Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Πιερ και Ζαν - Guy de Maupassant

Πιερ και Ζαν - Guy de Maupassant

Οι Εκδόσεις Ροές παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Γκυ ντε Μωπασσάν με τίτλο «Πιερ και Ζαν», που ανήκει στη σειρά «Ξένη Λογοτεχνία»…

… σε μετάφραση Νάσιας Ντινοπούλου.


Τέταρτο μυθιστόρημα του Μωπασσάν (προηγήθηκε το Όρος Οριόλ και ακολούθησε το Κραταιά ως θάνατος, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Printa), το Πιερ και Ζαν γράφτηκε το καλοκαίρι του 1887, πρωτοδημοσιεύθηκε σε συνέχειες στο τέλος εκείνης της χρονιάς και κυκλοφόρησε ως βιβλίο τον Ιανουάριο του 1888.


Στο λιμάνι της Χάβρης, στη Νορμανδία, η ζωή των Ρολάν, ενός ζεύγους συνταξιούχων εμπόρων, κυλά ήσυχα. Κοντά τους έχουν τους δυο ενήλικους πια γιους τους: τον Πιερ, γιατρό, και τον Ζαν, δικηγόρο. Τα δυο αδέλφια είναι –στην εμφάνιση αλλά και στο χαρακτήρα– διαφορετικά μεταξύ τους όσο η μέρα με τη νύχτα, χωρίς ωστόσο αυτό να δημιουργεί εντάσεις. Όμως η ζωή όλων θα αλλάξει ξαφνικά όταν πεθαίνει ένας οικογενειακός φίλος, αφήνοντας στη διαθήκη του την περιουσία του στον Ζαν – και μόνο... Η κληρονομιά θέτει αμείλικτα ερωτήματα ως προς την πατρότητα του ενός αδελφού. Ποια θα είναι η στάση του μεγαλύτερου αδελφού, του Πιερ, απέναντι στη μητέρα του; Και ποια η στάση του Ζαν; Πώς διαχειρίζεται την εσωτερική της κρίση μια οικογένεια όταν έρχεται αντιμέτωπη με μιαν απρόσμενη, σκληρή αλήθεια;


Σε τούτο το «μικρό ψυχολογικό μυθιστόρημα», όπως το χαρακτήριζε ο ίδιος o συγγραφέας, παρακολουθεί κανείς «την πορεία μιας ψυχής και στις παραμικρές της λεπτομέρειες», καθώς η αμφιβολία αρχίζει να κατατρώει σταδιακά τον έναν από τους ήρωες. Στις σελίδες του βιβλίου βρίσκουμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά θέματα του Μωπασσάν: το διττό της ανθρώπινης φύσης (εντέλει, μήπως «ο Πιερ είναι ο Ζαν;»), τις σχέσεις των δύο φύλων, τη συζυγική απιστία, τις μικροαστικές συνήθειες, την επίδραση του χρήματος στις ζωές των ανθρώπων. Κι ακόμα, όπως έχει επισημανθεί, το μυθιστόρημα περιέχει μερικές απ’ τις πιο όμορφες σελίδες της «ιμπρεσιονιστικής» λογοτεχνίας σχετικά με τη νορμανδική εξοχή, τη θάλασσα, τα λιμάνια και τα πλοία… Η έκδοση περιλαμβάνει, εν είδει προλόγου, το κείμενο «Το μυθιστόρημα», ένα είδος μανιφέστου όπου ο Μωπασσάν εκθέτει τα πιστεύω του σχετικά με την τέχνη του μυθιστοριογράφου.

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.