Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Blind Pilot: Γνωρίζω πως οι κάτοικοι της Ελλάδας περνούν πολύ δύσκολες στιγμές και η καρδιά μου είναι κοντά τους

Blind Pilot: Γνωρίζω πως οι κάτοικοι της Ελλάδας περνούν πολύ δύσκολες στιγμές και η καρδιά μου είναι κοντά τους

Οι Blind Pilot, μουσικό συγκρότημα από το Όρεγκον των ΗΠΑ, θα βρεθούν στη χώρα μας για δυο ζωντανές εμφανίσεις

… σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ως opening act για τους Calexico. Με αυτή την ευκαιρία το αμερικανικό συγκρότημα της indie μουσικής και πιο συγκεκριμένα ο τραγουδιστής του Israel Nebeker, απάντησε στις ερωτήσεις του www.culturenow.gr .


Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας


Culturenow.gr: Θα αποτελέσετε το opening act στις συναυλίες των Calexico. Πώς αισθάνεστε για αυτό;
Israel Nebeker:
Αισθανόμαστε όμορφα γιατί είμαστε και οπαδοί τους για πολύ καιρό, ενώ παράλληλα αποτελούν την πιο ευγενική μπάντα που έχω συναντήσει ποτέ. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα ταξιδέψουμε και θα παίξουμε μουσική σε όλα αυτά τα μέρη που δεν έχουμε επισκεφθεί ποτέ.


Cul. N.: Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε όταν ανέβετε στη σκηνή;
I.Ν.:
Θα βρεθούμε στη σκηνή για μισή ώρα και θα παίξουμε τα μισά τραγούδια του πρώτου μας δίσκου και τα μισά του δεύτερου.


Cul. N.: Έχετε πολλούς φίλους στην Ελλάδα, παρόλο που η Indie μουσική δεν είναι τόσο διαδεδομένη εδώ, όσο στην Αμερική. Πώς σας φαίνεται αυτό;
I.Ν.:
Μένω έκπληκτος! Δεν είχα ιδέα πως έχουμε φίλους στην Ελλάδα και είναι πολύ ωραίο να ακούω κάτι τέτοιο.


Cul. N.: Ποιες ήταν οι κυριότερες μουσικές επιρροές σας;
I.Ν.:
Νομίζω πως η μεγαλύτερη επιρροή για εμένα στη δημιουργία τραγουδιών υπήρξε η πατέρας μου. Δεν είναι συνθέτης, είναι όμως ζωγράφος και μου έμαθε πολλά για τη δημιουργική διαδικασία. Πέραν τούτου, οι μουσικοί που με ενέπνευσαν περισσότερο ήταν οι Jeff Mangum, Conner Oberst, Joanna Newsom, Bob Dylan, Thom Yorke, Townes Van Sant και David Byrne.  Αυτοί είναι ορισμένοι από τους αγαπημένους μου συνθέτες.


Cul. N.: Θα μας πείτε για το τελευταίο σας άλμπουμ, που ονομάζεται «We are the tide»; Τι θέλατε να εκφράσετε μέσω αυτού;
I.Ν.:
Ολόκληρο το άλμπουμ! Υπήρχαν πολλές διαφορετικές επιθυμίες γιατί στο μυαλό μου κάθε τραγούδι, αναπαριστά διαφορετικό χρόνο και μέρος στη ζωή μου. Όμως ο τίτλος μου ήρθε όταν βρισκόμουν σε ένα λεωφορείο στο Πόρτλαντ και ξαφνικά ένιωσα πολύ συνδεδεμένος με όλους και όλα. Δε μπορούσα να καταλάβω γιατί, μέχρι που αποβιβάστηκα από το λεωφορείο και συνειδητοποίησα πως υπήρχε έκλειψη σελήνης και το φεγγάρι είχε ένα υπέροχο κόκκινο χρώμα του αίματος. Πάγωσα για μια στιγμή καθώς το κοιτούσα και δε μπορούσα να κινηθώ για τουλάχιστον μισή ώρα, σκεπτόμενος σε πόσο μεγάλο βαθμό επηρεαζόμαστε από τα στοιχεία της φύσης, τόσο πολύ που δε μπορούμε καν να το συνειδητοποιήσουμε. Ήταν μια ανακουφιστική σκέψη για εμένα, καθώς κατάλαβα πως αυτά τα στοιχεία της φύσης είναι πολύ πιο δυνατά από εμάς. Παρόλο που οι ζωές μας είναι τόσο, τόσο σημαντικές και τις ζούμε σε έκρηξη αγάπης, δημιουργίας, φόβου και συνείδησης, αν τις συγκρίνουμε με το φεγγάρι ή τον υπόλοιπο κόσμο, θα λάμψουμε για πολύ λίγο και θα χαθούμε πολύ γρήγορα. Για κάποιο λόγο εκείνη τη στιγμή, όλο αυτό ήταν πολύ ανακουφιστικό για εμένα και προσπάθησα αυτό να το μεταφέρω σε ένα τραγούδι.


Cul. N.: Ποια είναι τα κοινά στοιχεία και οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα δυο άλμπουμ του συγκροτήματος;
I.Ν.:
Τα άλμπουμ είναι αρκετά διαφορετικά. Το πρώτο είναι περισσότερο ορθολογικό και  δραματικό όταν εμφανίζονται όργανα όπως η τρομπέτα ή το βιμπράφωνο. Το δεύτερο έχει πιο σταθερό και ενοποιημένο ήχο με αρκετή διαστρωμάτωση σε όλη του τη διάρκεια.


Cul. N.: Γνωρίζετε την πολιτική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Ποια είναι η γνώμη σας;
I.N.:
Δεν προσποιούμαι πως είμαι αρκετά διαβασμένος σχετικά με την κατάσταση, ώστε να έχω μια ευθεία πολιτική άποψη, αλλά γνωρίζω πως οι κάτοικοι της Ελλάδας περνούν πολύ δύσκολες στιγμές και η καρδιά μου είναι κοντά τους, όπως και κοντά σε πολλούς ακόμη ανθρώπους του κόσμου. Θεωρώ πως είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και πως οι πολιτικές αποφάσεις στις χώρες της υφηλίου θα έπρεπε να αντανακλούν αυτή την άποψη. Γνωρίζω τις ταλαιπωρίες της Ελλάδας και αυτές είναι πολλές. Η ιστορία έχει πολλές ομοιότητες σε όλο τον κόσμο. Η καταπίεση και η παραμέληση των ανθρώπων θα διαρκεί, όσο οι άνθρωποι δεν ομονοούν και δεν διεκδικούν αυτά που αξίζουν, κάτι που πιστεύω ότι νομοτελειακά συμβαίνει πάντοτε.


Cul. N.: Ολοκληρώσατε μια περιοδεία με μοτοσικλέτες το 2008, κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Πώς ήταν;
I.Ν.:
Ήταν η καλύτερη περίοδος της ζωής μου ως τώρα. Νομίζω πως οποιοσδήποτε έχει ακόμη και μια μικρή επιθυμία, πρέπει να προσπαθεί για αυτήν. Το ταξίδι με ποδήλατο ήταν υπέροχο και μπορούσες να δεις πολύ περισσότερα από όσα θα έβλεπες με ένα αυτοκίνητο. Γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους και είχαμε αξέχαστες μουσικές βραδιές. Ήταν ένας πραγματικά καλός τρόπος να ξεκινήσουμε αυτή τη μπάντα επειδή μας έδωσε μια αίσθηση περιπέτειας και αναζήτησης.


Cul. N.: Τι θα θέλατε να πείτε στους Έλληνες γενικά και στο κοινό σας ειδικότερα;
I.Ν.:
Είμαι χαρούμενος που η περιοδεία μας ολοκληρώνεται στην Ελλάδα, επειδή μου δίνει τη δυνατότητα να μείνω στη χώρα σας για μια εβδομάδα μετά από τις συναυλίες και να ζήσω αυτή την εμπειρία για περισσότερες ημέρες. Ανυπομονώ να μάθω περισσότερα για την Ελλάδα και ελπίζω να γνωρίσω περισσότερους Έλληνες. Όσον αφορά στο κοινό μας- απλά, ευχαριστούμε. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα τραγούδια που έγραψα στα αγαπημένα μου μέρη στο Όρεγκον ταξίδεψαν τόσο μακριά από εμένα, σε μέρη που δεν έχω βρεθεί ποτέ, όπως η Ελλάδα. Δεν έχω αρκετά λόγια για να σας ευχαριστήσω που ενδιαφέρεστε και ακούτε τη μουσική μας.

Σχετικές ειδήσεις
Λάργκο: Είναι πολύ όμορφο και δημιουργικό να
22.12.2016 13:55
Οι Λάργκο θα παρουσιάσουν σε δύο βραδιές στο Σταυρό του Νότου τον πρώτο τους δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, με τίτλο Λάργκο. Με αφορμή τα δύο αυτά live οι Λάργκο μας (ξανά)συστήνονται, μιλώντας για τη μουσική τους και την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά.
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Φίλιππος Πλιάτσικας, Εκείνος & Εκείνος, Μπλε: Για το «Rock της Δυτικής Όχθης»!
19.02.2016 10:52
Ο Φίλιππος Πλιάτσικας έχει αποδείξει πως αγαπάει τα μουσικά ταξίδια, τα τραγούδια και τους ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε στην 30χρονη καλλιτεχνική διαδρομή του. Αυτή τη φορά λοιπόν μας προσκαλεί σ’ ένα νέο μουσικό ταξίδι, στις 27 Φεβρουαρίου στο Gazi Live, με συνεπιβάτες δύο απ’ τα σημαντικότερα συγκροτήματα της μεγάλης μουσικής οικογένειας που γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, τους Μπλε και τους Εκείνος & Εκείνος.
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Η μουσική είναι το καθαρό καύσιμο της ψυχής
09.02.2016 15:20
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για έξι μουσικές παραστάσεις υπό τον τίτλο «Παιχνίδι με το χρόνο», στις 11, 12, 13, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου, ενώ στη συνέχεια θα «ταξιδέψει» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για δύο μόνο βραδιές, στις 18 και 19 Μαρτίου. Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια και να μάθουμε για την δική της σχέση με το χρόνο, τη μουσική, τα όνειρά της που “υλοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο” και για την πηγή της δύναμης που είναι, σύμφωνα με τη δική της άποψη, “η τέχνη απ’ όπου κι αν προέρχεται”.
Γιώργος Χριστιανάκης: «Η ζωή είναι μια φάρσα που πρέπει όλοι να παίξουμε»
27.01.2016 10:17
Ο Γιώργος Χριστιανάκης βρίσκεται στο μουσικό στερέωμα περίπου τριάντα χρόνια. Στις 31 Ιανουαρίου θα παρουσιάσει στο Τριανόν την μουσική παράσταση «Μια εποχή στην κόλαση», σε μια δημιουργική συνέχεια των εμφανίσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό σε όλη την Ελλάδα. Στην συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει για τον Ρεμπώ και την σημασία της ποίησής του, για την συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην παράσταση και κάνει λόγο για την σημερινή κατάσταση στη μουσική βιομηχανία.