Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Current Pasts - Βαγγέλης Βλάχος και Ιβάν Γκρουμπάνοφ: Έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Current Pasts - Βαγγέλης Βλάχος και Ιβάν Γκρουμπάνοφ: Έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Current Pasts» των Βαγγέλη Βλάχου και Ιβάν Γκρουμπάνοφ σε

επιμέλεια Δάφνης Βιτάλη από τις 5 Δεκεμβρίου μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2013.

 

Εκπρόσωποι μιας νεότερης γενιάς καλλιτεχνών, ο Βαγγέλης Βλάχος (Αθήνα, 1971) και ο Ιβάν Γκρουμπάνοφ (Βελιγράδι, 1976), επέλεξαν ο ένας τον άλλο για την ενδιαφέρουσα συνομιλία τους στην έκθεση Current Pasts (Τρέχοντα παρελθόντα).

 

Οι δυο τους αναφέρονται συχνά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας τους, με σκοπό την επανεξέτασή της και τη δημιουργία νέων πιθανών αφηγήσεων.

 

Το νέο έργο του Βαγγέλη Βλάχου Ξένοι αρχαιολόγοι από όρθια σε σκυφτή θέση αποτελείται από 53 φωτογραφίες που ο ίδιος ανέσυρε από τα αρχεία των ξένων αρχαιολογικών σχολών της Αθήνας. Απεικονίζουν ξένους αρχαιολόγους εν ώρα εργασίας σε αρχαιολογικές ανασκαφές ανά την επικράτεια. Η ιδέα του ξένου αρχαιολόγου που έρχεται στην Ελλάδα για να επιβλέψει τις εργασίες, δημιουργεί συσχετισμούς με τη σημερινή κατάσταση της χώρας, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση από ξένους τεχνοκράτες/οικονομολόγους.


Ο Ιβάν Γκρουμπάνοβ παρουσιάζει μια σειρά από σχέδια με τίτλο Smokescreens -στρατιωτικός όρος που αναφέρεται στο παραπέτασμα καπνού που απελευθερώνεται για να καλύψει την κίνηση των στρατευμάτων από τον εχθρό. Το κάθε σχέδιο (ακρυλικό και καπνός σε χαρτί) συνοδεύεται από μία σύντομη φράση δανεισμένη από τον Τύπο ή τα blοgs. Το δεύτερο έργο του, με τίτλο Dead Flαgs, είναι μια εγκατάσταση από παλιές σημαίες του κομμουνιστικού κόμματος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και άλλων σοσιαλιστικών δημοκρατιών, τις οποίες έχει συλλέξει από παλιά πολιτιστικά ιδρύματα και σχολεία, ανασύροντας, σαν άλλος αρχαιολόγος τεκμήρια της πτώσης των ιδεολογιών.

 
Ο Ιβάν Γκρουμπάνοφ θα βρίσκεται στην Αθήνα από 1 έως 6 Δεκεμβρίου.


Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη


 
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η έκθεση «Current Pasts» είναι η μία από τις 3 εκθέσεις που εγκαινιάζονται την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00.

 

Συγκεκριμένα:


Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζοντας την πολιτική παραγωγής νέων έργων εγκαινιάζει τρεις νέες εκθέσεις την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00.


 -Στην αίθουσα νέων έργων την έκθεση Current Pasts του Βαγγέλη Βλάχου και του Ιβάν Γκρουμπάνοφ


-Στο μεσοπάτωμα την παιγνιώδη εγκατάσταση Ένα μέτρο του Μιχάλη Μανουσάκη


-Στο χώρο των νέων μέσων την οπτικοακουστική εγκατάσταση ΤΕΤΤΙΞ της Φοίβης Γιαννίση.
(Οι δύο εγκαταστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο

 

Σχετικές ειδήσεις
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
28.11.2016 17:09
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Υποθετικοί Χοροί: έκθεση του Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
08.11.2016 17:15
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχεται τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του κόμικς στην σύγχρονη ρωσική τέχνη, τον Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι (Georgy Litichevsky, γεν. Dnepropetrovsk 1956, ζει στη Μόσχα και την Νυρεμβέργη).
Μ.Ε.Σ.Α.: Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων από το ΕΜΣΤ
24.06.2016 11:29
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στο πλαίσιο των δράσεων ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ και της ανάδειξης του κοινωνικού ρόλου της τέχνης και των θεσμών, παρουσιάζει το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (Μ.Ε.Σ.Α.).
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".