Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Οτάρ Ιοσελιάνι

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Οτάρ Ιοσελιάνι

«Οτάρ Ιοσελιάνι: Η ανέμελη ζωή» τιτλοφορείται το νέο κινηματογραφικό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης,...

… το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι)


Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την προβολή τριών ταινιών του Οτάρ Ιοσελιάνι / Otar Iosseliani: Ήταν ένας τραγουδιστής κότσυφας / There Was Once a Singing Blackbird (6/12 & 9/12), Παστοράλε /Pastorale (7/12) και Φυλλοροή / Falling Leaves (8/12). 


Μιλώντας για το έργο του, ο Οτάρ Ιοσελιάνι αναφέρει: «Οι ταινίες μου δεν ήταν ενάντια στο σύστημα. Η πολιτική δεν με ενδιέφερε. Απλώς ήταν  α-σοβιετικές και αδιαφορούσαν για το καθεστώς, σαν αυτό να μην υπήρχε. Κι αυτό ήταν κάτι ανεπίτρεπτο». Αυτό το σχόλιο ορίζει με σαφήνεια μια θαρραλέα κινηματογραφική αντίληψη και πρακτική των τριών ταινιών που γύρισε στην πατρίδα του, τη Γεωργία, προτού πάρει το δρόμο της εξορίας. Παρόλο που οι ταινίες μπλοκαρίστηκαν πολλαπλώς από τη σοβιετική λογοκρισία της εποχής, κατάφεραν να κατακτήσουν το δυτικό κοινό με την ανάλαφρη χάρη τους, την αυθεντικότητα της κινηματογραφικής τους γραφής, την ελευθερία της έκφρασης και τη χαρά της ζωής που τις χαρακτηρίζουν, καθιερώνοντας τον ψιλόλιγνο κύριο από την Τιφλίδα στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα.


Οι εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων δράσεων του 53ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013. 

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Αντρέι Βάιντα από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
13.12.2016 15:17
Με ένα αφιέρωμα στον πολυβραβευμένο μετρ του ευρωπαϊκού σινεμά Αντρέι Βάιντα, που έφυγε από την ζωή τον περασμένο Οκτώβριο, αποχαιρετά το 2016 η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα με τίτλο «Early Wajda» παρουσιάζει τέσσερις ταινίες από την πρώτη περίοδο δημιουργίας του πολωνού σκηνοθέτη και συγκεκριμένα τα φιλμ Κανάλ, Στάχτες και διαμάντια, Το δάσος με τις σημύδες και Η γη της Επαγγελίας.
Αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
29.11.2016 12:29
Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης αναζητά τις κινηματογραφικές περιπλανήσεις του Βιμ Βέντερς στο νέο της αφιέρωμα με τίτλο «Wenders in Town», και προσκαλεί να τον ανακαλύψουμε ξανά μέσα από 4 αριστουργηματικά φιλμ.
Αφιέρωμα στον Μάρλον Μπράντο από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
21.11.2016 14:55
Το αφιέρωμα, με τίτλο «Marlon Brando: Reflection in a wild eye» πραγματοποιείται από τις 24 έως τις 27 Νοεμβρίου 2016 στο αγαπημένο στέκι της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.
Spotlight στον Αμερικάνικο Κινηματογράφο: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
18.05.2016 10:45
Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης "Spotlight στον Αμερικάνικο Κινηματογράφο" θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 19 έως την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.
Ρομπέρτο Ροσελίνι: Ο ηθικός κανόνας: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
13.04.2016 12:53
Το αφιέρωμα με τίτλο «Ρομπέρτο Ροσελίνι: Ο ηθικός κανόνας» της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από την Πέμπτη 14 έως και την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).