Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Με δύναμη από την Πολωνία, στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Με δύναμη από την Πολωνία, στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Με δύναμη από την Πολωνία»,…

… το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 25 Νοεμβρίου 2012


Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ταινίες Η δομή του κρυστάλλου του Κριστόφ Ζανούσι/Krzysztof Zanussi (22/11), Το τρίτο μέρος της νύχτας του Αντρέι Ζουλάφσκι/Andrzej Zulawski (23/11), Ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής του Κριστόφ Κισλόφσκι/Krzysztof Kieslowski (24/11) και Εγκατάλειψη του Γέρζι Σκολιμόφσκι/Jerzy Skolimowski (25/11).


Το πολωνικό σινεμά στα μολυβένια χρόνια του (αν)υπαρκτού σοσιαλισμού υπήρξε μια φωτεινή εξαίρεση. Στο πρόγραμμα αυτό παρουσιάζονται τέσσερις εμβληματικές ταινίες σπουδαίων δημιουργών, οι οποίες συνομιλώντας μεταξύ τους δημιουργούν ένα μοναδικό κινηματογραφικό ξέφωτο: ζωτικής σημασίας ηθικά διλήμματα, εσωτερικές περιπλανήσεις, πνευματικές και φιλοσοφικές ασκήσεις ζωής , σχέσεις επιστήμης-θρησκείας, αναζήτηση του βαθύτερου νοήματος της ζωής (Η δομή του κρυστάλλου)• εσχατολογική αλληγορία γύρω από την ανεξήγητη φύση του κακού, τη βαριά σκιά του θανάτου πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και την απεγνωσμένη αναζήτηση διαφυγής από έναν ζοφερό κόσμο, φωτισμένο μονάχα από τη σκοτεινή λάμψη της Αποκάλυψης (Το τρίτο μέρος της νύχτας)• το σινεμά της «ηθικής ανησυχίας» του Κριστόφ Κισλόφσκι που σχολιάζει με οξυδέρκεια τα όρια της κινηματογραφικής εικόνας στην καταγραφή του πραγματικού, κάτι που αναγκάζει τον Ερασιτέχνη κινηματογραφιστή (έξοχος στον κεντρικό ρόλο ο Γέρζι Στουρ), σε μια πικρή συνειδητοποίηση των εσωτερικών και εξωτερικών συνοριακών γραμμών της ύπαρξης, και τέλος το αριστούργημα του Γέρζι Σκολιμόφσκι Εγκατάλειψη, μια από τις πιο μοντέρνες και ρηξικέλευθες ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60, όπου υπαρξιακή συνθήκη του κεντρικού ήρωα (ερμηνευμένος από τον ίδιο τον σκηνοθέτη), είναι αυτή της απόλυτης αποξένωσης – ακόμα κι απ’ τον ίδιο του τον εαυτό.

Σχετικές ειδήσεις
Αφιέρωμα στον Αντρέι Βάιντα από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
13.12.2016 15:17
Με ένα αφιέρωμα στον πολυβραβευμένο μετρ του ευρωπαϊκού σινεμά Αντρέι Βάιντα, που έφυγε από την ζωή τον περασμένο Οκτώβριο, αποχαιρετά το 2016 η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης. Το αφιέρωμα με τίτλο «Early Wajda» παρουσιάζει τέσσερις ταινίες από την πρώτη περίοδο δημιουργίας του πολωνού σκηνοθέτη και συγκεκριμένα τα φιλμ Κανάλ, Στάχτες και διαμάντια, Το δάσος με τις σημύδες και Η γη της Επαγγελίας.
Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
07.12.2016 14:06
Η Τώνια Μαρκετάκη και η Φρίντα Λιάππα, οι δύο μεγάλες απούσες σκηνοθέτιδες, άφησαν το δυναμικό τους στίγμα στον μεταπολιτευτικό ελληνικό κινηματογράφο. Αυτή την εβδομάδα, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης τιμά τις δύο δημιουργούς αναζητώντας τη δύναμη της ελευθερίας έτσι όπως την κατέγραψαν στο έργο τους, μέσα από το αφιέρωμα με τίτλο Τώνια Μαρκετάκη & Φρίντα Λιάππα «Strength of Freedom».
Αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
29.11.2016 12:29
Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης αναζητά τις κινηματογραφικές περιπλανήσεις του Βιμ Βέντερς στο νέο της αφιέρωμα με τίτλο «Wenders in Town», και προσκαλεί να τον ανακαλύψουμε ξανά μέσα από 4 αριστουργηματικά φιλμ.
Ιστορίες εξουσίας και βίας: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
05.04.2016 15:33
Το αφιέρωμα «Ιστορίες εξουσίας και βίας» που παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.
«5 δεκαετίες, 50 ταινίες: Η δεκαετία του ‘40»: Αφιέρωμα της Μικρής Λέσχης στην Ταινιοθήκη
15.03.2016 15:38
Το αφιέρωμα της «μικρής λέσχης» με τίτλο «5 δεκαετίες, 50 ταινίες» συνεχίζεται με τη δεκαετία του 1940 που ξεκινάει τη Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στην Ταινιοθήκη.