Τι κοινό μπορεί να έχει ένας κορυφαίος έλληνας σεφ, με μία ορχήστρα κλασικής μουσικής όπως η Καμεράτα; Μπορεί άραγε να

συνδυαστεί η μουσική ακρόαση με την γαστρονομία;

Η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου και ο διακεκριμένος έλληνας σεφ Λευτέρης Λαζάρου σας προσκαλούν να το ανακαλύψετε την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου (8.30 το βράδυ), στο πλαίσιο μίας ανατρεπτικής μουσικής – και όχι μόνο! – εκδήλωσης του κύκλου «Μετατροπίες», που φιλοδοξεί να αποδείξει πως όταν οι τέχνες και οι αισθήσεις συνδυάζονται, εν προκειμένω η υψηλού επιπέδου ερμηνεία κλασικών έργων από μία ορχήστρα διεθνών προδιαγραφών αλλά και η σύγχρονη και μάλιστα ελληνική γαστρονομία δια χειρός ενός από τους μεγαλύτερους έλληνες σεφ της εποχής μας, το αποτέλεσμα δεν μπορεί, παρά να είναι… απολαυστικό!

Στην ειδικά διαμορφωμένη – με ροτόντες – αίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να ακούσει βαλς του Johann Strauss, όπως τα είδαν τα «κακά» παιδιά της Βιέννης των αρχών του 20ού αιώνα A. Schoenberg, A. Webern και A. Berg απολαμβάνοντας μοναδικές γαστριμαργικές δημιουργίες από τον κορυφαίο έλληνα σεφ Λευτέρη Λαζάρου. Μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό, σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, μουσικό περιβάλλον, μουσική, μουσικοί και προσκεκλημένοι, καλούνται να αφεθούν σε ένα απολαυστικό παιχνίδι ήχων και γεύσεων…

Πρόκειται για μία ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση, του Κύκλου «Μετατροπίες» (=μεταβολή ως προς το γένος, το σύστημα, τον τόπο, το ήθος) του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Καμεράτα, που στόχο έχει να προτείνει στο κοινό εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τη μουσική.

Χορηγός του κύκλου «Μετατροπίες»  είναι το ΔΗΜΕΡΓΟΝ Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου.

Μέγας χορηγός της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής για την περίοδο 2011-2013 είναι το Ίδρυμα Ωνάση.

ΜΟΥΣΙΚΟ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

Διαμορφωμένο σε τρία μέρη, όσα και τα πιάτα του μενού και με δύο ενδιάμεσα διαλείμματα, κατά τη διάρκεια των οποίων οι προσκεκλημένοι θα μπορούν να γεύονται τις ξεχωριστές γαστρονομικές προτάσεις του σεφ Λευτέρη Λαζάρου, το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε υπέροχες δημιουργίες του Γιόχαν Στράους του νεώτερου: τα Wein, Weib und Gesang (Kρασί, γυναίκα και τραγούδι) έργο 333,  Lagunen Waltzer (Το βαλς των λιμνών), έργο 411, Kaiser – Walter (Το αυτοκρατορικό βαλς), έργο 437, Schatz Waltz (Το βαλς του θησαυρού), έργο 418 και Rosen aus dem Süden (Ρόδα από τον Νότο), έργο 388, τα οποία θα ακούσουμε σε μεταγραφές των  Σαίνμπεργκ, Μπεργκ και Γουέμπερ,  θα μας ταξιδέψουν μουσικά στην παραμυθένια αυστριακή πρωτεύουσα των αρχών του 20ού αιώνα…

Στις 27 Μαΐου 1921 μια παράξενη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη: ο «Σύλλογος για Ιδιωτικές Μουσικές Εκτελέσεις» με ιδρυτή και πρόεδρο τον Άρνολντ Σαίνμπεργκ, τον πατέρα όπως έχει χαρακτηριστεί, της ατονικής ή σειραϊκής μουσικής,  παρουσίασε σε μεταγραφές για κουαρτέτο εγχόρδων, πιάνο και αρμόνιο ή φλάουτο και κλαρινέτο, μερικές από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις του βασιλιά του βιεννέζικου βαλς.

Οι μεταγραφές των κομματιών αυτών έγιναν από τον ίδιο τον Σαίνμπεργκ και τους μαθητές του Άλμπαν Μπεργκ  και Αντόν Γουέμπερ  με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου και παρουσιάστηκαν σε μια διασκεδαστική ατμόσφαιρα γεμάτη χιούμορ. Οι ίδιοι οι μεταγραφείς που συμμετείχαν στην εκτέλεση των έργων προσέφεραν τα χειρόγραφά τους σε δημοπρασία υπέρ του Συλλόγου, η οποία έφερε αρκετά σημαντικά έσοδα.

Η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, χαρίζει στις μεταγραφές αυτές των αγαπημένων βαλς, τον ηχητικό πλούτο ολόκληρου του σώματος των εγχόρδων της, ενώ ο Λευτέρης Λαζάρου συνδυάζει μοναδικά την ελαφρότητα των βιεννέζικων βαλς με ντελικάτες θαλασσινές γεύσεις, ικανές να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους: Ζελέ τομάτας με μαρινάτο σολομό και σταμναγκάθι προσφέρεται ως πρώτο πιάτο, ενώ για δεύτερο, οι καλεσμένοι θα απολαύσουν σπανακόρυζο με ρεβίθια και ταλιατέλα σουπιάς. Η βραδιά δεν θα μπορούσε παρά να ολοκληρωθεί με γλυκό: Μousse σοκολάτας bitter με τραγανή βάφλα πραλίνας ή καραμελωμένη λευκή σοκολάτα με toffee καραμέλας και crumble αμυγδάλου.

Το πρώτο ποτήρι λευκό κρασί «Μέτρον άριστον» προσφέρεται δωρεάν με χορηγία της Οινοποιείας Παπαντώνη.

Γεννημένος στον Πειραιά το 1952 από πατέρα καραβομάγειρα, ο σεφ της βραδιάς, Λευτέρης Λαζάρου δεν σκέφτηκε ποτέ να ακολουθήσει στη ζωή του διαφορετική πορεία. Σε ηλικία 13 ετών ζήτησε από τον πατέρα του στις διακοπές του σχολείου, να πάει μαζί του. Από τότε δεν μπόρεσε ποτέ να βγάλει από τη μνήμη του το πανηγύρι της κουζίνας. Κοντά στον πατέρα του έκανε τα πρώτα του βήματα μέσα στις κουζίνες των καραβιών. Από τα 18 του και μέχρι τα 20 βρέθηκε στην Ιταλία κάνοντας όλες τις δουλειές μέσα στη κουζίνα. Το 1974 βρίσκεται στην Τυνησία και στο Μαρόκο δουλεύοντας τις εθνικές τους κουζίνες. Επιστρέφει ένα χρόνο αργότερα στην Ελλάδα και φεύγει σαν πρώτος μάγειρας στα κρουαζιερόπλοια.

Το 1987 αποφασίζει να φτιάξει μια κουζίνα που δεν θα κουνά. Έτσι γεννιέται το Βαρούλκο, που παρότι δεν κουνάει, ακολουθεί πιστά τις θαλασσινές μνήμες στην δημιουργική μαγειρική. Ο Λεύτερης Λαζάρου έχει εκπροσωπήσει την Ελληνική κουζίνα και το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο στην Ιαπωνία, στην Αργεντινή και στην Αμερική. Το 2000 προσεκλήθη από το “Αθήνα 2004” και εκπροσώπησε την Ελληνική μαγειρική στους ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ. Από το Φεβρουάριο του 2002 το Βαρούλκο έχει ένα αστέρι Michelin. Το «Βαρούλκο», που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 17 χρόνια, κατέχει από τον Φεβρουάριο του 2002 διάκριση ενός αστεριού Michelin για την ελληνική δημιουργική του κουζίνα η οποία βασίζεται κυρίως σε προϊόντα που προσφέρει η θάλασσα, σήμα κατατεθέν της Ελλάδας.

Το 2006 δημοσιεύει το βιβλίο του με τίτλο “ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ – 20 ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΡΟΥΛΚΟ”, αποτυπώνοντας έτσι όλη του την αγάπη και το μεράκι για τη μαγειρική.  Το 2007, ως μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, ΟΠΕ, δημιούργησε ένα μενού από 22 πιάτα στα πολυκαταστήματα El Corte Ingles.Την ίδια χρονική περίοδο μαγείρεψε στην Βαλένθια στη λήξη του Κόπα Αμέρικα. Επίσης οι αναγνώστες του περιοδικού STATUS τον ανακήρυξαν “Chef της χρονιάς 2007”. Σαν μέλος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Κίνα τον Απρίλιο του 2008. Τον Μάιο του 2008 μαγείρεψε και πάλι για την Διεθνή Έκθεση της HELEXPO στην Σαραγόσα Ισπανίας. Το Σεπτέμβριο του 2008 παρευρέθηκε ως επίσημος καλεσμένος του δημάρχου του Chicago Mr. Richard M. Daley στο πρώτο φεστιβάλ Chicago gourmet στο Millennium Park.

Tο 2009 οι αναγνώστες του περιοδικού STATUS τον ανακήρυξαν για δεύτερη φορά “Chef της χρονιάς 2009”. Επίσης τo 2009 ήρθαν δύο διακρίσεις για το εστιατόριο Βαρούλκο από το περιοδικό Αθηνόραμα αποσπώντας το βραβείο: ΄Το καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας’ και το βραβείο ‘Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης’. Το 2010 πάλι από τον θεσμό του Αθηνοράματος αποσπά δύο βραβεία: ΄Το καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας’ και ‘ Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης’. Επίσης συμμετείχε στην πολύ πετυχημένη εκπομπή μαγειρικής MASTER CHEF. Το 2011 για δέκατη συνεχόμενη φορά βραβεύεται με ένα αστέρι MICHELIN, ενώ από τον θεσμό του Αθηνοράματος αποσπά το βραβείο ΄Το καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας’ και το βραβείο ‘ Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης’.