Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Τόποι - Συναυλία μουσικής δωματίου στο About

Τόποι - Συναυλία μουσικής δωματίου στο About

Το About παρουσιάζει τη συναυλία μουσικής δωματίου με τίτλο «Τόποι» με τους: Γιώργο Αρνή στο κοντραμπάσο, Κώστα Γιοβάνη, στο όμποε,

Δημήτρη Γκόγκα στην τρομπέτα και Λευκή Κολοβού στο βιολοντσέλο την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 20.30.

 

ΤΟΠΟΙ


Πρόκειται για μια σειρά έργων που το καθένα ερμηνεύεται από ένα όργανο και έχουν για γενικό τίτλο Τα Ιδανικά. Το πρώτο έργο αυτής της σειράς άρχισε να γράφεται στα τέλη του χειμώνα του 2010 ενώ το τελευταίο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2012. Η σειρά αυτή, έχοντας υπόρρητα τον χαρακτήρα της ακολουθίας, μπορεί να παρουσιαστεί ως τέτοια αλλά είναι εξ ίσου δυνατό κάθε έργο, διατηρώντας την αυτοτέλειά του, να παρουσιαστεί ξεχωριστά.


Η περίοδος δημιουργίας αυτών των έργων είναι τυχαία ή αποτελεί απόρροια της πρώτης περιόδου της Ελληνικής Κρίσης –που δεν είναι παρά η πρώτη περίοδος ενός νέου τύπου πολέμου, του Οικονομικού Πολέμου, μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο; Ομολογώ ότι είναι δύσκολη η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα, γιατί, ήδη, από τις αρχές αυτής της δεκαετίας, τα συμπτώματα μιας πολύπλευρης και πολυσήμαντης κρίσης, με στοιχεία παρακμής, ήταν πια ολοφάνερα στην ελληνική κοινωνία ενώ είχαν αρχίσει να γίνονται διακριτά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, η ιδέα για μια σειρά έργων με αναφορές στα ανθρώπινα ιδανικά, ως προσωπική ανάγκη εξόδου, είχε αρχίσει να σχηματίζεται στο μυαλό μου ήδη από την περίοδο 2007 – 08. Τελείως τυχαία περιστατικά, όπως και οι ηχογραφήσεις άλλων έργων μου, συνέβαλαν στην καθυστέρηση  της γραφής αυτών των κομματιών και της μουσικής μορφοποίησης αυτής της ιδέας. Μιας ιδέας που χρησιμοποιεί για γενικό τίτλο μια λέξη σχεδόν ξεχασμένη, η οποία φέρνει μαζί της συνειρμούς από άλλες ιστορικές περιόδους –όχι και τόσο παλιές- όπου οι ιδεολογίες και τα θεμέλια της σκέψης ήταν ζητήματα πρώτης γραμμής για μεγάλα τμήματα των κοινωνιών.

 


Τριάντα, τουλάχιστον, χρόνια μετά την αποδιάρθρωση ή το “τέλος” των ιδεολογιών, ο απολογισμός, εμπειρικός και θεωρητικός, αυτής της περιόδου, επιβάλλει όλους μας την επιλογή μιας θέσης. Η δική μου θέση εκφράζεται και μέσα από αυτήν την σειρά των Τόπων.


Από τι συνίστανται αυτοί οι Τόποι; Από εκατοντάδες ρυθμικούς, μελωδικούς και δυναμικούς πυρήνες που ενώνονται και διασπώνται παίρνοντας την μορφή των μοντέλων ενώ, ταυτόχρονα, συνυφαίνονται με μοτίβα, με αποσπάσματα τραγουδιών που έγιναν ύμνοι και σύμβολα στα χείλη και στην μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων κατά χώρες και κατά εποχές. Έτσι, πιο συγκεκριμένα, στον Τόπο Α, υπάρχουν αναφορές στο Einheitsfrontlied, των Χ. Άϊσλερ και Μπ. Μπεχτ –ένα ιστορικό τραγούδι του Μεσοπολέμου που αναδεικνύει την Εργατική Αυτονομία και Αλληλεγγύη . Στον Τόπο Ε, οι μουσικές αναφορές στρέφονται προς ένα παλιό Κρητικό ριζίτικο, τα Αγρίμια και Αγριμάκια, ένα τραγούδι γεμάτο συμβολισμούς που προβάλλει την ανάγκη για Ελευθερία. Στον Τόπο Δ έχουμε πολλές αναφορές σ’ ένα τραγούδι που έγινε ύμνος από χιλιάδες στρατιώτες του Δημοκρατικού Στρατού στον Ισπανικό Εμφύλιο. Τέλος, στον Τόπο ΕRRE οι αναφορές γίνονται σε ένα ποίημα του Αργεντίνου ποιητή X. Ουάζι, σε τρία τραγούδια, ένα κουβανέζικο, ένα αργεντίνικο και σε ένα χιλιανό, με κοινό θέμα την Αντίσταση και την Επανάσταση (Resistencia – Revolucion), για να καταλήξουν στο τραγούδι – σύμβολο της Βιολέτα Πάρα, το Gracias a la vida.

 


Φυσικά, οι Τόποι, δεν υποννοούν γεωγραφικά σημεία του κόσμου, αφού τα Ιδανικά ξεπερνούν κατά πολύ οριοθετήσεις, σύνορα και κράτη. Αντίθετα, αναφέρονται σε τόπους της φαντασίας μας, δηλαδή εκεί όπου υπάρχει η δυνατότητα της αναγέννησης και της εξύψωσης των ιδεών, των μεγάλων αξιών, από τον άνθρωπο –τον κάθε άνθρωπο, σε οποιοδήποτε χώρο και χρόνο.
 

 

Θωμάς Σλιώμης

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Απόσταγμα Ρωσίας: αριστουργήματα ρωσικής μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.11.2016 09:58
Δύο σημαντικοί έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή παρουσία, η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και ο πιανίστας Απόστολος Παληός, θα ερμηνεύσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα που σκιαγραφεί μουσικά τη ρωσική ρομαντική και σοβιετική εποχή μέσα από αριστουργήματα των Τσαϊκόφσκι, Ραχμάνινοφ, Στραβίνσκι, Χατσατουριάν, Γκλίνκα-Μπαλάκιρεφ, Σνίτκε και Προκόφιεφ. Η συναυλία, που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, έχει τίτλο «Απόσταγμα Ρωσίας» και σηματοδοτεί την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων του Κύκλου Μουσικής Δωματίου «Από τη Ρωσία με αγάπη».
Τo Koυαρτέτο Εγχόρδων της Φιλαρμονικής του Μονάχου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.10.2016 10:41
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται για μια ακόμη χρονιά τον Κύκλο Μουσικής Δωματίου, που φέτος αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες, η πρώτη από τις οποίες τιτλοφορείται «Μπετόβεν κοινός παρονομαστής».
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
Η Νέλλη Σεμιτέκολο και ο Κωνσταντίνος Σφέτσας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.06.2016 16:39
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια απολαυστική βραδιά μουσικής δωματίου από δύο καταξιωμένους σολίστ.
Αφανής Γεωμετρία: Συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα του Θανάση Δρίτσα
24.03.2016 14:45
Την Κυριακή 3 Απριλίου στις 8 μ.μ. στην Αίθουσα Τέχνης Εστουδιαντίνα, ο γνωστός Καρδιολόγος, Συγγραφέας και Συνθέτης Θανάσης Δρίτσας, παρουσιάζει έναν κύκλο έργων μουσικής δωματίου, υπό τον τίτλο «Αφανής Γεωμετρία».