Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Μια ζωή - Italo Svevo

Μια ζωή - Italo Svevo

Οι Εκδόσεις Ροές παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Ίταλο Σβέβο με τίτλο «Μια ζωή» σε μετάφραση της Στέλλας Πεκιαρίδη και…

… επιμέλεια της Μαρίας Σπυριδοπούλου. Το βιβλίο, ανήκει στη σειρά «Ξένη Λογοτεχνία». Το μυθιστόρημα συνοδεύεται από εκτενές επίμετρο για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα και από δοκίμιο της επιμελήτριας για την ιδιαίτερη λογοτεχνική φυσιογνωμία τού Έττορε Σμιτς, που έγινε γνωστός ως Ίταλο Σβέβο, και την πολυπολιτισμική γενέτειρά του Τεργέστη.


Ο Σβέβο, βαθύς γνώστης των εμπορικών κύκλων της πόλης του, αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού διανοούμενου και «ταπεινού τραπεζικού υπαλληλίσκου», του Αλφόνσο Νίττι, ο οποίος τρέφει συγγραφικές φιλοδοξίες και επιχειρεί να ανελιχθεί κοινωνικά φλερτάροντας με την Αννέττα, την κόρη του διευθυντή του, με την οποία συνάπτει ερωτική σχέση και ζει ένα απαγορευμένο πάθος. Κι ενώ όλα είναι υπέρ του και η Αννέττα είναι έτοιμη να τον παντρευτεί, εκείνος το βάζει στα πόδια και αποσύρεται στο χωριό του. Επιστρέφοντας στην Τεργέστη, καταλαμβάνεται από μια ακατανίκητη αδράνεια και αποφασίζει να απέχει από τα ερωτικά πάθη και να ζήσει μια πνευματική ζωή, μέχρις ότου ανακαλύπτει ότι η ερωμένη την οποία έχει εγκαταλείψει, η Αννέττα, έχει αρραβωνιαστεί έναν άντρα άξιο της κοινωνικής της θέσης. Τότε, αποφασίζει να αυτοκτονήσει θέτοντας έτσι τέρμα στη ματαιωμένη συναισθηματικά, συγγραφικά και υπαρξιακά ζωή του και στα άπιαστα, μπερδεμένα σχέδια του.


Εκείνο που εκπλήσσει είναι ο μοντέρνος χαρακτήρας του μυθιστορήματος αυτού, που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα! Υπερβαίνοντας το νατουραλισμό και το βερισμό και πρωτοστατώντας στην έλευση του μοντερνισμού, ο Σβέβο δημιούργησε ένα χαρακτήρα εκπληκτικής εσωτερικότητας, έναν αντιήρωα, που έρχεται σε σύγκρουση με το αστικό περιβάλλον στο οποίο μάταια προσπαθεί να ενταχθεί. Η ικανότητα του Σβέβο να δημιουργεί πρόσωπα όπως ο Νίττι στο Μια ζωή, ο Μπρεντάνι στο Γέρασμα και ο Κοζίνι στη Συνείδηση του Ζήνωνα τον κατατάσσει ανάμεσα στους μεγάλους συγγραφείς της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

Σχετικές ειδήσεις
Παραμύθια με την Ξένια στην Καλαμάτα
16.11.2016 11:01
Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βιβλιοθήκη του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου σε εικονογράφηση Φίλιππου Φωτιάδη Παραμύθια με την Ξένια για να την ακούσετε να αφηγείται ζωντανά ένα από τα παραμύθια του βιβλίου!
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.