Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Θρησκεία για άθεους - Αλαίν ντε Μποττόν

Θρησκεία για άθεους - Αλαίν ντε Μποττόν

Οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το best seller του Αλαίν ντε Μποττόν με τίτλο «Θρησκεία για άθεους»…

… σε μετάφραση Αντώνη Καλοκύρη.


ΚΙ ΑΝ ΟΣΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΛΗΘΗ, ΟΥΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ;


Μήπως θα ήταν καλή ιδέα για τους αγνωστικιστές και τους άθεους, αντί να χλευάζουν τις θρησκείες, να κλέψουν από αυτές –μια που είναι γεμάτες ωραίες ιδέες– για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να οργανώσουμε τις κοινωνίες μας; Συνδυάζοντας ένα αίσθημα βαθύτατου σεβασμού με την απουσία πίστης, ο Ντε Μποττόν προτείνει να αναζητήσουμε στις θρησκείες διορατικές σκέψεις, προκειμένου μεταξύ άλλων:
- να δημιουργήσουμε δεσμούς αλληλεγγύης
- να βελτιώσουμε τις προσωπικές μας σχέσεις
- να υπερβούμε τα συναισθήματα φθόνου και ανεπάρκειας
- να δραπετεύσουμε από την 24ωρη τυραννία των μέσων ενημέρωσης
- να ταξιδέψουμε
- να αποκομίσουμε περισσότερα από την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τη μουσική…
Η διαρκής και εν πολλοίς αδιέξοδη διαμάχη ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς πιστούς και τους άθεους μπαίνει σε νέα βάση με τη «Θρησκεία για άθεους» του Αλαίν ντε Μποττόν, που υποστηρίζει θαρραλέα ότι οι «υπερφυσικοί» θρησκευτικοί ισχυρισμοί είναι παντελώς ψευδείς – ωστόσο οι θρησκείες έχουν ακόμη να διδάξουν σε όλους μας κάποια πολύ σημαντικά πράγματα. Για υπερβολικά μεγάλο διάστημα οι μη πιστοί αντιμετώπιζαν την ακραία επιλογή ανάμεσα στο να υπομένουν ένα σωρό αλλόκοτα δόγματα ή να απορρίπτουν εντελώς μια ποικιλία από παρηγορητικές και ωραίες τελετουργίες και ιδέες. Ο Αλαίν ντε Μποττόν προτείνει εδώ μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα και πραγματικά χρήσιμη εναλλακτική πρόταση.


Ο Αλαίν ντε Μποττόν γεννήθηκε το 1969 στη Ζυρίχη και ζει στο Λονδίνο. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες με εξαιρετική επιτυχία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα: «Essays in Love», 1993 («Μικρή φιλοσοφία του έρωτα», Εκδ. Πατάκη, 2003), «Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου», 1997 (Εκδ. Πατάκη, 2002), «Η τέχνη του ταξιδιού», 2001 (Εκδ. Πατάκη, 2006), «Status Anxiety», 2004 («Περί του κοινωνικού status», Εκδ. Πατάκη, 2005), «Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας», 2006 (Εκδ. Πατάκη, 2007), «Οι χαρές και τα δεινά της εργασίας», 2009 (Εκδ. Πατάκη, 2009) και «Η παρηγορία της φιλοσοφίας», 2000 (Εκδ. Πατάκη, 2010). Είναι ιδρυτής των The School of Life (www.theschooloflife.com), ενώ διευθύνει την ομώνυμη σειρά βιβλίων, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.