Η Kunsthalle Athena, σε μια ύστατη παράταση της θερινής της περιόδου, φιλοξενεί με ιδιαίτερη περηφάνια και χαρά τον Αυστριακό χορογράφο …

Michael Kliën, σε ένα τριήμερο συμμετοχικό σεμινάριο για τη χορογραφία και τις απροσδόκητες εμφανίσεις της στο κοινωνικοπολιτικό πεδίο. Συνολικά, το σεμινάριο διαρθρώνεται σε μια διάλεξη–συζήτηση για την πρώτη μέρα και ένα ακόλουθο διήμερο πρακτικό εργαστήριο.

Διάλεξη – συζήτηση
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012, 20:00
«Η εκτίναξη έξω από τον πολιτισμό και μέσα στον κόσμο: η χορογραφία ως αισθητική της
αλλαγής»

Διάρκεια: 1 ώρα
Πιστεύω πως η δράση, εάν είναι δυνατό να προγραμματιστεί τελικά, πρέπει πάντοτε να βασίζεται σε μια αισθητική σύλληψη.

Gregory Bateson

Ο Michael Kliën περιγράφει μια νέα ριζοσπαστική θεώρηση της χορογραφίας, ως μιας πρακτικής αποφασιστικά συνδεδεμένης με τις τωρινές κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες.

Η χορογραφία ως αισθητική της αλλαγής είναι μια μελέτη πάνω στη λειτουργία και το χειρισμό των κοινωνικών αρχετύπων, των δυναμικών τους και των νέων οικολογιών. Μετρώντας περισσότερα από δέκα χρόνια εντατικής έρευνας, η διάλεξη και η ακόλουθη συζήτηση θα εμβαθύνουν στην αντίληψη της χορογραφίας ως μιας αυτοδύναμης καλλιτεχνικής συνιστώσας και μιας κριτικής δημιουργικής δύναμης, ικανής να επηρεάζει το πρόσημο των σχέσεων και της σύγχρονης πραγματικότητας.

Εργαστήριο

Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012, 12:00 – 18:00
«Χορογραφώντας μέσα στη φαντασία των προσωπικών θεών»
Διάρκεια: 2 ημέρες (6 ώρες καθημερινά)
Περιορισμένες θέσεις. Η κράτηση είναι απαραίτητη
Μπορούμε να σκεφτούμε τη χορογραφία με όρους πρόβας. Αυτό είναι σαν να εργάζεσαι πάνω και μέσα στην ιδέα των ουτοπικών, αλλά παρόλα αυτά, πραγματικών κοινωνικών σχέσεων.
Andrew Hewitt: “Social Choreography”

Το εργαστήριο παρουσιάζει και αποκαλύπτει τη χορογραφία ως μια κατεξοχήν πολιτική δραστηριότητα, αδιόρατα συνυφασμένη με όλους εκείνους τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Ιδωμένη μέσα σε ένα συνεκτικό πλαίσιο με τις υπόλοιπες κατηγορίες της ανθρώπινης γνώσης (όπως η φιλοσοφία, η φυσική, η κοινωνιολογία, η ανθρωπολογία, κ.ά.), οι συμμετέχοντες καλούνται να αναγνωρίσουν και να αναθεωρήσουν τις επιστημολογικές προϋποθέσεις που ορίζουν τη διαδικασία της δημιουργίας και της δημιουργικότητας εν γένει. Παρουσιάζοντας και συζητώντας πάνω σε συγκεκριμένες μεθοδολογικές προσεγγίσεις, το εργαστήριο εξερευνά τις δομές και τις δυναμικές που εντοπίζονται ανάμεσα και μέσα στους ανθρώπους, ανάμεσα και μέσα στις ιδέες, καθώς και στη συνολική υφή της σύγχρονης πραγματικότητας. Επίσης, περιλαμβάνει μια εισαγωγή στην πρωτοποριακή ψυχαναλυτική μέθοδο Social Dreaming, μια ουσιαστικά πειραματική πρακτική που συνέλαβε και ανέπτυξε πρώτος ο Gordon Lawrence του Ινστιτούτου Tavistock (Λονδίνο).

Με βάση το πως θα καταρτιστεί η μορφή του εργαστηρίου από την παρουσία των συμμετεχόντων, ενδέχεται να παρουσιαστούν κάποια κινησιολογικά παραδείγματα. Δεν θα χρειαστούν κάποια ειδικά ρούχα και μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, ανεξάρτητα από την εμπειρία τους στον καλλιτεχνικό χορό.
Οι δύο εκδηλώσεις είναι δωρεάν και θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά. Η συμμετοχή στο εργαστήριο δεν προϋποθέτει την αντίστοιχη στη διάλεξη και αντίστροφα, όμως η παρουσία και στις δύο εκδηλώσεις του σεμιναρίου θα προσφέρει μια πιο εμπεριστατωμένη γνωριμία με τις χορογραφικές θεωρίες του Michael Kliën.
Μια συμβολική ενίσχυση για τα λειτουργικά έξοδα της Kunsthalle Athena είναι ευπρόσδεκτη. Θα προσφερθεί καφές και τσάι για όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ σας ενθαρρύνουμε να φέρετε κάποιο μαξιλάρι ή μικρό στρώμα, για να νιώσετε πιο άνετα κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου- εργαστηρίου.


Βιογραφικό σημείωμα
Ο Michael Kliën (1973) είναι ένας αναγνωρισμένος χορογράφος, επιμελητής και παραγωγός πολυάριθμων περιοδευόντων χορευτικών παραγωγών, εγκαταστάσεων και εκδηλώσεων. Το 1994 συνίδρυσε την κολλεκτίβα παραστατικών τεχνών Barriedale Operahouse (που έδρασε μέχρι το 2000) και εργάστηκε ως χορογράφος για το Ballett Frankfurt, Volksoper, κ.α. Από το 2003 έως το 2011 υπήρξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Daghdha (www.daghdha.org/archive), ενός από τους κορυφαίους καλλιτεχνικούς οργανισμούς της Ιρλανδίας.
Η εργασία του Kliën, ισότιμα μοιρασμένη ανάμεσα στις παραστατικές και τις Καλές Τέχνες, είναι αφιερωμένη στην εξέλιξη της χορογραφικής πρακτικής, κάτι για το οποίο τιμήθηκε με διδακτορικό βαθμό (PhD) από το Edinburgh College of Art το 2009. Πρόσφατα του έργα περιλαμβάνουν παραγωγές για τη Hayward Gallery στο Λονδίνο, για το IMMA (Irish Museum of Modern Art), το COIL στη Νέα Υόρκη, ενώ είναι υπεύθυνος και για την έκδοση Books of Recommendations – Choreography as an Aesthetics of Change.