Πέντε γυναίκες καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις ιδιαίτερες ερμηνείες τους πάνω στα παραμύθια των Γκριμ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ της Knot Gallery με τίτλο «GRIMMKnot», την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012.

Grimm [x] 5
Πέντε γυναίκες εικαστικοί καταθέτουν τις ιδιαίτερες ερμηνείες τους πάνω σε πέντε πασίγνωστα παραμύθια των αδερφών Γκριμ. Οι εγκαταστάσεις και τα performances θα αλληλοσυνδέονται, άλλοτε ηθελημένα, άλλοτε τυχαία, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική εμπειρία θέασης και ακρόασης.

Όλγα Μπρούμα: Η Ωραία Κοιμωμένη

Πρόκειται για μια εγκατάσταση βασισμένη στο παραμύθι Η Ωραία Κοιμωμένη των αδερφών Grimm, που θα αποτελέσει το εικαστικό περιβάλλον για μια δράση που έχει ως πρώτη ύλη τη νάρκωση και την αναμονή.

Ερμηνευτής:             Νατάσσα Παπανδρέου
Ηχητικό υλικό(τραγούδι):     Μάτα Κούρτη
Γρηγορία Βρυττιά: Η Ραπάνζελ κοιμάται και […]ρεύεται

Με σημείο εκκίνησης  την ιστορία της Ραπάνζελ η Γρηγορία Βρυττιά ξεκινάει ένα πείραμα που περιλαμβάνει  ένα δυσδιάστατο έργο με σχέδια, σε συνύπαρξη με την εικαστικό σε ρόλο ζωντανού “παιχνιδιού” που προστατεύει το τετράδιο από το κοινό, ψιθυρίζοντας μόνο αποσπάσματα από το παραμύθι, εξετάζοντας παράλληλα ζητήματα όπως η παραμόρφωση μίας ιδέας από την απόσταση, τόσο χωρική όσο και χρονική.

Γιώτα Κότικα: Grim Stories
Με κεντρικό άξονα το ανοίκειο, η εγκατάσταση με τίτλο Grim Stories θίγει τα ζητήματα του χρόνου, της μνήμης, των αρχέτυπων. Ένα πλασματικό κουκλόσπιτο, με σκληρές γραφές στο εξωτερικό του από διάσπαρτα παραμύθια των αδελφών Grimm, συνθέτουν έναν αλλόκοτο προστατευτικό κλοιό. Μια εστία στην οποία ο καθένας μπορεί να πλάσει το δικό του παραμύθι, καθώς τα  νήματα θα περιπλέκονται και οι γραφές θα ρέουν.

Μιχαήλα Πλιαπλιά:    Sangue Alto / Ανοδική Υγρασία
Ο βαθμός προσρόφησης ενός υγρού και δη εγχρώμου σημαίνοντος υγρού υποδεικνύει τη ζωική διάχυση της θήλειας φύσης. Το αυξανόμενο βάρος του ενδύματος που απορροφά είναι συνάρτηση της πειθούς του. Ο λύκος – σταλάκτης δεν είναι ο θύτης της άσπιλης κόρης αλλά παράγοντας της φύσης της, που αποκρυπτόμενος μεγεθύνεται. Και η τάραξη της κατάστασης ενός δοχείου επισημαίνει το αδύνατον του αμετάβλητου όντος.

Αναστασία Κότσαλη / Ομάδα Λυρικού Θεάτρου Ραφή:    Η κανάτα με το γάλα
Σκηνή από την όπερα του Engelbert Humperdinck Ηänsel und Gretel, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι των αδερφών Grimm. Ένας άντρας και μια γυναίκα  τσακώνονται και φιλιώνουν, με φόντο την πείνα τους. Κάτω από τη σκιά του δροσερού δάσους που τους τυλίγει, η χλωροφύλλη δεν ταΐζει τα στομάχια τους-Μένει λοιπόν ατάιστη η ψυχή τους; Τα παιδιά τους λειτουργούν ως καταλύτης, παρόντα, απόντα και ζημιάρικα. Τα σημαντικά και τα ασήμαντα της καθημερινότητας επαναπροσδιορίζονται και “εξανθρωπίζουν” το ζευγάρι των γονέων που παραπαίει – Τί μετράει παραπάνω, ένα τούβλο χρήματα ή μια ξέχειλη κανάτα με  γάλα;
Πιάνο -μουσική διδασκαλία:    Μιχάλης Παπαπέτρου
Σκηνικά-κοστούμια:         Χριστίνα Σπανού
Βίντεο-φωτισμοί:         Μιχάλης Κλουκίνας
Με τους  Ιωάννα Φόρτη και Μιχάλη Ψύρρα