Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ο Θάνος Μικρούτσικος και η Ρίτα Αντωνοπούλου στο Ρυθμό, για 5 εμφανίσεις

Ο Θάνος Μικρούτσικος και η Ρίτα Αντωνοπούλου στο Ρυθμό, για 5 εμφανίσεις

Ο Θάνος Μικρούτσικος θα βρεθεί, μαζί με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, στη σκηνή του Ρυθμού για 5 μουσικές παραστάσεις
 

… που θα ξεκινήσουν το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν κάθε Σάββατο του Δεκεμβρίου.


Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου ο Θάνος Μικρούτσικος και η Ρίτα Αντωνοπούλου θα εμφανιστούν εκτάκτως στη μουσική σκηνή "Ρυθμός" για να τιμήσουν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τώρα που οι ένοχοι προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τους πάντες για να κάνουν την ενοχή τους μικρότερη είναι χρέος για όσους έζησαν τα γεγονότα εκείνα από μέσα να θυμηθούν.  Γιατί «όταν η μνήμη επιστρέφει εκδικείται».


Ο Θάνος Μικρούτσικος θα προσθέσει ειδικά για τη μέρα αυτή στο πρόγραμμά τους ένα αφιέρωμα στο Πολιτικό Τραγούδι με τραγούδια που έγραψε στα χρόνια της δεκαετίας του ΄70. Τραγούδια διαχρονικά με μια φόρμα που δεν κόλλησε στην εποχή που γράφτηκε και δεν αφορά μόνο την μνήμη των παλιότερων αλλά λειτουργεί ως ζώσα μουσική του σήμερα.


Στον Ρυθμό θα γίνουν όλα αυτά στις 17 Νοέμβρη και θα ακολουθήσουν τα Σάββατα του Δεκέμβρη για μια ουσιαστική ψυχαγωγία που το ελληνικό τραγούδι μπορεί να προσφέρει.


Ο Θάνος Μικρούτσικος επέλεξε την μουσική σκηνή Ρυθμός για να εμφανισθεί στην Αθήνα μαζί με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τα Σάββατα του Δεκέμβρη (1,8,15,22). Οι καλλιτέχνες ξεκίνησαν τις εμφανίσεις τους σε πόλεις της περιφέρειας με εντυπωσιακά αποτελέσματα και από πλευράς προσέλευσης αλλά και αποδοχής από το κοινό. Η φόρμα φωνή και πιάνο δεν είναι μια φτωχή φόρμα όπως ίσως πιστεύουν κάποιοι. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι και στο παρελθόν και στην εποχή μας μέγιστοι συνθέτες έγραψαν έργα και κύκλους τραγουδιών για φωνή και πιάνο. Όμως υπάρχει μια προϋπόθεση. Οι δυο εκτελεστές να μπορούν να αποδώσουν τα τραγούδια με ένα τρόπο που θα αναδεικνύει την ουσία τους και ταυτοχρόνως θα τα απογειώνει. Άλλωστε αρκετά «φορτώσαμε το τραγούδι μας με στολίδια και το βαρύναμε...»


Και ο Θάνος ταυτισμένος με το πιάνο αλλά και η Ρίτα που διαθέτει ακρίβεια, πειθαρχία αλλά και πολύ σπουδαία σκηνική παρουσία μπορούν να αναδείξουν το μελωδικό, τον ρυθμικό, τον αρμονικό πλούτο που κάθε σπουδαίο τραγούδι διαθέτει. Και βεβαίως παρόντες οι αυτοσχεδιασμοί του συνθέτη.


Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τραγούδια του Μικρούτσικου από το πλούσιο ρεπερτόριο που διαθέτει σε κείμενα Μπρεχτ, Μπίρμαν, Καββαδία, Ελευθερίου, Αλκαίου, Τριπολίτη, Νικολακοπούλου, Ιωάννου κ.α  Όμως εκτός από αυτά τα τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από τουλάχιστον τρεις γενιές παρουσιάζονται και τραγούδια άλλων συνθετών που ο Θάνος και η Ρίτα θαυμάζουν. Τραγούδια του Τσιτσάνη, του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Ξαρχάκου, του Κραουνάκη.


Σε μια εποχή κρίσης και βαρβαρότητας το τραγούδι μας, αυτό που πατάει γερά εδώ και 60 χρόνια στην νεοελληνική κουλτούρα, εμψυχώνει. Και σήμερα που περισσότερο από άλλη φορά η «ιστορία έγινε σιωπή» ο Θάνος και η Ρίτα είναι παρόντες.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
12.01.2017 16:19
Από το Σάββατο 28 Ιανουαρίου ο Θάνος Μικρούτσικος συναντά μετά από πολύ καιρό τον Χρήστο Θηβαίο στο Γυάλινο, για μια σειρά παραστάσεων που ονόμασαν «Στη χώρα των θαυμάτων». Μαζί τους η νέα ερμηνεύτρια του Θάνου Μικρούτσικου, Μαριάννα Πολυχρονίδη.
Στην ομίχλη των καιρών: Ο Θάνος Μικρούτσικος στο στούντιο για το νέο του δίσκο
02.11.2016 16:56
Ο Θάνος Μικρούτσικος ηχογραφεί στο στούντιο τα νέα του τραγούδια, τα περισσότερα από τα ποοία είναι σε εξαιρετικούς στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.
Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Αιγάλεω
31.08.2016 11:35
Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης στο πλαίσιο της περιοδείας του θα εμφανιστούν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016, στο Θέατρο Αλέξης Μινωτής στο Αιγάλεω.
Θάνος Μικρούτσικος και Μίλτος Πασχαλίδης live στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών
31.05.2016 11:40
Σε πείσμα των καιρών, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης θα ξορκίσουν το κακό, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα με τραγούδια κοινού αισθήματος, και την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 θα βρίσκονται στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.
Θάνος Μικρούτσικος και Μίλτος Πασχαλίδης live στο Θέατρο Πέτρας
18.05.2016 16:54
Σε πείσμα των καιρών, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης θα ξορκίσουν το κακό, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα με τραγούδια κοινού αισθήματος. Τραγούδια αγαπημένα που 3 γενιές περπάτησαν μαζί τους, καθιστώντας τα μ’ αυτό τον τρόπο διαχρονικά.