Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Κύκλος Espana, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κύκλος Espana, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει τη δεύτερη συναυλία του κύκλου «¡España!» που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

… την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012, στις 20.30.


Σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας. Eνας καταιγισμός εντυπώσεων και εικόνων από την Ιβηρική Χερσόνησο μετουσιώνεται σε μουσική από δύο Ισπανούς και δύο Γάλλους συνθέτες, στην δεύτερη συναυλία του Κύκλου «¡España!» που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με σολίστ τον σπουδαίο Ελληνα πιανίστα, που διαπρέπει στο εξωτερικό, Νίκο Λαάρη και υπό την μουσική διεύθυνση του εκλεκτού αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.


Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει το έργο «Άγγιγμα του πρώτου τόνου και αυτοκρατορική μάχη» του Ισπανού συνθέτη Κριστόμπαλ Χάλφτερ, τις συμφωνικές εντυπώσεις «Νύχτες στους κήπους της Ισπανίας» του Μανουέλ ντε Φάγια, την Alborada del gracioso («Πρωινό τραγούδι του γελωτοποιού») του Μωρίς Ραβέλ και την Ibéria του Κλωντ Ντεμπυσύ. Τα τέσσερα έργα εκπροσωπούν ένα 24ωρο ταξίδι στο ισπανικό τοπίο από την αυγή έως την ηδυπαθή μεσογειακή νύχτα, αλλά και, ταυτόχρονα, μια εμπνευσμένη ιστορική διαδρομή αιώνων στη μουσική της Ιβηρικής, από τη λαϊκή της παράδοση έως και την ισπανική πρωτοπορία του 20ου αιώνα. Κατεξοχήν εκφραστής της μουσικής πρωτοπορίας στην μεταπολεμική Ισπανία θεωρείται άλλωστε ο Κριστόμπαλ Χάλφτερ (γεν.1930), που συνέθεσε το «Άγγιγμα του πρώτου τόνου και αυτοκρατορική μάχη» το 1986, ως ένα «ηχητικό δώρο» για τα 80α γενέθλια του σημαντικού Ελβετού αρχιμουσικού και μαικήνα πολλών συνθετών Πάουλ Ζάχερ (1906–1999).


Οι «Νύχτες στους κήπους της Ισπανίας» του Μανουέλ ντε Φάγια, φέρουν στοιχεία τόσο από κοντσέρτο όσο και από συμφωνικό ποίημα , καθώς και υπόγειες επιρροές από την λαϊκή μουσική της Ανδαλουσίας. Το έργο άρχισε να γράφεται το 1909 και ολοκληρώθηκε το 1915, όσο ο ντε Φάγια ήταν φιλοξενούμενος στο παραθαλάσσιο σπίτι στην Καταλονία του δημοφιλούς Ισπανού ζωγράφου Σαντιάγο Ρουσινιόλ (1861-1931), γνωστού για τους περίφημους πίνακές του που απεικονίζουν ισπανικούς κήπους. 


Ο Μωρίς Ραβέλ συνέθεσε την Alborada (που σημαίνει «πρωινό τραγούδι» και παραπέμπει σε ένα παραδοσιακό ισπανικό είδος τραγουδιού) το 1918, κατά παραγγελία του θρυλικού Ρώσου ιμπρεσάριου και ιδρυτή των «Ρωσικών Μπαλέτων», Σεργκέι Ντιάγκιλεφ. Το έργο του Ραβέλ ήταν μια από τις τρείς γαλλικές συνθέσεις που ακούγονταν στο μπαλέτο Las Meninas (από τον περίφημο, ομώνυμο πίνακα του Βελάθκεθ), το οποίο έκανε πρεμιέρα , έναν χρόνο αργότερα, στο Θέατρο Αλάμπρα του Λονδίνου.


Η Ibéria (1908) αποτελεί το δεύτερο τμήμα των «Εικόνων» για συμφωνική ορχήστρα , του Κλωντ Ντεμπυσύ. Το έργο συνιστά νοερό ταξίδι σε ένα φανταστικό ισπανικό χωριό, σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας. Το εντυπωσιακό είναι πως το μοναδικό ταξίδι του Ντεμπυσύ στην Ισπανία είχε διαρκέσει μόλις μία ημέρα, όταν το καλοκαίρι του 1880 ο συνθέτης είχε περάσει τα γαλλο-ισπανικά σύνορα, για να παρακολουθήσει μία ταυρομαχία στην πόλη Σαν Σεμπαστιάν της χώρας των Βάσκων!


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ 
ΚΡΙΣΤΟΜΠΑΛ ΧΑΛΦΤΕΡ (γεν. 1930)
Άγγιγμα του πρώτου τόνου και αυτοκρατορική μάχη


ΜΑΝΟΥΕΛ ΝΤΕ ΦΑΓΙΑ (1876–1946)
«Νύχτες στους κήπους της Ισπανίας», συμφωνικές εντυπώσεις για πιάνο και ορχήστρα


Διάλειμμα


ΜΩΡΙΣ ΡΑΒΕΛ (1875–1937)
Alborada del gracioso (Πρωινό τραγούδι του γελωτοποιού)


ΚΛΩΝΤ ΝΤΕΜΠΥΣΥ (1862 –1918)
Ibéria (από τις Εικόνες για ορχήστρα)


Tης συναυλίας θα προηγηθεί στις 19:45 δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Οι πόλεις της μουσικής - Λονδίνο: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 10:17
Ένα από τα πιο αγαπημένα και συγκινησιακά φορτισμένα Kοντσέρτα για τσέλο, είναι το, πλήρες σε πηγαίο λυρισμό του και «εξομολογητική» διάθεση, Κοντσέρτο του Άγγλου σερ Έντουαρντ ‘Ελγκαρ. Ενταγμένο στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραδίδεται στο σολιστικό ταλέντο του Α΄κορυφαίου τσελίστα της Ορχήστρας Γιάννη Τσιτσελίκη.
Πρόσφυγες Συνθέτες από την ΚΟΑ στο  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.10.2016 16:30
Τρία μεγαλειώδη συμφωνικά έργα του 20ου αιώνα, γραμμένα από συνθέτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους, κατορθώνοντας ωστόσο να διατηρήσουν στη νέα τους πατρίδα τη δημιουργικότητά τους και να μεγαλουργήσουν, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας «Πρόσφυγες Συνθέτες» που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τρία έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο πλαίσιο του Κύκλου Adagio Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.04.2016 16:42
Τρία συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη με ιδιαίτερο συμβολισμό: το Τροπάριο της Κασσιανής, το πρώτο συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, η «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα», κατά τον ίδιο τον συνθέτη το «κύκνειο άσμα» του, και ο κύκλος τραγουδιών «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», έργο με μεγαλειώδη αντιπολεμικό χαρακτήρα που θεωρείται παγκοσμίως από τα πλέον σημαντικά έργα του συνθέτη, θα παρουσιαστούν την Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου (ώρα 20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Αμερικανική βεντάλια: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
28.03.2016 10:33
Έντονοι χορευτικοί ρυθμοί, τζαζ αρμονίες και γνωστές, αισθαντικές μελωδίες συνθετών του 20ου αιώνα από την αμερικανική ήπειρο, κυριαρχούν στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 1η Απριλίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και με σολίστ έναν λαμπρό εκπρόσωπο της νέας γενιάς πιανιστών, τον 27χρονο Αλέξανδρο Σαρακενίδη.