Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Current Pasts - Βαγγέλης Βλάχος και Ιβάν Γκρουμπάνοφ: Έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Current Pasts - Βαγγέλης Βλάχος και Ιβάν Γκρουμπάνοφ: Έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Current Pasts» των Βαγγέλη Βλάχου και Ιβάν Γκρουμπάνοφ σε

επιμέλεια Δάφνης Βιτάλη από τις 5 Δεκεμβρίου μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2013.

 

Εκπρόσωποι μιας νεότερης γενιάς καλλιτεχνών, ο Βαγγέλης Βλάχος (Αθήνα, 1971) και ο Ιβάν Γκρουμπάνοφ (Βελιγράδι, 1976), επέλεξαν ο ένας τον άλλο για την ενδιαφέρουσα συνομιλία τους στην έκθεση Current Pasts (Τρέχοντα παρελθόντα).

 

Οι δυο τους αναφέρονται συχνά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας τους, με σκοπό την επανεξέτασή της και τη δημιουργία νέων πιθανών αφηγήσεων.

 

Το νέο έργο του Βαγγέλη Βλάχου Ξένοι αρχαιολόγοι από όρθια σε σκυφτή θέση αποτελείται από 53 φωτογραφίες που ο ίδιος ανέσυρε από τα αρχεία των ξένων αρχαιολογικών σχολών της Αθήνας. Απεικονίζουν ξένους αρχαιολόγους εν ώρα εργασίας σε αρχαιολογικές ανασκαφές ανά την επικράτεια. Η ιδέα του ξένου αρχαιολόγου που έρχεται στην Ελλάδα για να επιβλέψει τις εργασίες, δημιουργεί συσχετισμούς με τη σημερινή κατάσταση της χώρας, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση από ξένους τεχνοκράτες/οικονομολόγους.


Ο Ιβάν Γκρουμπάνοβ παρουσιάζει μια σειρά από σχέδια με τίτλο Smokescreens -στρατιωτικός όρος που αναφέρεται στο παραπέτασμα καπνού που απελευθερώνεται για να καλύψει την κίνηση των στρατευμάτων από τον εχθρό. Το κάθε σχέδιο (ακρυλικό και καπνός σε χαρτί) συνοδεύεται από μία σύντομη φράση δανεισμένη από τον Τύπο ή τα blοgs. Το δεύτερο έργο του, με τίτλο Dead Flαgs, είναι μια εγκατάσταση από παλιές σημαίες του κομμουνιστικού κόμματος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και άλλων σοσιαλιστικών δημοκρατιών, τις οποίες έχει συλλέξει από παλιά πολιτιστικά ιδρύματα και σχολεία, ανασύροντας, σαν άλλος αρχαιολόγος τεκμήρια της πτώσης των ιδεολογιών.

 
Ο Ιβάν Γκρουμπάνοφ θα βρίσκεται στην Αθήνα από 1 έως 6 Δεκεμβρίου.


Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη


 
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η έκθεση «Current Pasts» είναι η μία από τις 3 εκθέσεις που εγκαινιάζονται την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00.

 

Συγκεκριμένα:


Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συνεχίζοντας την πολιτική παραγωγής νέων έργων εγκαινιάζει τρεις νέες εκθέσεις την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 20.00.


 -Στην αίθουσα νέων έργων την έκθεση Current Pasts του Βαγγέλη Βλάχου και του Ιβάν Γκρουμπάνοφ


-Στο μεσοπάτωμα την παιγνιώδη εγκατάσταση Ένα μέτρο του Μιχάλη Μανουσάκη


-Στο χώρο των νέων μέσων την οπτικοακουστική εγκατάσταση ΤΕΤΤΙΞ της Φοίβης Γιαννίση.
(Οι δύο εγκαταστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο

 

Σχετικές ειδήσεις
Το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
29.09.2016 17:37
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιήσε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της περιόδου 2016 - 2017, αλλά και τον απολογισμό της προηγούμενης σεζόν 2015 - 2016, υπό τη νέα του Διεύθυνση. Μια χρονιά που πέρασε όπου έγινε σημαντικό έργο για το μουσείο και μία χρονιά που έρχεται με νέο πρόγραμμα, αλλά και νέο όραμα και αισιοδοξία.
Μ.Ε.Σ.Α.: Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων από το ΕΜΣΤ
24.06.2016 11:29
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στο πλαίσιο των δράσεων ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ και της ανάδειξης του κοινωνικού ρόλου της τέχνης και των θεσμών, παρουσιάζει το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (Μ.Ε.Σ.Α.).
Αναδρομική έκθεση για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου
15.04.2016 12:36
Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι μια αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο "Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης".
Πέρα από την κοινή λογική: έκθεση με έργα ρωσικής πρωτοπορίας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
15.01.2016 12:45
Η έκθεση «Πέρα από την κοινή λογική. Έργα ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων.
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος: έκθεση από τον ΝΕΟΝ στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
26.10.2015 14:47
H έκθεση του ΝΕΟΝ «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ταξιδεύει από το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.