σκηνοθετεί ένα εκρηκτικό υλικό φωτίζοντας τον ψυχικό κόσμο των ηρώων και την ιδεολογική στάση του ανθρώπου που επιμένει να οραματίζεται έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο, χωρίς να διστάζει μπροστά στον κίνδυνο και τις απειλές.

Το «Ζ: Φανταστικό μυθιστόρημα ενός εγκλήματος» κυκλοφόρησε το 1966 και αφορά στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη τον Μάιο του 1963. Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος συγγραφέας μας Βασίλης Βασιλικός καταγράφει, σε ένα μίγμα δημοσιογραφικής ακρίβειας και λογοτεχνικής μυθιστορίας, τα κρίσιμα γεγονότα, από την άφιξη του Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη μέχρι τη δικαστική έρευνα και τα πρώτα αποτελέσματά της. Υιοθετώντας διαφορετικές τεχνικές αφήγησης, ο συγγραφέας αναδεικνύει τόσο την ανθρώπινη όσο και την πολιτική διάσταση της ιστορίας, φέρνοντας στο φως πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εικόνα της σημερινής Ελλάδας.

Δραματουργική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα ΤσάμηΜουσική: Νίκος Πλάτανος
Κίνηση: Ερμής ΜαλκότσηςΦωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ασπασία – Μαρία Αλεξίου

Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κότσιφας, Χριστίνα Μαξούρη, Κίτυ Παϊταζόγλου, Γιάννος Περλέγκας, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Χατζόπουλος

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου