Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Φοίβη Γιαννίση – ΤΕΤΤΙΞ: Έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Φοίβη Γιαννίση – ΤΕΤΤΙΞ: Έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει τη νέα πολυμεσική εγκατάσταση ΤΕΤΤΙΞ (τζίτζικας στα αρχαία ελληνικά) της

Φοίβης Γιαννίση από τις 5 Δεκεμβρίου 2012.

 

Η νέα πολυμεσική εγκατάσταση ΤΕΤΤΙΞ (τζίτζικας στα αρχαία ελληνικά) της Φοίβης Γιαννίση καλεί τους θεατές , σαν μέλη μιας ιδιότυπης χορωδίας, να διαβάσουν βουβά, δυνατά ή ψιθυριστά τα ποιήματά της, ιαπωνικά χαϊκού, αποσπάσματα από αρχαία ελληνικά κείμενα. Τα χειρόγραφα κειμένά της τοποθετούνται σε 10 αναλόγια και συμπληρώνονται από εικόνα και ήχο. Η δίπτυχη βιντεοπροβολή μαζί με το ιδιαίτερο ηχητικό περιβάλλον μετατρέπει την εγκατάσταση σε ένα βιωματικό ποίημα .

 

Συνεχίζοντας την ενασχόλησή της με τον Όμηρο και τους αρχαίους λυρικούς, η Γιαννίση διερευνά τη σχέση της ποίησης με το χώρο, τη σχέση της γραφής με τον ήχο. Τα αναλόγια ακόμη και χωρίς τον αναγνώστη – θεατή «γεμίζουν» τον εκθεσιακό χώρο με ήχο, επαναφέροντας κατά κάποιο τρόπο στη ζωή το γραπτό κείμενο .
Η αρχιτέκτων-ποιήτρια Φοίβη Γιαννίση μας καλεί να ακούσουμε τη φωνή μας και να αφήσουμε το σώμα να υπακούσει στην αναπνοή του σε μια ανάγνωση «από στήθους», ενάντια στην πρακτική της αποστήθισης.
 Συνεχίζονται έως 13 Ιανουαρίου στον κυρίως εκθεσιακό χώρο η ατομική έκθεση της Ντιλέκ Γουίντσεστερ (επιμέλεια Άννα Καφέτση) και του Αλέξανδρου Γεωργίου Χωρίς δικό μου όχημα I-V (επιμέλεια Δάφνη Βιτάλη).

 
Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης
 

•Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η έκθεση «ΤΕΤΤΙΞ» είναι η μία από τις 3 εκθέσεις που εγκαινιάζονται την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00.
 
 
  
  
Συγκεκριμένα:
  
 
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζοντας την πολιτική παραγωγής νέων έργων εγκαινιάζει τρεις νέες εκθέσεις την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00.
 
 
 -Στην αίθουσα νέων έργων την έκθεση Current Pasts του Βαγγέλη Βλάχου και του Ιβάν Γκρουμπάνοφ
 
 
-Στο μεσοπάτωμα την παιγνιώδη εγκατάσταση Ένα μέτρο του Μιχάλη Μανουσάκη
  
 
-Στο χώρο των νέων μέσων την οπτικοακουστική εγκατάσταση ΤΕΤΤΙΞ της Φοίβης Γιαννίση.
(Οι δύο εγκαταστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της εκθεσιακής σειράς του ΕΜΣΤ Κάθε μήνα).
 
 

Σχετικές ειδήσεις
Το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
29.09.2016 17:37
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιήσε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2016 - 2017, αλλά και τον απολογισμό της προηγούμενης σεζόν 2015 - 2016, υπό τη νέα του Διεύθυνση. Μια χρονιά που πέρασε όπου έγινε σημαντικό έργο για το μουσείο και μία χρονιά που έρχεται με νέο πρόγραμμα, αλλά και νέο όραμα και αισιοδοξία.
Γλυπτικός Λόγος: Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
15.07.2016 15:57
Με ιδιαίτερη συγκίνηση τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".
Πέρα από την κοινή λογική: έκθεση με έργα ρωσικής πρωτοπορίας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.01.2016 12:45
Η έκθεση «Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων.
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος: έκθεση από τον ΝΕΟΝ στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
26.10.2015 14:47
H έκθεση του ΝΕΟΝ «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ταξιδεύει από το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.