Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Με δύναμη από την Πολωνία, στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Με δύναμη από την Πολωνία, στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Με δύναμη από την Πολωνία»,…

… το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 25 Νοεμβρίου 2012


Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ταινίες Η δομή του κρυστάλλου του Κριστόφ Ζανούσι/Krzysztof Zanussi (22/11), Το τρίτο μέρος της νύχτας του Αντρέι Ζουλάφσκι/Andrzej Zulawski (23/11), Ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής του Κριστόφ Κισλόφσκι/Krzysztof Kieslowski (24/11) και Εγκατάλειψη του Γέρζι Σκολιμόφσκι/Jerzy Skolimowski (25/11).


Το πολωνικό σινεμά στα μολυβένια χρόνια του (αν)υπαρκτού σοσιαλισμού υπήρξε μια φωτεινή εξαίρεση. Στο πρόγραμμα αυτό παρουσιάζονται τέσσερις εμβληματικές ταινίες σπουδαίων δημιουργών, οι οποίες συνομιλώντας μεταξύ τους δημιουργούν ένα μοναδικό κινηματογραφικό ξέφωτο: ζωτικής σημασίας ηθικά διλήμματα, εσωτερικές περιπλανήσεις, πνευματικές και φιλοσοφικές ασκήσεις ζωής , σχέσεις επιστήμης-θρησκείας, αναζήτηση του βαθύτερου νοήματος της ζωής (Η δομή του κρυστάλλου)• εσχατολογική αλληγορία γύρω από την ανεξήγητη φύση του κακού, τη βαριά σκιά του θανάτου πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και την απεγνωσμένη αναζήτηση διαφυγής από έναν ζοφερό κόσμο, φωτισμένο μονάχα από τη σκοτεινή λάμψη της Αποκάλυψης (Το τρίτο μέρος της νύχτας)• το σινεμά της «ηθικής ανησυχίας» του Κριστόφ Κισλόφσκι που σχολιάζει με οξυδέρκεια τα όρια της κινηματογραφικής εικόνας στην καταγραφή του πραγματικού, κάτι που αναγκάζει τον Ερασιτέχνη κινηματογραφιστή (έξοχος στον κεντρικό ρόλο ο Γέρζι Στουρ), σε μια πικρή συνειδητοποίηση των εσωτερικών και εξωτερικών συνοριακών γραμμών της ύπαρξης, και τέλος το αριστούργημα του Γέρζι Σκολιμόφσκι Εγκατάλειψη, μια από τις πιο μοντέρνες και ρηξικέλευθες ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60, όπου υπαρξιακή συνθήκη του κεντρικού ήρωα (ερμηνευμένος από τον ίδιο τον σκηνοθέτη), είναι αυτή της απόλυτης αποξένωσης – ακόμα κι απ’ τον ίδιο του τον εαυτό.

Σχετικές ειδήσεις
Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
07.12.2016 14:06
Η Τώνια Μαρκετάκη και η Φρίντα Λιάππα, οι δύο μεγάλες απούσες σκηνοθέτιδες, άφησαν το δυναμικό τους στίγμα στον μεταπολιτευτικό ελληνικό κινηματογράφο. Αυτή την εβδομάδα, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης τιμά τις δύο δημιουργούς αναζητώντας τη δύναμη της ελευθερίας έτσι όπως την κατέγραψαν στο έργο τους, μέσα από το αφιέρωμα με τίτλο Τώνια Μαρκετάκη & Φρίντα Λιάππα «Strength of Freedom».
Ιστορίες εξουσίας και βίας: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
05.04.2016 15:33
Το αφιέρωμα «Ιστορίες εξουσίας και βίας» που παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.
Αφιέρωμα στον Ατόμ Εγκογιάν από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
19.01.2016 13:31
Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο κοινό το αφιέρωμα «Ατόμ Εγκογιάν: ένας Καναδός από την Αρμενία», από την Πέμπτη 21 έως και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.
Ο κόκκινος δράκος βρυχάται: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
16.12.2015 13:18
Τα μυστήρια της Ανατολής χρωματίζουν τις ταινίες του νέου αφιερώματος της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ο κόκκινος δράκος βρυχάται», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 17 έως και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.
Στην αλλόκοτη χώρα του Ντέιβιντ Λιντς: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
08.12.2015 14:21
Το ονειρικό, εκκεντρικό και παράδοξα γοητευτικό κινηματογραφικό σύμπαν του Ντέιβιντ Λιντς / David Lynch ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη μέσα από το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Στην αλλόκοτη χώρα του Ντέιβιντ Λιντς», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.