Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Τιμητική συναυλία για τον Βύρωνα Φιδετζή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τιμητική συναυλία για τον Βύρωνα Φιδετζή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διοργανώνει τιμητική συναυλία για το Βύρωνα Φιδετζή στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

… την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012, στις 20.00.


Την αποχαιρετιστήρια συναυλία του ως μόνιμος αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών δίνει ο Βύρων Φιδετζής, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, στις 8μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.Κλείνει έτσι έναν γόνιμο και δημιουργικό 25ετή κύκλο προσφοράς στην Ορχήστρα , στην διάρκεια του οποίου θήτευσε και ως καλλιτεχνικός της διευθυντής (2004-2011). Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Βύρωνα Φιδετζή είναι η άρρηκτη σύνδεσή του με το ελληνικό ρεπερτόριο. Είναι συνεπώς λογικό σ’  αυτήν την, ιδιαίτερης συναισθηματικής φόρτισης, βραδιά, ν΄ακουστούν σημαντικά έργα των Καλομοίρη και Σαμάρα, αλλά και τα υπέροχα Nεοελληνικά Tραγούδια του Ντβόρζακ. ‘Ολες οι ενορχηστρώσεις έχουν γίνει από τον ίδιο τον Φιδετζή.


Σολίστ της συναυλίας είναι οι λυρικοί ερμηνευτές Λένια Ζαφειροπούλου (υψίφωνος), Μαρισία Παπαλεξίου (μεσόφωνος), Μαρία Βλαχοπούλου (μεσόφωνος), Βαγγέλης Χατζησίμος (τενόρος), Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος), Δημήτρης Καβράκος (βαθύφωνος). Συμμετέχουν ακόμα η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας, η Opus Femina και η Παιδική Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων.


Τα έργα που θα ερμηνευτούν στη συναυλία είναι συγκεκριμένα:
Η Δεύτερη Ραψωδία «Τραγούδι στη Νύχτα» του Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962). Σύνθεση του  1921, ανήκει, κατά τον Φιδετζή, στην δεύτερη δημιουργική περίοδο του Καλομοίρη, η οποία χαρακτηρίζεται από το «μπόλιασμα» της τέχνης του, με τις κατακτήσεις της γαλλικής μουσικής. Τα Τρία Νεοελληνικά Τραγούδια, τα οποία συνέθεσε ο Αντονίν Ντβόρζακ (1841-1904), βασισμένος στα, μεταφρασμένα στα τσεχικά, ελληνικά δημοτικά τραγούδια «Ο Κόλιας»(κλέφτικο από την Βυτίνα), «Ο βοσκός και οι νεράιδες» (ποιμενικό από την Κάρπαθο) και «Το μοιρολόι της Πάργας» (σουλιώτικο,ηρωικό). Καθώς η πλήρης παρτιτούρα του έργου έχει χαθεί ο Βύρων Φιδετζής έκανε ουσιαστικά μια ανασύνθεση, βασισμένος σε μία πάρτα βιόλας που εντόπισε, καθώς και στις γνώσεις του για το ύφος του συνθέτη.


Ο «Υμνος εις τον Βάκχον», έργο που συνέθεσε ο Σπυρίδων Σαμάρας (1861-1917) βασισμένος σε ποίηση του Γ.Τσοκόπουλου, πιθανότατα για να το παρουσιάσει το 1912, στις «Εορτές των Απόκρεω». Έργο του Σαμάρα είναι και η όπερα «Τίγκρα» που παρέμεινε όμως ανολοκλήρωτη. Σώζεται μόνον η Α΄Πράξη, σε χειρόγραφα που σήμερα φυλάσσονται στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη . Το πρόγραμμα είναι αντιπροσωπευτικό της μουσικής προσωπικότητας του Βύρωνα Φιδετζή ο οποίος στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του ως σολίστ του βιολοντσέλου και ως διευθυντής ορχήστρας, έχει παρουσιάσει πάνω από 250 ελληνικά έργα. Τα περισσότερα από αυτά ήταν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση ή σε δημόσια παρουσίαση μετά από πολύχρονη σιωπή.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ  ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ (1883-1962)
Ραψωδία αρ.2 για πιάνο «Τραγούδι στη Νύχτα»


ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841 – 1904)
Τρία νεοελληνικά τραγούδια, έργο 50


ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (1861 – 1917)       
Ύμνος στον Βάκχο
Α’ Πράξη από την όπερα «Τίγκρα»


Όλα τα έργα της συναυλίας έχουν ενορχηστρωθεί από τον Βύρωνα Φιδετζή

Σολίστ: Λένια Ζαφειροπούλου, υψίφωνος
           Μαρισία Παπαλεξίου, μεσόφωνος
           Μαρία Βλαχοπούλου, μεσόφωνος
           Βαγγέλης Χατζησίμος, τενόρος
           Διονύσης Σούρμπης, βαρύτονος
           Δημήτρης Καβράκος, βαθύφωνος

Συμμετέχουν:
Χορωδία Δήμου Αθηναίων
Χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης
Opus Femina
Παιδική Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων
[Διδασκαλία χορωδιών: Σταύρος Μπερής, Φάλια Παπαγιαννοπούλου]
Σολίστ: Βύρων Φιδετζής

 

Tης συναυλίας θα προηγηθεί στις 19:45 δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.

Σχετικές ειδήσεις
Κάθε ευχή και ένα τραγούδι, με την Χορωδία Rosarte στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
16.12.2016 12:39
Με αγαπημένα κάλαντα, γιορτινά τραγούδια και μουσικές ευχές από όλο τον κόσμο υποδέχεται τα φετινά Χριστούγεννα η Παιδική και Νεανική Χορωδία ROSARTE την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έργα πολυφωνικής μουσικής σε 1η πανελλήνια εκτέλεση από τη Χορωδία της ΕΡΤ στο Μέγαρο
01.12.2016 11:53
Ο νέος ετήσιος κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Η ανθρώπινη φωνή διευρύνεται με μια ακόμη συναυλία αφιερωμένη στην πολυφωνική μουσική. Έτσι, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος υποδέχεται τη Χορωδία της ΕΡΤ που, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προτείνει στο κοινό ένα πρόγραμμα με θρησκευτικά αλλά και κοσμικά έργα, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.
Οι πόλεις της μουσικής - Λονδίνο: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 10:17
Ένα από τα πιο αγαπημένα και συγκινησιακά φορτισμένα Kοντσέρτα για τσέλο, είναι το, πλήρες σε πηγαίο λυρισμό του και «εξομολογητική» διάθεση, Κοντσέρτο του Άγγλου σερ Έντουαρντ ‘Ελγκαρ. Ενταγμένο στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραδίδεται στο σολιστικό ταλέντο του Α΄κορυφαίου τσελίστα της Ορχήστρας Γιάννη Τσιτσελίκη.
Αμερικανική βεντάλια: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
28.03.2016 10:33
Έντονοι χορευτικοί ρυθμοί, τζαζ αρμονίες και γνωστές, αισθαντικές μελωδίες συνθετών του 20ου αιώνα από την αμερικανική ήπειρο, κυριαρχούν στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 1η Απριλίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και με σολίστ έναν λαμπρό εκπρόσωπο της νέας γενιάς πιανιστών, τον 27χρονο Αλέξανδρο Σαρακενίδη.
Μνήμη: Συναυλία του Ex Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.03.2016 14:56
Το Ex Silentio παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα, τη συναυλία Μνήμη.