Το Goethe Institut Athen και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Γαλλό-γερμανικού ταμείου – Fonds franco-allemand 2012 …

με αφορμή την 50η επέτειο της υπογραφής της «Συνθήκης των Ηλυσίων» μας καλούν στις ομιλίες – συζητήσεις με θέμα «ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – Προοπτικές πολιτιστικής πολιτικής: κρίση και δημιουργικότητα» στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2012.

22-23.11.2012 | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι στρογγυλές τράπεζες αυτές ευελπιστούν να αποτελέσουν επίκεντρο για την διερεύνηση και την αναζήτηση νέων προοπτικών πολιτιστικής διαχείρισης σε μία περίοδο όπου ο πολιτισμός βάλλεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις δραστικές περικοπές κονδυλίων

Ο στοχασμός και ο διάλογος που προτείνουν δεν περιορίζεται στο γάλλο-γερμανικό πλαίσιο. Το ερώτημα που τίθεται αφορά στις υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ των διαφόρων τρόπων χρηματοδότησης του πολιτισμού από τους κρατικούς φορείς και τα ιδιωτικά ιδρύματα.
 
Ακόμη και σε περίοδο λιτότητας, οι πολιτιστικοί φορείς οφείλουν να διατηρούν την ποιότητα και την εμβέλεια των δράσεών τους. Γεγονός που απαιτεί από την πλειοψηφία τους τον οραματισμό νέων τρόπων χρηματοδότησης και λειτουργίας. Παραδείγματα επιτυχίας (Γαλλία/Γερμανία) προερχόμενα τόσο από αναγνωρισμένους φορείς όσο και από πειραματικούς πόλους δημιουργικών επιχειρήσεων, αποδεικνύουν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό σε όλα τα επίπεδα και στο σύνολο της επικράτειας.

 
Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, auditorium Theo Angelopoulos

Πολιτιστική πολιτική και κρίση / πολιτιστική πολιτική σε κρίση: για μία νέα οικονομία του πολιτισμού

Εισαγωγή: Jean-Claude POMPOUGNAC, Σύμβουλος, ανταποκριτής της Επιτροπής ιστορίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας
 
Συντονισμός: Michael MARTENS, ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung
 
Ομιλητές: Θοδωρής ΑΜΠΑΖΗΣ, Didier DESCHAMPS, Laurent LE BON, Brigitte LEFÈVRE,  Γιώργος ΛΟΥΚΟΣ, Barbara MUNDEL, Christine RIEDEL, Jochen SANDIG, Ντένης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση D/F/GR
 
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές με επίδειξη του πάσου ή βεβαίωσης εγγραφής.


Παρασκευή 23 Νοεμβρίου

Goethe-Institut Athen
 
Εν καιρώ κρίσης ο πολιτισμός παραμένει πόλος έλξης και ανάπτυξης; Πως επανακτόνται οι καλλιτεχνικές ανταλλαγές, η κινητικότητα των καλλιτεχνών και των παραγωγών σε ένα πολιτιστικό πλαίσιο σε συνεχή μετάλλαξη;
 
Εισαγωγή: Jean-Claude POMPOUGNAC, Σύμβουλος, ανταποκριτής της Επιτροπής ιστορίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας
 Συντονισμός: Μυρσίνη ΖΟΡΜΠΑ, συγγραφέας/αρθρογράφος, πρώην Ευρωβουλευτής

Ομιλητές: Jean-Baptiste JOLY, Ξένια ΚΑΛΠΑΚΤΣΟΓΛΟΥ, Ασπασία ΛΟΥΒΗ-ΚΙΖΗ,
 
Verena METZE-MANGOLD, POKA-YIO, Sylviane TARSOT-GILLERY, Emmanuel WALLON
 
Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση D/F/GR

ΓΑΛΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Didier DESCHAMPS
 
Διευθυντής της DRAC Languedoc-Roussillon
 
Κάτοχος της Agrégation γερμανικών, ο Didier DESCHAMPS διηύθυνε τα Γαλλικά Ινστιτούτα του Αμβούργου και του Μονάχου πριν διοριστεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας το 1993. Σύμβουλος και Επικεφαλής του τομέα πολιτισμού στο Γραφείο του Υπουργού από το 2004 μέχρι το 2006, διευθύνει την DRAC Languedoc-Roussillon από το Σεπτέμβριο του 2006.

Laurent Le Bon
 
Διευθυντής του Centre Pompidou-Metz
 
Διπλωματούχος του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po Paris) και της Σχολής του Λούβρου, επιμελητής του Centre Pompidou, Εθνικό μουσείο σύγχρονης τέχνης, ο Laurent LE BON διευθύνει το Centre Pompidou-Metz από τον Μάιο του 2010 και έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της Nuit blanche 2012. Συγγραφέας άρθρων και βιβλίων με θέμα την τέχνη, διδάσκει παράλληλα στην Σχολή του Λούβρου και στο Sciences Po Paris.
 
Brigitte LEFEVRE
 
Διευθύντρια Χορού της Εθνικής Όπερας του Παρισιού

Απόφοιτη της Σχολής χορού της Όπερας του Παρισιού στην οποία εντάσσεται σε ηλικία μόλις 8 ετών, η Brigitte LEFEVRE εργάστηκε αρχικά ως χορεύτρια και χορογράφος πριν ακολουθήσει καριέρα υψηλόβαθμου στελέχους διοίκησης πολιτιστικών φορέων από το 1985. Διευθύνει από το 1996 τον τομέα Χορού της Εθνικής Όπερας του Παρισιού.

Jean-Claude POMPOUGNAC
 
Σύμβουλος, ανταποκριτής της Επιτροπής ιστορίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας
 
Φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, ο Jean-Claude POMPOUGNAC εργάστηκε στην Δημόσια βιβλιοθήκη πληροφοριών (BPI) του Centre Pompidou. Διετέλεσε μεταξύ άλλων, τεχνικός σύμβουλος στο Γραφείο του Υπουργού Πολιτισμού, διευθυντής της DRAC Centre και του φορέα πολιτιστικής δράσης της πόλης του Bondy (93). Είναι σήμερα σύμβουλος, ανταποκριτής της Επιτροπής ιστορίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας.
 
Sylviane TARSOT-GILLERY
 
Γενική διευθύντρια του Institut français

Υψηλόβαθμη διοικητική λειτουργός, διπλωματούχος του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po Paris), η Sylviane TARSOT-GILLERY ανέλαβε την διεύθυνση διαφορετικών πολιτιστικών οργανισμών προσφέροντας αναγνωρισμένες γνώσεις στον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό τομέα. Είναι από τον Οκτώβριο του 2010, γενική διευθύντρια του Institut français.
 Emmanuel WALLON
 
Καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Paris X Ouest – Nanterre
 
Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po Paris), διδάκτωρ κοινωνιολογίας (EHESS) και διευθυντής ερευνών στις πολιτικές επιστήμες (Paris X), ο Emmanuel WALLON είναι καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris X (Nanterre) και στο Κέντρο θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Louvain-la-Neuve (Βέλγιο). Συμμετέχει παράλληλα σε συμβουλευτικές επιτροπές οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κρατικών και πολιτιστικών φορέων.
 

ΓΕΡΜΑΝΟΙ  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
 
Jean-Baptiste JOLY
 
Διευθυντής της Akademie Schloss Solitude

Γεννημένος στο Παρίσι, ο Jean-Baptiste JOLY ζει και εργάζεται στη Στουτγάρδη από το 1983, αρχικά ως διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου. Ιδρυτικό στέλεχος και διευθυντής της Akademie Schloss Solitude για την προώθηση και τη δικτύωση των καλλιτεχνών, από το 1989, είναι επίσης επίτιμος καθηγητής της ανώτατης σχολής καλών τεχνών του Βερολίνου (Kunsthochschule für Gestaltung Berlin-Weißensee).

Verena METZE-MANGOLD
 
Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Επιτροπής για την UNESCO
 
Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Επιτροπής για την UNESCO, η Verena METZE-MANGOLD διηύθυνε τη δημοσιογραφική σχολή της Ευαγγελικής Εκκλησίας του εκδοτικού-δημοσιογραφικού κέντρου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Φρανκφούρτη. Διετέλεσε διευθύντρια τμήματος της Ραδιοφωνίας της Έσσης. Από το 2001 εκπροσωπεί τη Γερμανία στο διακρατικό συμβούλιο «Information for All».

Barbara MUNDEL
 
Διευθύντρια του Θεάτρου του Φράιμπουργκ
 
Σκηνοθέτις θεάτρου στο Ντάρμστατ, το Μάνχαϊμ, το Βερολίνο («Deutsche Oper», «Volksbühne»), το Μόναχο, το Μπόχουμ, το Ρέκλινγκχάουζεν, τη Βασιλεία, τη Φρανκφούρτη, το Ζάλτσμπουργκ («Festspiele»), διευθύντρια του Θεάτρου της Λουκέρνης («Luzerner Theater») και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεατρικού οργανισμού του Μονάχου («Münchner Kammerspiele»), η Barbara MUNDEL διευθύνει από το 2006 το Θέατρο του Φράιμπουργκ «Theater Freiburg i.Br.».
 
Christiane RIEDEL
 
Διευθύντρια του ZKM Καρλσρούης
 
Διευθύντρια του Deutscher Werkbund [Σύνδεσμος Γερμανών Επιτηδευματιών] της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Niedersächsischer Forschungsverbund für interdisziplinäre Forschung [Ένωση για τη διεπιστημονική έρευνα της Κάτω Σαξονίας], η Christiane RIEDEL διευθύνει από το 2002 το ZKM | Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe [Κέντρο για την Τέχνη και την Τεχνολογία των Μέσων της Καρλσρούης] (www.zkm.de).

Jochen SANDIG
 
Επιχειρηματίας

Ιδρυτής τεσσάρων πολιτιστικών ιδρυμάτων στο Βερολίνο όπου ζει από το 1989, ο Jochen Sandig δημιούργησε με την Sasha Waltz το 1993, τη χορευτική ομάδα Sasha Waltz & Guests. To 2006 εγκαινίασε με τον Folkert Uhde, manager και καλλιτεχνικό διευθυντή φεστιβάλ, τον πολυχώρο εκδηλώσεων και πολιτισμού «Radialsystem V – New Space for the Arts» στο Βερολίνο.

Michael MARTENS
 
Ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung
 
Μέλος της ομάδας συντακτών της Frankfurter Allgemeine Zeitung από το 2001, ο Michael Martens εργάστηκε αρχικά σε χώρες της πρ. Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια στο Αφγανιστάν κατά την διάρκεια του πολέμου. Από το Βελιγράδι όπου εγκαθίσταται το 2002, αναλαμβάνει την ανταπόκριση για τις χώρες των Βαλκανίων. Από το 2009 ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε προσςπαθεί να κατανοεί την Τουρκία και να μη χάσει από το οπτικό του πεδίο τις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου.

 
ΕΛΛΗΝΕΣ  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Θοδωρής ΑΜΠΑΖΗΣ

Σκηνοθέτης, συνθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
 
Απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας της Ουτρέχτης, ο Θοδωρής ΑΜΠΑΖΗΣ παρακολούθησε σεμινάρια θεάτρου και μουσικού θεάτρου. Συμμετείχε σε μουσικοθεατρικές παραγωγές, σεμινάρια, σκηνοθεσίες και μουσικές συνθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, εκτελεί σήμερα αντίστοιχα καθήκοντα στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
 
Ντένης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Kαλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
 
Ιστορικός και κριτικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και συγγραφέας, ο Ντένης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ συντόνισε διεθνή καλλιτεχνικά σχέδια, από το Ινστιτούτο σύγχρονης τέχνης και την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης μέχρι την Μπιενάλε της Βενετίας. Από το 2006 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Ξένια ΚΑΛΠΑΚΤΣΟΓΛΟΥ

Συν-ιδρύτρια / συν-διευθύντρια της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας
 
Πρώην διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ της Αθήνας, η Ξένια ΚΑΛΠΑΚΤΣΟΓΛΟΥ έχει επιμεληθεί πολυάριθμες εκθέσεις νέων Ελλήνων καλλιτεχνών και έχει δημοσιεύσει κείμενα πάνω σε θέματα μοντέρνας τέχνης. Συν-ιδρύτρια της Μπιενάλε της Αθήνας το 2005, την διευθύνει μέχρι σήμερα με τον Poka-Yio (Πολύδωρο Καρυοφύλλη).

Γιώργος ΛΟΥΚΟΣ
 
Διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας της Λυών και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Χορευτής στο Théâtre du Silence, στην Όπερα της Ζυρίχης, στην Όπερα της Μασσαλίας και την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης., ο Γιώργος ΛΟΥΚΟΣ εργάστηκε στην Όπερα της Λυών αρχικά ως διευθυντής μπαλέτου πριν αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση το 1991. Διευθυντής του Φεστιβάλ Χορού των Καννών, διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη το France Moves. Το 2006 ανέλαβε τη Διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
 
Ασπασία ΛΟΥΒΗ-ΚΙΖΗ

Γενική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς

Διδάκτωρ Βυζαντινής Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Paris I-Sorbonne, η Ασπασία ΛΟΥΒΗ-ΚΙΖΗ εργάστηκε στην UNESCO και στη συνέχεια ως αρχαιολόγος, στο Υπουργείο Πολιτισμού. Δίδαξε βυζαντινή τέχνη στην Σχολή Ξεναγών της Αθήνας και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (πρόγραμμα του πανεπιστημίου Paris X-Nanterre). Από το 2002, είναι Γενική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μυρσίνη ΖΟΡΜΠΑ

Συγγραφέας/αρθρογράφος, πρώην Ευρωβουλευτής
 
Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Πάντειου Πανεπιστημίου, η Μυρσίνη ΖΟΡΜΠΑ διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και Ευρωβουλευτής. Από το 2006 έως σήμερα διδάσκει πολιτισμική θεωρία και πολιτική στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
 
POKA-YIO
 
Συν-ιδρυτής / διευθυντής της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας
 
Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης, υπήρξε μέλος του πειραματικού μουσικού σχήματος “Ilios”. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2005 διευθύνει με την Ξένια Καλπακτσόγλου την Μπιενάλε της Αθήνας. Από το 2009 συνεργάζεται με την Brand Strategy Agency lovetofly.eu.

Η εκδήλωση ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ διοργανώνεται με την υποστήριξη του Γαλλο-γερμανικού ταμείου (Fonds franco-allemand) 2012

Το Γάλλο-γερμανικό ταμείο πολιτιστικής συνεργασίας

Ιδρύθηκε το 2003 με αφορμή την 40η επέτειο της υπογραφής της «Συνθήκης των Ηλυσίων» για τη γαλλογερμανική φιλία. Χρηματοδοτείται και ελέγχεται από κοινού από τα Yπουργεία Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αντιπροσωπεύει τη βούληση να γίνεται αντιληπτή σε τρίτες χώρες η στενή πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και η στήριξη κοινών πολιτιστικών εγχειρημάτων. Προωθούνται και υποστηρίζονται εγχειρήματα από όλες τις τέχνες αλλά και συναντήσεις διαλόγου για επίκαιρα θέματα.
 
Στην πρόσφατη απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης επισημάνθηκε ο θεμελιώδης ρόλος της γαλλογερμανικής συμφιλίωσης και φιλίας για τη σύσταση και υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Ιανουάριο του 2013 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη σύναψη της Συνθήκης. Στο πλαίσιο αυτό, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Goethe Institut Athen διοργανώνουν από φέτος, μία σειρά εορταστικών και θεματικών εκδηλώσεων.