Ο Πιερ Ασουλίν είναι ο καλεσμένος της αλυσίδας πολιτισμού Ianos και των εκδόσεων Πόλις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οι συγγραφείς του κόσμου στον Ιανό»…

… με οικοδεσπότη τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 19.00.

Κάθε μήνα, κάποιος γνωστός ξένος συγγραφέας, με έργο μεταφρασμένο στα ελληνικά, θα συνομιλεί με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη για τη ζωή του, το έργο του, τη λογοτεχνία, αλλά και θέματα που άπτονται της επικαιρότητας.

Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις 19:00, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης συνομιλεί με τον διάσημο συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας, Πιερ Ασουλίν.

Η συζήτηση θα γίνει στα γαλλικά με μετάφραση στα ελληνικά.
PIERRE ASSOULINE Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη
εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

Μυθιστόρημα
Καλώς ήρθατε στον μικρόκοσμο της οδού Λα Καζ, στην καρδιά του αριστοκρατικού έβδομου διαμερίσματος του Παρισιού. Απόψε η κυρία Ντυ Βιβιέ παραθέτει δείπνο σε μέλη της «καλής» παρισινής κοινωνίας. Παρόλο που η οικοδέσποινα δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, γύρω από το τραπέζι θα βρεθούν, τελικά, δεκατρείς συνδαιτυμόνες: καταστροφή, για τους προληπτικούς! Η λύση που δίνεται είναι να παρακαθήσει ως δέκατη τέταρτη προσκεκλημένη η υπηρέτρια του σπιτιού, η αραβικής καταγωγής Σόνια ή Ουμελκχεΐρ, όπως αποκαλύπτει ότι είναι το πραγματικό της όνομα. Κι αυτή δεν θα είναι η μοναδική αποκάλυψη της βραδιάς…

Ο Assouline παρακολουθεί με βλέμμα διεισδυτικό τους ήρωές του, εκθέτει τις προκαταλήψεις και την επιτήδευση, την έπαρση και τη δολιότητά τους, ακόμα και τη βαναυσότητα που κρύβεται πίσω από την κοσμική πόζα και την απατηλά γοητευτική εικόνα τους. Εδώ, λοιπόν, η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας, τα ιδιωτικά βίτσια πίσω από τις δημόσιες αρετές! Καλλιεργώντας με επιμονή τη λέξη, ο Assouline σχεδιάζει το ήθος προσώπων που αγωνιούν για την όψη και μας δίνει μια απολαυστική πινακοθήκη πορτρέτων, γεμάτη αποχρώσεις. Η ειρωνεία του έχει λεπτότητα, ο λόγος του είναι εκλεπτυσμένος, με κομψότητα και χιούμορ: ο Pierre Assouline είναι συγγραφέας με ασυμβίβαστο γούστο.
.

Aπό τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ κυκλοφορoύν επίσης τα μυθιστορήματά του :
Ξενοδοχείο Lutetia (2005): τιμήθηκε στη Γαλλία με το βραβείο Prix des Maisons de la Presse και, στην Ελλάδα, το 2007, με το βραβείο καλύτερου ξένου μυθιστορήματος του περιοδικού Δέκατα.
Το πορτρέτο (2007): τιμήθηκε στη Γαλλία με το βραβείο Prix de la langue française.

«Με οξυδερκές και αδυσώπητο βλέμμα, ο συγγραφέας παρατηρεί τη διακριτική γοητεία της μπουρζουαζίας. Η ηρωίδα, αραβικής καταγωγής αν και γεννήθηκε στη Μασσαλία, δεν ανήκει στην αστική τάξη και θα παραμείνει πάντοτε μια “προσκεκλημένη”. Όπως και οι Εβραίοι. Έχουν πίσω τους μια τέτοια ιστορία αποκλεισμών, διώξεων, μεταναστεύσεων που θα διατηρούν πάντοτε την ιδιότητα του “προσκεκλημένου”. Ο τίτλος του μυθιστορήματος, φαινομενικά τετριμμένος, αποκτά ξαφνικά άλλη διάσταση».
Robert Solé, Le Monde

 
«Όλα τα μυθιστορήματα του Πιερ Ασουλίν φιλοδοξούν να κατανοήσουν την ανθρώπινη ψυχή και να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από τα προσωπεία. Με κινηματογραφική γραφή και αναφορές στις ταινίες Η γιορτή της Μπαμπέτ και Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας, στον Κλωντ Σαμπρόλ και τον Ζαν Ρενουάρ, ο Ασουλίν σκιαγραφεί βιτριολικά πορτρέτα με κωμική και μπουρλέσκ δύναμη, και περιγράφει την αναπόφευκτη σύγκρουση των ανταγωνιστικών κοινωνικών τάξεων».
Jean Rémi Barland, Lire

«Μια ανελέητη κριτική της κοινωνικής διάκρισης, όπως την ανέλυσε ο Μπουρντιέ». – Le Nouvel Observateur

«Απολαυστική αφήγηση, φιλοσοφικός μύθος». – Le Magazine Littéraire

«Ένα σκληρό και χιουμοριστικό συνάμα πορτρέτο της παριζιάνικης μπουρζουαζίας. Με βρετανικό ύφος, ο συγγραφέας περιγράφει τους χαρακτήρες και την ατμόσφαιρα: σκοτώνει με το χαμόγελο».
Mohammed Aïssaoui, Le Figaro

Βιογραφικά στοιχεία:
Ο Πιερ Ασουλίν γεννήθηκε το 1953 στην Καζαμπλάνκα. Είναι ένας από τους κορυφαίους κριτικούς λογοτεχνίας στη Γαλλία. Διετέλεσε επί χρόνια διευθυντής σύνταξης του περιοδικού για τα βιβλία Lire. Σήμερα εργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας στο περιοδικό Le Nouvel Observateur και ως χρονογράφος στην εφημερίδα Le Monde. Το blog του La République des livres, με σχόλια και κριτικές βιβλίων, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές. Ο Πιερ Ασουλίν έχει εκδώσει βιογραφίες για τους Georges Simenon, Gaston Gallimard, Hergé, Henri Cartier Bresson κ.ά., καθώς επίσης μυθιστορήματα, έρευνες και συνεντεύξεις.