Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Grimm x5, στο πλαίσιο του GrimmKnot Festival

Grimm x5, στο πλαίσιο του GrimmKnot Festival

Πέντε γυναίκες καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις ιδιαίτερες ερμηνείες τους πάνω στα παραμύθια των Γκριμ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ της Knot Gallery

… με τίτλο «GRIMMKnot», την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012.


Grimm [x] 5
Πέντε γυναίκες εικαστικοί καταθέτουν τις ιδιαίτερες ερμηνείες τους πάνω σε πέντε πασίγνωστα παραμύθια των αδερφών Γκριμ. Οι εγκαταστάσεις και τα performances θα αλληλοσυνδέονται, άλλοτε ηθελημένα, άλλοτε τυχαία, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική εμπειρία θέασης και ακρόασης.
 

 

Όλγα Μπρούμα: Η Ωραία Κοιμωμένη
 
Πρόκειται για μια εγκατάσταση βασισμένη στο παραμύθι Η Ωραία Κοιμωμένη των αδερφών Grimm, που θα αποτελέσει το εικαστικό περιβάλλον για μια δράση που έχει ως πρώτη ύλη τη νάρκωση και την αναμονή.


Ερμηνευτής:             Νατάσσα Παπανδρέου
Ηχητικό υλικό(τραγούδι):     Μάτα Κούρτη
Γρηγορία Βρυττιά: Η Ραπάνζελ κοιμάται και [...]ρεύεται


Με σημείο εκκίνησης  την ιστορία της Ραπάνζελ η Γρηγορία Βρυττιά ξεκινάει ένα πείραμα που περιλαμβάνει  ένα δυσδιάστατο έργο με σχέδια, σε συνύπαρξη με την εικαστικό σε ρόλο ζωντανού "παιχνιδιού" που προστατεύει το τετράδιο από το κοινό, ψιθυρίζοντας μόνο αποσπάσματα από το παραμύθι, εξετάζοντας παράλληλα ζητήματα όπως η παραμόρφωση μίας ιδέας από την απόσταση, τόσο χωρική όσο και χρονική.


Γιώτα Κότικα: Grim Stories
Με κεντρικό άξονα το ανοίκειο, η εγκατάσταση με τίτλο Grim Stories θίγει τα ζητήματα του χρόνου, της μνήμης, των αρχέτυπων. Ένα πλασματικό κουκλόσπιτο , με σκληρές γραφές στο εξωτερικό του από διάσπαρτα παραμύθια των αδελφών Grimm, συνθέτουν έναν αλλόκοτο προστατευτικό κλοιό. Μια εστία στην οποία ο καθένας μπορεί να πλάσει το δικό του παραμύθι, καθώς τα  νήματα θα περιπλέκονται και οι γραφές θα ρέουν.


Μιχαήλα Πλιαπλιά:    Sangue Alto / Ανοδική Υγρασία
Ο βαθμός προσρόφησης ενός υγρού και δη εγχρώμου σημαίνοντος υγρού υποδεικνύει τη ζωική διάχυση της θήλειας φύσης. Το αυξανόμενο βάρος του ενδύματος που απορροφά είναι συνάρτηση της πειθούς του. Ο λύκος - σταλάκτης δεν είναι ο θύτης της άσπιλης κόρης αλλά παράγοντας της φύσης της, που αποκρυπτόμενος μεγεθύνεται. Και η τάραξη της κατάστασης ενός δοχείου επισημαίνει το αδύνατον του αμετάβλητου όντος.


Αναστασία Κότσαλη / Ομάδα Λυρικού Θεάτρου Ραφή:    Η κανάτα με το γάλα
Σκηνή από την όπερα του Engelbert Humperdinck Ηänsel und Gretel, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι των αδερφών Grimm. Ένας άντρας και μια γυναίκα  τσακώνονται και φιλιώνουν, με φόντο την πείνα τους. Κάτω από τη σκιά του δροσερού δάσους που τους τυλίγει, η χλωροφύλλη δεν ταΐζει τα στομάχια τους-Μένει λοιπόν ατάιστη η ψυχή τους; Τα παιδιά τους λειτουργούν ως καταλύτης, παρόντα, απόντα και ζημιάρικα. Τα σημαντικά και τα ασήμαντα της καθημερινότητας επαναπροσδιορίζονται και "εξανθρωπίζουν" το ζευγάρι των γονέων που παραπαίει - Τί μετράει παραπάνω, ένα τούβλο χρήματα ή μια ξέχειλη κανάτα με  γάλα;
Πιάνο -μουσική διδασκαλία:    Μιχάλης Παπαπέτρου
Σκηνικά-κοστούμια:         Χριστίνα Σπανού
Βίντεο-φωτισμοί:         Μιχάλης Κλουκίνας
Με τους  Ιωάννα Φόρτη και Μιχάλη Ψύρρα

Σχετικές ειδήσεις
Γυναίκες Δημιουργοί στον Κινηματογράφο – Νέο Κύμα στο Hellas Filmbox Berlin
04.01.2017 16:30
Ένα αφιέρωμα με επτά ταινίες, που τιμά τις γυναίκες επαγγελματίες του κινηματογράφου στους τομείς της σκηνοθεσίας, παραγωγής, σεναρίου, διεύθυνσης φωτογραφίας, πραγματοποιεί το Hellas Filmbox Berlin 2017.
Το ΦΚΘ συναντά το 3ο Taratsa International Film Festival
03.08.2016 13:08
Καλοκαιρινές βραδιές γεμάτες σινεμά κάτω από τα αστέρια προτείνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το 3ο Taratsa International Film Festival.
Tρεις ιδιαίτερες παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου
12.07.2016 17:10
Το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου φιλοξενεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου τρεις ιδιαίτερες παραστάσεις, τις οποίες αξίζει να παρακολουθήσετε.
3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Ερμηνείες στην Ερμιονίδα
16.06.2016 10:36
Με τίτλο «Μονήρεις Εξομολογήσεις» το φετινό 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», ξεκινά στις 7 Αυγούστου με διάρκεια έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2016, από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Γεωργουσόπουλου.
Fougarock Festival 2 από το Φουγάρο
01.06.2016 16:21
Το Φουγάρο μας περιμένει στον υπαίθριο χώρο του, για να δούμε μερικά από τα πιο δυνατά γκρουπ της αγγλόφωνης ροκ ελληνικής σκηνής της εποχής μας, στο πλαίσιο του Fougarock Festival 2.