Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Διονύσης Καβαλλιεράτος: Για την έκθεση στη γκαλερί Bernier-Elliades

Διονύσης Καβαλλιεράτος: Για την έκθεση στη γκαλερί Bernier-Elliades

Ο Διονύσης Καβαλλιεράτος θα παρουσιάσει την έκθεσή του με τίτλο «Ο γιος του αετού σπάει τα πόδια του. Ο γιος του αετού περπατάει με τα χέρια»…

… στη γκαλερί Bernier-Elliades και απαντά στις ερωτήσεις του www.culturenow.gr.


Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας


Culturenow.gr: Αφορμή της συνέντευξης είναι η έκθεσή σας με τίτλο «Ο γιος του αετού σπάει τα πόδια του. Ο γιος του αετού περπατάει με τα χέρια». Τι συμβολίζει;
Διονύσης Καβαλλιεράτος:
Την αγωνία κάποιου που ταλαιπωρείται και βρίσκει τον τρόπο να ξεπεράσει ή να ξεγελάσει το πρόβλημα του. Οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή: έρωτας, εργασία, κρεπάλη, τρέλα.


Cul.N.: Τι θα δουν όσοι βρεθούν στη γκαλερί Bernier-Elliades για την έκθεσή σας;
Δ.Κ.:
Θα δουν ξύλινα και κεραμικά γλυπτά και ασπρόμαυρα σχέδια, τα οποία έφτιαξα τα τελευταία 2 χρόνια και είναι νομίζω όλα ετερόκλητα μεταξύ τους.


Cul.N.: Τι θέλετε να εκφράσετε μέσω της έκθεσής σας;
Δ.Κ.:
Σεξ-Βία-Ορθοδοξία (καθολικισμός-ισλαμισμός η οποιοσδήποτε άλλος -ισμός για όποιον προτιμάει).  Δύσκολο να σας πω, γιατί έχει πολλά έργα και το καθένα έγινε με άλλο σκεπτικό και για άλλο σκοπό, δεν υπάρχει δηλαδή ένας άξονας, είναι ένα κολάζ σκέψεων, αναμνήσεων, ιστοριών, ανεκδότων.


Cul.N.: Στα έργα σας χρησιμοποιείτε μια σουρεαλιστική και ειρωνική ματιά. Γιατί το κάνετε αυτό;
Δ.Κ.:
Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια.


Cul.N.: Τι είδους γλυπτά έχετε ετοιμάσει για τη συγκεκριμένη έκθεση;
Δ.Κ.:
Τραγικά ,ηρωϊκά, σοβαρά, σεξουαλικά, οικογενειακά, εύπεπτα,της συμφιλίωσης.

 
Cul.N.: Θεωρείτε πως η γλυπτική είναι αρκετά διαδεδομένη στην Ελλάδα; Αν όχι, τι θα μπορούσε να γίνεται διαφορετικά;
Δ.Κ.:
Ειλικρινά δεν ξέρω αν κάτι θα μπορούσε να γίνεται διαφορετικά, και αν το ήξερα θα το εφάρμοζα στην δική μου δουλειά.


Cul.N.: Ποιοι καλλιτέχνες έχουν ασκήσει τη σημαντικότερη επιρροή στο έργο σας και γιατί;
Δ.Κ.:
Είναι πολλοί καλλιτέχνες : επώνυμοι, ανώνυμοι, άγνωστοι, υψηλοί, λαϊκοί, κομιξάδες, ζωγράφοι, γλύπτες, μουσικοί, αρχαίοι, Μεσσοποτάμιοι, Έλληνες, προκολομβιανοί, Αιγύπτιοι, Πολυνήσιοι, σύγχρονοι, Ρωμαίοι, Γερμανοί, Αμερικανοί, Μεσαιωνικοί, αναγεννησιακοί, εξπρεσιονιστές, κλασικοί, μοντέρνοι. 


Cul.N.: Μετά από τη συγκεκριμένη έκθεση, τι ακολουθεί για το Διονύση Καβαλλιεράτο;
Δ.Κ.:
Αναρωτιέμαι.
 

Σχετικές ειδήσεις
Anna Vasof: Κατασκευάζω με απλά καθημερινά αντικείμενα παράξενους μηχανισμούς
31.01.2017 17:15
Η καλλιτέχνης Anna Vasof με έδρα τη Βιέννη μίλησε στο Culture Now για την έκθεσή της Things and Wonders, η οποία περιλαμβάνει μία σειρά παλαιότερων έργων και νέων που δημιούργησε στην Αθήνα και θα παρουσιαστούν στην CHEAPART στα Εξάρχεια από τις 2 - 24 Φεβρουαρίου.
Mary Cox: Ο πειραματισμός φέρνει την αλλαγή
17.01.2017 16:02
Η εικαστικός Mary Cox, η οποία διαχειρίζεται αυτή την περίοδο το χώρο τέχνης FoKiaNou 24/7 στο Παγκράτι, μας μίλησε για την έκθεση που παρουσιάζεται αυτή τη περίοδο στο χώρο με τίτλο This is not normal, την οποία επιμελήθηκε η ίδια και συμμετέχει και ως καλλιτέχνης.
Κωνσταντίνος Στεφανής - Ειρήνη Μαρινάκη: Ο Κάλας είναι ένας διανοούμενος με διαχρονικό λόγο
03.11.2016 17:32
Με αφορμή την έκθεση Restructuring the Mirrors of The Mind by Nicolas Calas, η οποία φιλοξενείται στη γκαλερί Ζουμπουλάκη και επιμελήθηκαν η Ειρήνη Μαρινάκη, ο Κύριλλος Σαρρής και ο Κωνσταντίνος Στεφανής, το Culture Now μίλησε με τους δύο από τους τρεις επιμελητές. Η έκθεση αποτελεί μια παρουσίαση εκ νέου της ιστορικής έκθεσης Mirrors of the Mind του Νίκόλαου Κάλας, η οποία παρουσιάστηκε στη γκαλερί Ζουμπουλάκη τον Μάιο του 1977, και που σήμερα είναι εμπλουτισμένη και με αρχειακό υλικό.
Κυριάκος Κουτσομάλλης: Ο Ζογγολόπουλος με τις προτάσεις του ενσυνείδητα αλλάζει τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης
16.06.2016 16:39
Τo Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου γι’ αυτό το καλοκαίρι την αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης. Ο επιμελητής της έκθεσης και διευθυντής του μουσείου στην Άνδρο, κύριος Κυριάκος Κουτσομάλλης μίλησε στο Culture Now σχετικά με την έκθεση και το έργο του Έλληνα καλλιτέχνη.
ENIGAMI: Αναστοχασμός, προβληματισμός και εγρήγορση για την σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση
11.04.2016 14:14
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης την έκθεση ENIGAMI, ο τίτλος της οποίας διαβάζει ανάποδα το γνωστό τραγούδι IMAGINE του John Lennon. Οι τρεις εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση με τα έργα τους, ο Ανδρέας Βούσουρας, ο Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Νίκος Σεπετζόγλου, μίλησαν στο Culture Now.