Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Fairy tales - Έκθεση χαρακτικής της Ελένα Γκαρστέα

Fairy tales - Έκθεση χαρακτικής της Ελένα Γκαρστέα

Το Κέντρο Πολιτισμού «περί τεχνών» στην Πάτρα, παρουσιάζει την έκθεση χαρακτικής της Ελένα Γκαρστέα με τίτλο “fairy tales” («παραμύθια»)…

… που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 20.00 και θα διαρκέσει έως και τις 19 Δεκεμβρίου 2012.


Fairy tales…όπως λέει η ίδια η καλλιτέχνιδα « ότι κάνω  στη ζωή μου σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με τη λογοτεχνία και τις γραφικές τέχνες και αυτό μπορεί να το δει κάποιος  στους πειραματισμούς μου στη ζωγραφική, στις εγκαταστάσεις (installations) και στη σύγχρονη τέχνη.  Η αγάπη  μου προς τη ζωγραφική επηρεάζει έντονα  τη δουλειά  μου στη χαρακτική . «Ζωγραφίζω» τη χαρακτική τέχνη ή «χαράζω»  τη ζωγραφική- και αυτό το αφήνω για να το κρίνουν ο κριτικοί  της τέχνης …». Η έκθεση  αποτελείται από έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, μονοτυπίες και μικρά χαρακτικά (λινόλεουμ, λιθογραφία, εκτύπωση με χρήση κολάζ).

 
 Η Ελένα Γκαρστέα, γεννήθηκε στο Κισινάου της  Δημοκρατίας  της Μολδαβίας.Αποφοίτησε από το μολδαβικό Art College   και στη συνέχεια σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αγία Πετρούπολη τεχνική λιθογραφίας. Εργάστηκε ως Καθηγήτρια στο Τμήμα Γραφικών Τεχνών της Ακαδημίας Τεχνών Μολδαβίας   όπου δίδαξε λιθογραφία, λινόλαιο, σχέδιο  και σύνθεση .Διετέλεσε Διευθύντρια  του στούντιο «Λιθογραφείο»  της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών της Μολδαβίας.Από το 2008  είναι Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο "Ι. Creanga", σχολή "Fine Art and Design».


Είναι μέλος της Ένωση Καλλιτεχνών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, μέλος της ΙΑΑ  (Διεθνούς Ένωσης  Καλλιτεχνών) της UNESCO, μέλος της Διεθνούς΄Ενωσης Ευρωπαίων Καλλιτεχνών και μέλος της GUSP (Παγκόσμιας Επιστημονικής  Ενότητας  για την Ειρήνη). Παράλληλα ασχολείται  με την τεχνική βιβλίου (κατασκευή) και εικονογράφηση με όλες τις τεχνικές της χαρακτικής. Έχει λάβει μέρος σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς και συναντήσεις χαρακτικών μικρών διαστάσεων (ex libris), δηλαδή  έργα για τη συλλογή κατόχων βιβλιοθηκών που τα χρησιμοποιούν ως σφραγίδα προσωπική στα βιβλία της συλλογής τους. Διδάσκει εξάλλου καλλιγραφία και μοναδικές εκτυπώσεις (ένα έργο) που χρησιμοποιούνται στην τεχνική του βιβλίου. Έχει  τέλος συμμετάσχει  σε διεθνείς εκθέσεις, Μπιενάλε και διαγωνισμούς και έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στη Γερμανία, Κωνσταντινούπολη, Οδησσό, Φινλανδία κ.α.
 

Σχετικές ειδήσεις
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή
27.06.2016 14:46
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80 με χαρακτικές συνθέσεις από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.
Έκθεση Χαρακτικής & Εικαστικών των μαθητών του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας
24.05.2016 12:15
O Δήμος Πεντέλης, ο Πολιτιστικός Όμιλος Πεντέλης και ο Σύλλογος Φίλων Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας σας προσκαλούν στην Έκθεση Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας του Εργαστηρίου Χαρακτικής και του Παιδικού Βιωματικού Εικαστικού Εργαστηρίου που διοργανώνει η εταιρεία πολιτισμού πeripatos στο Κώνειο.
Ζωή: έκθεση του Νίκου Σταυρακαντωνάκη στις Εικαστικές Αναζητήσεις
09.03.2016 14:34
Στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο 3ο Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών, οι Εικαστικές Αναζητήσεις, ένας χώρος που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους, νέους κυρίως, εικαστικούς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους, εγκαινιάζουν την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016, ώρα 7:00μ.μ. την έκθεση χαρακτικής του Νίκου Σταυρακαντωνάκη, με τον τίτλο «Ζωή».