Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τους Ρομά,η Διεθνής Αμνηστία οργανώνει δράσεις με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την έναρξη διαλόγου για τις διακρίσεις που υφίστανται οι Ρομά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τους Ρομά, 8 Απριλίου, η Διεθνής Αμνηστία οργανώνει δράσεις με στόχο την ενημέρωση του κοινού και την έναρξη διαλόγου για τις διακρίσεις που υφίστανται οι Ρομά.


Την Τρίτη 8 Απριλίου, παιδιά Ρομά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας, ζωγράφισαν με θέμα «Τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω».


Οι ζωγραφιές τους μαζί με άλλες με το ίδιο θέμα, από παιδιά Ρομά από τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, την Κροατία και τη Σλοβενία, θα εκτεθούν την επομένη ημέρα, από το απόγευμα, στις Χοροροές, στο Γκάζι.


Παράλληλα με την έκθεση ζωγραφικής, την Τετάρτη 9 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ., στο ίδιο μέρος θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα “Οι διακρίσεις ξεκινούν στο σχολείο”.


Θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος και εκπρόσωποι από οργανώσεις που δουλεύουν μαζί με τους Ρομά.


Στη συζήτηση θα προσκληθούν και έφηβοι Ρομά για να καταθέσουν τις εμπειρίες τους. Στις 9.30 μ.μ., θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Καταγράφοντας την πραγματικότητά μου: Τσιγγάνοι», που σκηνοθέτησε ο Μάνος Σταυρακάκης σε συνεργασία με εφτά νέους Ρομά από τη Νέα Αλικαρνασσό. Η Δανάη Παναγιωτοπούλου θα κλείσει την εκδήλωση με τη μουσική και τους στίχους της.


Σήμερα στην Ευρώπη ζουν περίπου 12 με 15 εκατομμύρια Ρομά. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η κακομεταχείριση για φυλετικούς λόγους και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των Ρομά αποτελεί καθημερινή απτή πραγματικότητα.


Info
Χοροροές, Ιάκχου 14, Γκάζι.
Τετάρτη 9 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ., συζήτηση με θέμα “Οι διακρίσεις ξεκινούν στο σχολείο”.