Το Δέλτα του Ιραγουάντι στην Μιανμάρ δέχεται επίσημα την ανθρωπιστική βοήθεια των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, καλώντας όμως ακόμη έντονα τις αρμόδιες αρχές για άμεση και ανεμπόδιστη κλιμάκωση των επιχειρήσεων αρωγής.

Το Δέλτα του Ιραγουάντι στην Μιανμάρ δέχεται επίσημα την ανθρωπιστική βοήθεια των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, καλώντας όμως ακόμη έντονα τις αρμόδιες αρχές για άμεση και ανεμπόδιστη κλιμάκωση των επιχειρήσεων αρωγής.


Οι συνέπειες από το χτύπημα του κυκλώνα Ναργκίς στη Μιανμάρ μετρούν 18 ημέρες και οι ανάγκες των πληθυσμών στο Δέλτα του Ιραγουάντι (Irawaddy) παραμένουν τεράστιες.


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) παρέχουν ιατρική περίθαλψη και παραδίδουν κατευθείαν την ανθρωπιστική βοήθεια σε δεκάδες εκατοντάδες από τους πληγέντες.


Όμως, φαίνεται ότι μόνο αυτό δεν αρκεί. Έτσι, η οργάνωση κάνει έκκληση για άμεση κλιμάκωση της συνολικής επιχείρησης ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία μέχρι στιγμής προχωρεί με αργούς ρυθμούς και δεν επαρκεί.


Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων έχουν μείνει άστεγοι, αρκετοί από τους οποίους έχουν συγκεντρωθεί σε πρόχειρους καταυλισμούς. Σε άλλες περιοχές, οι επιζώντες μένουν σε ό,τι έχει απομείνει από το σπίτι τους, περικυκλωμένοι από νερό και πτώματα, ενώ το πόσιμο νερό, τα τρόφιμα και άλλα βασικά εφόδια αποτελούν είδη έκτακτης ανάγκης.


Οι ΓΧΣ είχαν ήδη προγράμματα παροχής ιατρικής περίθαλψης στη Μιανμάρ πριν από το χτύπημα του κυκλώνα Ναργκίς, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στην οργάνωση να ανταποκριθεί άμεσα και να προσφέρει βοήθεια στους πληγέντες.


Οι ομάδες εργάζονται αυτή τη στιγμή σε 20 διαφορετικές τοποθεσίες και έχουν καταφέρει να επεκτείνουν τη δράση τους και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.


Περιθάλπουν αρκετές εκατοντάδες ασθενών κάθε ημέρα, αντιμετωπίζοντας, εκτός από τα τραύματα, ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού, πυρετός και διάρροια.


Μέχρι στιγμής, 140 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σταλεί στη χώρα αεροπορικώς, ενώ περισσότεροι από 275 τόνοι τροφίμων έχουν μοιραστεί από την αρχή της επιχείρησης βοήθειας.


Οι ΓΧΣ εργάζονται στη Μιανμάρ από το 1992 και αυτή τη στιγμή 250 εθελοντές της οργάνωσης βρίσκονται στο Δέλτα του Ιραγουάντι και στις περιοχές Πγιανπόν (Pyanpon), Μπογκαλέι (Bogaley), Χαΐνγκγι (Haingyi), Πγινσάλου (Pyinsalu), Τόνγκουα (Tongwa), Λαμπούτα (Labutta), Θινγκανγκόν (Thingangon) και Τσαούνγκζου (Chaungzu).


Μέχρι τώρα, οι ΓΧΣ έχουν αποστείλει τέσσερα μισθωμένα αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια, εξοπλισμό εξυγίανσης νερού, ιατρικές προμήθειες, θεραπευτική τροφή και άλλο ανθρωπιστικό υλικό, ενώ ένα πέμπτο μισθωμένο αεροπλάνο εστάλη την Παρασκευή 16 Μαΐου, στη Γιανγκόν από όπου στέλνονται οι προμήθειες από τους ΓΧΣ στις αποθήκες της οργάνωσης στο Παθέιν (Pathein) και στο Μπογκαλέι, στο Δέλτα. Οι ΓΧΣ έχουν μισθώσει επίσης βάρκες για τη μεταφορά της βοήθειας στις κατεστραμμένες περιοχές.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σημειώνουν ότι οι προσπάθειες αρωγής εμποδίζονται από τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στους διεθνείς εθελοντές που εργάζονται στην περιοχή του Δέλτα. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός πως ορισμένοι ειδικοί των ΓΧΣ στην εξυγίανση νερού έχουν λάβει βίζες ώστε να εισέλθουν στη χώρα, δεν τους έχει επιτραπεί να ταξιδέψουν στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, όπου οι τεχνικές τους γνώσεις χρειάζονται περισσότερο.


Μια αποτελεσματική επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας τέτοιου μεγέθους απαιτεί συντονιστές και ειδικούς που διαθέτουν εμπειρία σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Γι’ αυτό και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση της Μιανμάρ να επιτρέψει την άμεση κλιμάκωση της επιχείρησης ανθρωπιστικής βοήθειας και την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των διεθνών εθελοντών στις πληγείσες περιοχές.


Για περισσότερες πληροφορίες Νώντας Πάσχος, διευθυντής επικοινωνίας, τηλ.: 210 5.200.500 (102) και 693 66.99.022