Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Ο δρόμος του φιδιού - Φερνάντο Πεσσόα

Ο δρόμος του φιδιού - Φερνάντο Πεσσόα

Οι Εκδόσεις Αρμός παρουσιάζουν το βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα Φερνάντο Πεσσόα με τίτλο «Ο δρόμος του φιδιού»…

… σε μετάφραση Γιάννη Σουλιώτη.

    
Το βλέμμα μου γαλανό όπως ο ουρανός.
Είναι ήρεμα όπως το νερό στον ήλιο.
Έτσι είναι, και γαλανό και ήρεμο,
Γιατί δε ρωτάει ούτε φοβάται


Ο Φερνάντο Πεσσόα δεν ήταν μόνο ένας συγγραφέας αλλά ένα πλήθος συγγραφέων ο ίδιος. Άφησε για τις επερχόμενες γενιές κείμενα τριάντα περίπου χιλιάδων σελίδων, που καλύπτουν όλα τα είδη (εκτός του μυθιστορήματος).
«Αναγνωρίζοντας την αλήθεια ως αλήθεια και την ίδια στιγμή ως λάθος, ζώντας τις αντιθέσεις χωρίς να τις δέχεται, νιώθοντας τα πάντα με όλους τους τρόπους και τέλος, μη όντας τίποτε άλλο παρά ο νους όλων -  όταν ο άνθρωπος φτάνει σε μία τέτοια κορυφή, είναι ελεύθερος όπως σε όλες τις κορυφές, ενωμένος με τον ουρανό, με τον οποίο ποτέ δεν ενώθηκε, όπως σε όλες τις κορυφές».

 

Και με αυτές του τις ιδέες ο Πεσσόα, έγραψε το Δρόμο του Φιδιού. Το σύνολο των αποσπασμάτων, που το αποτελούσαν, δημοσιεύθηκαν το 1988. Όπως μας περιήλθε, ημιτελές, ελλιπές, βασιζόμενο σε εικασίες, τραχύ, άνισο, αυτός ο «Φάουστ», όπως χαρακτηρίστηκε, έχει ένα ιδιαίτερο μεγαλείο. Οι ωδίνες της νοημοσύνης στα χέρια της σκέψης του μυστηρίου του κόσμου έχουν να κάνουν εδώ με τα ανθρώπινα πάθη που είναι το σύνηθες ελατήριο της τραγωδίας. Ο Πεσσόα, όπως ποτέ άλλος ποιητής , έρχεται να δικαιολογήσει τα λόγια του Rimbeau: η πνευματική μάχη είναι το ίδιο βίαιη όπως η μάχη με τους ανθρώπους. Το βιβλίο αυτό προσφέρει μία αξιοθαύμαστη εσωτερική επίγνωση της σκέψης του Πεσσόα, αλλά και μιας αναζήτησης της δικής μας.

Σχετικές ειδήσεις
68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου - Κώστας Χρ. Χατζιώτης
16.12.2016 12:58
Στον επετειακό τόμο «68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου», ο συγγραφέας Κώστας Χρ. Χατζιώτης αφηγείται την ιστορία μιας εκδοτικής επιχείρησης που μέσα από την πολυετή πορεία της αναδείχθηκε στον κορυφαίο εκδοτικό οίκο ιατρικών συγγραμμάτων της Ελλάδας.
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.