Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Οτάρ Ιοσελιάνι

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Οτάρ Ιοσελιάνι

«Οτάρ Ιοσελιάνι: Η ανέμελη ζωή» τιτλοφορείται το νέο κινηματογραφικό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης,...

… το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι)


Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την προβολή τριών ταινιών του Οτάρ Ιοσελιάνι / Otar Iosseliani: Ήταν ένας τραγουδιστής κότσυφας / There Was Once a Singing Blackbird (6/12 & 9/12), Παστοράλε /Pastorale (7/12) και Φυλλοροή / Falling Leaves (8/12). 


Μιλώντας για το έργο του, ο Οτάρ Ιοσελιάνι αναφέρει: «Οι ταινίες μου δεν ήταν ενάντια στο σύστημα. Η πολιτική δεν με ενδιέφερε. Απλώς ήταν  α-σοβιετικές και αδιαφορούσαν για το καθεστώς, σαν αυτό να μην υπήρχε. Κι αυτό ήταν κάτι ανεπίτρεπτο». Αυτό το σχόλιο ορίζει με σαφήνεια μια θαρραλέα κινηματογραφική αντίληψη και πρακτική των τριών ταινιών που γύρισε στην πατρίδα του, τη Γεωργία, προτού πάρει το δρόμο της εξορίας. Παρόλο που οι ταινίες μπλοκαρίστηκαν πολλαπλώς από τη σοβιετική λογοκρισία της εποχής, κατάφεραν να κατακτήσουν το δυτικό κοινό με την ανάλαφρη χάρη τους, την αυθεντικότητα της κινηματογραφικής τους γραφής, την ελευθερία της έκφρασης και τη χαρά της ζωής που τις χαρακτηρίζουν, καθιερώνοντας τον ψιλόλιγνο κύριο από την Τιφλίδα στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα.


Οι εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013. 

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
29.11.2016 12:29
Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης αναζητά τις κινηματογραφικές περιπλανήσεις του Βιμ Βέντερς στο νέο της αφιέρωμα με τίτλο «Wenders in Town», και προσκαλεί να τον ανακαλύψουμε ξανά μέσα από 4 αριστουργηματικά φιλμ.
Αφιέρωμα στον Μάρλον Μπράντο από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
21.11.2016 14:55
Το αφιέρωμα, με τίτλο «Marlon Brando: Reflection in a wild eye» πραγματοποιείται από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2016 στο αγαπημένο στέκι της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.
Spotlight στον Αμερικάνικο Κινηματογράφο: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
18.05.2016 10:45
Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης "Spotlight στον Αμερικάνικο Κινηματογράφο" θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 19 έως την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.
Εδώ είναι Βαλκάνια...: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
02.02.2016 12:20
Τα Βαλκάνια βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στο επίκεντρο της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, μέσα από το αφιέρωμα «Εδώ είναι Βαλκάνια...» που παρουσιάζεται από την Πέμπτη 4 έως και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.
Στην αλλόκοτη χώρα του Ντέιβιντ Λιντς: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
08.12.2015 14:21
Το ονειρικό, εκκεντρικό και παράδοξα γοητευτικό κινηματογραφικό σύμπαν του Ντέιβιντ Λιντς / David Lynch ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη μέσα από το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Στην αλλόκοτη χώρα του Ντέιβιντ Λιντς», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.