Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Ελάτε σ εμάς για έναν καφέ στο θέατρο Θεμέλιο

Ελάτε σ εμάς για έναν καφέ στο θέατρο Θεμέλιο

Το θέατρο Θεμέλιο παρουσιάζει μια μαύρη κωμωδία βασισμένη στην νουβέλα του Πιέρο Κιάρα «La spartizione» και στην ταινία «Ελάτε να πάρετε …

τον καφέ σ’ εμάς» του Αλμπέρτο Λατουάντα.


Το έργο περιγράφει την σχέση ενός δημοσίου υπαλλήλου με τρεις ανύπαντρες αδελφές στην εποχή του Μεσοπολέμου στην φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι.

 


Η πρόσκληση για έναν καφέ έχει απροσδόκητες εξελίξεις και οδηγεί τους ήρωες σε οριακές καταστάσεις. Με πολύ χιούμορ, πολλές φορές μαύρο και με σπαρταριστές σκαμπρόζικες καταστάσεις, το έργο δεν είναι παρά ένα σχόλιο στη γέννηση του ολοκληρωτισμού.

 

Μετάφραση- Διασκευή: Ομάδα Θεμέλιο
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Ομάδα Θεμέλιο
Χορογραφίες: Νερίνα Ζάρπα
Φωτογραφίες: Γιώργος Μαρινάκης, Γεωργία Σιέττου
Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς
Μαρία Καρακίτσου
Ευγενία Μαραγκού

Ιουλία Σιάμου
Γιώργος Σκυριανός
Στέλλα Χατζημιχελάκη

 

Λίγα λόγια για την παράσταση και το Θέατρο θεμέλιο.


Η γνωριμία των μελών του θιάσου ξεκίνησε από το 1992 όταν ήμασταν ακόμα πρωτοετείς στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Θεμέλιο. Από την αποφοίτησή μας, ακόμα, συζητούσαμε την πιθανότητα δημιουργίας μιας θεατρικής ομάδας. Πολύς χρόνος κύλησε από τότε, και όλο το αναβάλαμε. Φέτος όμως, μετά από είκοσι χρόνια αποφασίσαμε τελικά να το επιχειρήσουμε και να επιστρέψουμε στην σκηνή που κάναμε τα πρώτα μας θεατρικά βήματα. Στην απόφασή μας αυτή, μας οδήγησε περεταίρω, η ανάγκη που νιώσαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής, στους δύο δασκάλους μας Νίκο Βασταρδή και Ζωζώ Ζάρπα που χάσαμε το 2012. Πολύτιμος αρωγός σε αυτή την προσπάθεια στάθηκε ο σκηνοθέτης μας και καθηγητής υποκριτικής της Σχολής Θεμέλιο, Βασίλης Νικολαΐδης τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Και κάπως έτσι, επιστρέψαμε στο θεατρικό μας σπίτι και σας προσκαλούμε για έναν “θεατρικό καφέ”!

Το έργο: (σημείωμα του σκηνοθέτη)


Το έργο αρχικά επιλέχθηκε με βάση τις ανάγκες του θιάσου να ανεβάσει μια κωμωδία καθώς επίσης και την αναλογία ανδρών γυναικών. Μετά την μετάφραση, όμως, ανακαλύψαμε πως το έργο μας οδηγεί σε μια ολόκληρη περιπέτεια, αφού μελετώντας το, προσαρμόζοντάς το, διασκευάζοντάς από νουβέλα σε θεατρικό έργο, οδηγηθήκαμε στην ψηλάφηση ενός φαινομένου που μοιάζει να επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην ανθρώπινη κοινωνία. Με χρονικό σημείο αναφοράς την φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι το έργο αποτελεί ένα καυστικό όσο και χιουμοριστικό σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη φύση, τις κοινωνικές συμβάσεις και το ανεκπλήρωτο που μας οδηγεί ενίοτε σε καταστροφικές επιλογές τόσο σε ατομικό όσο σε συλλογικό επίπεδο.
Β. Ν. Νικολαΐδης

Σχετικές ειδήσεις
Τρίτο κουδούνι ή Το θέατρο αλλιώς στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
04.05.2016 10:25
Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά χτυπά η καρδιά της θεατρικής παιδείας. 7 σκηνοθέτες, 7 θεατρικά έργα, 7 σχολεία, 2 ημέρες μαθητικών παραστάσεων.
Σκακιστική Νουβέλα, του Στέφαν Τσβάιχ για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Πορεία
24.11.2015 09:52
Η γοητευτική κλασική νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ, διασκευασμένη για το θέατρο από τους Θοδωρή Τσαπακίδη, Γιάννη Νταλιάνη και Μαριλίτα Λαμπροπούλου, παρουσιάστηκε αρχικά υπό τον τίτλο "Λάθος Κίνηση" στο Φεστιβάλ Αθηνών 2013 και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Με ερμηνευτή τον Γιάννη Νταλιάνη, το έργο συνεχίζει να μας ταξιδεύει σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου, από τις 30 Νοεμβρίου 2015 και για 6 παραστάσεις, στο Θέατρο Πορεία!
«Θεσσαλονίκη - Ανασκαφή 1» από το ΚΘΒΕ για το καφέ Ζώγια
18.11.2015 13:08
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της συμπλήρωσης τριάντα χρόνων λειτουργίας του καφέ Ζώγια, παρουσιάζει τη δράση «Θεσσαλονίκη-Ανασκαφή 1».
Ερωτική μονομαχία στο Θέατρο Άνεσις
09.11.2015 11:58
Οι θεατρικές εταιρίες ΘΕΣΙΣ και ΗΛΙΑΣ ΣΑΚΚΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΘΕΑΜΑΤΑ παρουσιάζουν στο θέατρο ΑΝΕΣΙΣ από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων μέχρι την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016, την γαλλική κωμωδία «ΕΡΩΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ» των Eugene Scribe και Gabriel Jean Baptiste Ernest Legouvé.
Το πέρασμα - Μετανάστευση/Προσφυγιά: θεατρικό αναλόγιο στο Θέατρο Τέχνης
30.10.2015 10:16
Το έργο της Αγγελικής Δαρλάση «Κομμάτια (Θάλασσες εδώ…)» παρουσιάζεται στα Θεατρικά Αναλόγια 2015 (Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σ. Παπαθανασίου) στο Θέατρο Τέχνης στην οδό Φρυνίχου, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:30.