Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Φοίβη Γιαννίση – ΤΕΤΤΙΞ: Έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Φοίβη Γιαννίση – ΤΕΤΤΙΞ: Έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει τη νέα πολυμεσική εγκατάσταση ΤΕΤΤΙΞ (τζίτζικας στα αρχαία ελληνικά) της

Φοίβης Γιαννίση από τις 5 Δεκεμβρίου 2012.

 

Η νέα πολυμεσική εγκατάσταση ΤΕΤΤΙΞ (τζίτζικας στα αρχαία ελληνικά) της Φοίβης Γιαννίση καλεί τους θεατές , σαν μέλη μιας ιδιότυπης χορωδίας, να διαβάσουν βουβά, δυνατά ή ψιθυριστά τα ποιήματά της, ιαπωνικά χαϊκού, αποσπάσματα από αρχαία ελληνικά κείμενα. Τα χειρόγραφα κειμένά της τοποθετούνται σε 10 αναλόγια και συμπληρώνονται από εικόνα και ήχο. Η δίπτυχη βιντεοπροβολή μαζί με το ιδιαίτερο ηχητικό περιβάλλον μετατρέπει την εγκατάσταση σε ένα βιωματικό ποίημα .

 

Συνεχίζοντας την ενασχόλησή της με τον Όμηρο και τους αρχαίους λυρικούς, η Γιαννίση διερευνά τη σχέση της ποίησης με το χώρο, τη σχέση της γραφής με τον ήχο. Τα αναλόγια ακόμη και χωρίς τον αναγνώστη – θεατή «γεμίζουν» τον εκθεσιακό χώρο με ήχο, επαναφέροντας κατά κάποιο τρόπο στη ζωή το γραπτό κείμενο .
Η αρχιτέκτων-ποιήτρια Φοίβη Γιαννίση μας καλεί να ακούσουμε τη φωνή μας και να αφήσουμε το σώμα να υπακούσει στην αναπνοή του σε μια ανάγνωση «από στήθους», ενάντια στην πρακτική της αποστήθισης.
 Συνεχίζονται έως 13 Ιανουαρίου στον κυρίως εκθεσιακό χώρο η ατομική έκθεση της Ντιλέκ Γουίντσεστερ (επιμέλεια Άννα Καφέτση) και του Αλέξανδρου Γεωργίου Χωρίς δικό μου όχημα I-V (επιμέλεια Δάφνη Βιτάλη).

 
Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης
 

•Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η έκθεση «ΤΕΤΤΙΞ» είναι η μία από τις 3 εκθέσεις που εγκαινιάζονται την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00.
 
 
  
  
Συγκεκριμένα:
  
 
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζοντας την πολιτική παραγωγής νέων έργων εγκαινιάζει τρεις νέες εκθέσεις την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00.
 
 
 -Στην αίθουσα νέων έργων την έκθεση Current Pasts του Βαγγέλη Βλάχου και του Ιβάν Γκρουμπάνοφ
 
 
-Στο μεσοπάτωμα την παιγνιώδη εγκατάσταση Ένα μέτρο του Μιχάλη Μανουσάκη
  
 
-Στο χώρο των νέων μέσων την οπτικοακουστική εγκατάσταση ΤΕΤΤΙΞ της Φοίβης Γιαννίση.
(Οι δύο εγκαταστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της εκθεσιακής σειράς του ΕΜΣΤ Κάθε μήνα).
 
 

Σχετικές ειδήσεις
11.01.2017 14:51
Τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, εγκαινιάζεται η έκθεση του Ανδρέα Σιτορέγκο, με τίτλο “Ανθρωπόκαινος, 20° C”, στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Πρόκειται για μία βίντεο εγκατάσταση in situ που πραγματοποιείται με την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
28.11.2016 17:09
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Υποθετικοί Χοροί: έκθεση του Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
08.11.2016 17:15
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχεται τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του κόμικς στην σύγχρονη ρωσική τέχνη, τον Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι (Georgy Litichevsky, γεν. Dnepropetrovsk 1956, ζει στη Μόσχα και την Νυρεμβέργη).
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".