Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Αγγελική Σβορώνου - Landscapes Behind, έκθεση φωτογραφίας στην Titamium Yiayiannos Gallery

Αγγελική Σβορώνου - Landscapes Behind, έκθεση φωτογραφίας στην Titamium Yiayiannos Gallery

Η Titanium Yiayiannos Gallery παρουσιάζει, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2012..., 

… την έκθεση φωτογραφίας της Αγγελικής Σβορώνου με τίτλο «Landscapes behind», η οποία θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου έως και το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012.Λίγα λόγια για την έκθεση από την καλλιτέχνη:


Ανάμεσα στον κόσμο και στη συνείδηση δεν υπάρχει τίποτα, αλλά αυτό το τίποτα είναι αδιαπέραστο...
Jean Hyppolite


Τοπία κρυμμένα πίσω από άλλα τοπία. Τοπία που ορίζονται από την ξύλινη κορνίζα ενός κάδρου ή τα άκρα ενός επίπλου. Τοπία που ο χρόνος σχηματίζει πάνω στους τοίχους και μένουν εκεί, αόρατα, ώσπου να τα αποκαλύψει κάποτε μια μετακόμιση, ένας θάνατος, μια αλλαγή στην αδιάλειπτη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι, όπως σημειώνει ο Roland Barthes, η φωτογραφία σχετίζεται άμεσα με το θάνατο.


Τοπία, ή ακριβέστερα, σημάδια ενός παρελθόντος που έληξε άδοξα ή ίσως ένδοξα αλλά κυρίως αναπάντεχα. Εκεί που δεν το περιμέναμε, αναγκαζόμαστε να θρηνήσουμε, να κηδεύσουμε, να μετακομίσουμε, ν’ αλλάξουμε ζωή, κι όχι πάντα επειδή το επιδιώξαμε. 


Εφήμερα και όμως μόνιμα, αποτυπώματα μιας ανθρώπινης ζωής , που έμειναν πίσω για να μας τη θυμίζουν, μέχρι να τα εξαφανίσει η αδυσώπητη βούρτσα του μπογιατζή. Το αποτύπωμα και το αντικείμενο που το δημιούργησε είναι αλληλένδετα, η ύπαρξη του ενός προϋποθέτει την παρουσία του άλλου -όπως η φωτογραφία το αρνητικό της- ενώ ταυτόχρονα την ακυρώνει, αφού το ένα επικαλύπτει το άλλο.


Η φωτογραφία ασχολείται συχνά με το παρελθόν, αναπαριστώντας γεγονότα που έχουν ήδη συμβεί, ανθρώπους που έχουν ήδη ζήσει και ίσως έχουν πια πεθάνει, τοπία στα οποία έχουν γίνει μάχες, σπίτια που έχουν κατοικηθεί, πόλεις που έχουν γιγαντωθεί κι άλλες που έχουν ερημώσει. Το «απλό μυστήριο» της ταυτόχρονης ύπαρξης του παρελθόντος και της πραγματικότητας του παρόντος στη φωτογραφική εικόνα, σε κάθε φωτογραφική εικόνα, είναι -σύμφωνα και πάλι με τον Barthes- εκείνο που δίνει τροφή στο πνεύμα μας.

Σχετικές ειδήσεις
Street Photography: Θεματική έκθεση φωτογραφίας στην Blank Wall Gallery
29.12.2016 12:39
Η Blank Wall Gallery παρουσιάζει μια ομαδική θεματική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Street Photography.
Landscapes: Φωτογραφική έκθεση στην Blank Wall Gallery
06.12.2016 15:21
Η Blank Wall Gallery μεταφέρεται σε έναν νέο χώρο στη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη και φιλοξενεί την έκθεση «Landscapes», από τις 10 Δεκεμβρίου 2016.
Creative Photography: έκθεση φωτογραφίας από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο Ρομάντσο
06.06.2016 12:51
Για μια ακόμα χρονιά, οι νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες του τομέα Φωτογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αναμένεται να κερδίσουν τις εντυπώσεις  στην έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνεται προς τιμήν τους στο Πολιτιστικό Κέντρο ”Romantso”.
Project W: Έκθεση φωτογραφίας της Gm Touliatou στην Art 10 Gallery
06.06.2016 11:52
Η ART 10 GALLERY σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Gm Touliatou με τίτλο “Project W“, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, και ώρα 20:00-22:30.
Portraits: έκθεση φωτογραφίας στην Blank Wall Gallery
26.05.2016 11:10
Η Blank Wall Gallery εγκαινιάζει στις 4 Ιουνίου την θεματική έκθεση φωτογραφίας Portraits.